28. listopadu 2023

Události, komentáře speciál ČT24

(ČT 24) Už dva roky česká ekonomika bojuje s vysokou inflací. Firmy i domácnosti také trápí vysoké ceny elektřiny. Ve speciálu Událostí, komentářů o tématu debatovali zástupci všech sedmi sněmovních stran a hnutí. Zástupci stran vládní koalice jsou ale přesvědčeni, že kabinet dělá v otázkách cen energií vše, co je v jeho silách. A někteří také upozornili na problém s příliš štědrou podporou.

Celou debatu s janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Důvod, který brzdí ekonomiku, vidí místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) ve vysoké míře inflace. Jakýkoliv ekonomický výkyv nebo krize podle něj v Česku nemá očistnou funkci. „Všechno a všechny se snažíme zachránit, ať to potřebují, nebo ne, ať mají firmy šanci přežít – například v době covidu –, nebo ne, tak všem se pomohlo, jakýkoliv výkyv je hrazen,“ upozornil Jan Skopeček.

Podle něj se do ekonomiky takto napumpovalo obrovské množství peněz. Za část z toho viní uvolněnou měnovou politiku České národní banky (ČNB), za další část pak minulou vládou. Důsledky „miliard korun, které zalily českou ekonomiku“, se totiž podle něj projevují v inflaci. Podle Skopečka se také daří jen velmi pomalu snižovat tento objem peněz. „My snižujeme v příštím roce v rozpočtu veřejné výdaje, po deseti letech klesají veřejné výdaje asi o třicet miliard korun,“ řekl Skopeček. Podle něj ale nelze mluvit o uzdravení.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice