28. listopadu 2023

Deník N: Odboráři jsou při jednáních smířlivější. Všechno se pak změní, když se zapne kamera

(Deník N) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) důvodům pondělní stávky nerozumí. Stát podle něj musí provést reformu úvazků učitelů, protože současný systém je neudržitelný. Omezení státní pomoci v energetice, které by firmám a domácnostem podle kritiků mohlo příští rok zdražit elektřinu, je podle šéfa státní kasy nevyhnutelné. „V okamžiku, kdy už nemáte mimořádné příjmy, logicky snižujete mimořádné výdaje, protože je situace stabilní. Nevrátíme se ale k cenám energií roku 2021. Nic takového neslibujeme. To by nebylo odpovědné,“ řekl ministr financí v rozhovoru pro Deník N.

O konsolidačnímu balíčku říkáte, že je vyvážený a neměl by poškodit žádnou ze skupin obyvatelstva. Odbory dnes protestují mimo jiné i proti němu, zapojuje se stovka firem. Nedělá vláda něco špatně?

Na jedné straně jsme kritizováni, že je ozdravný balíček slabý, že úspory měly být větší. Na druhé straně to údajně malé a slabé fiskální úsilí vede k těmto protestům. To jsou dva krajní názory a mezi nimi je současná realita. Já trvám na tom, že balíček je potřebný a vyvážený. Můžeme se sejít za rok a uvidíte, že se nenaplní černé scénáře malované odbory nebo opozicí.

Odbory se chovají jako opozice. Já myslel, že vedou kolektivní jednání, starají se o příjmy zaměstnanců. Tady ale protestují proti politickému rozhodnutí.

Máte z osobních jednání s odbory pocit, že vaše argumenty nevnímají?

Mnozí z odborových předáků jsou mnohem smířlivější. Když je ale slyším před kamerami, kolikrát nevěřím, že jsem s tím samým člověkem před půlhodinou jednal. Ale je to jejich cesta, vybrali si konfrontaci. 

Já jsem nezapomněl, kdo všechno mluvil na jejich demonstracích, jak radikální hlasy tam zazněly. Nezapomněl jsem, že odborová centrála dělá demonstraci před Úřadem vlády společně s opozičními stranami. Je to jejich rozhodnutí, respektuji právo na protesty, žádný relevantní důvod pro ně ale neuvedli.

Celý rozhovor čtěte na DenikN.cz.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR