1. listopadu 2023

CNN Prima News: Evropa chtěla energie zdražit. A teď se všichni diví, že to nastalo

(CNN Prima News) Divíme se, že v Evropě rostou ceny elektřiny, přitom to byl cíl emisních povolenek. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda poslanecké Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Diskuzi o nich prý v Evropské unii chtěly otevřít jen Česko a Polsko.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Místopředseda poslanecké Sněmovny Jan Skopeček ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval zelenou politiku Evropské unie. „Obávám se, že nastane postupný odchod průmyslu. Už i Spojené státy začínají být konkurenceschopnější. Ani pracovní síla tam už není o tolik dražší,“ podotkl Skopeček.

Skopeček připomněl, že se česká vláda snažila diskuzi o emisních povolenkách, které výrazně zvyšují ceny energií, otevřít. „Víte, koho jsme při jednáních v Evropské unii dokázali sehnat do koalice, která by o tom diskutovala? Pouze Polsko. Všechny ostatní země byly ochotné s emisními povolenkami pracovat dál. Vlastně se divíme tomu, že nám v Evropě rostou ceny elektřiny, ale to byl přece chtěný cíl těch politik a emisních povolenek,“ uvedl Skopeček a dodal, že šlo také o to zdražit energii z fosilních paliv, aby ji lidé a firmy spotřebovávali méně. „Jenom se stala drobná chybička, že jsme tradiční fosilní zdroje nedokázali zatím nahradit konkurenceschopnými a levnými zdroji,“ konstatoval Skopeček.

Představa, že v Evropě budou dramaticky zlevňovat energie nebo že se Česká republika stane ostrovem kontinentu, kde na rozdíl od okolí bude cena klesat, je podle Skopečka iluzorní. „To se nestane. Spíš přemýšlím, kde jsme udělali chybu a jestli je racionální běžet k zelené transformaci a k bezemisní ekonomice tak rychle, jak se Evropa zavázala,“ sdělil Skopeček.

Návrh Energetického regulačního úřadu na růst regulované složky energií někteří odborníci označují za atentát na český průmysl a domácnosti. Vláda slibuje zvýšení cen maximálně o jednotky procent, ekonomové ale varují, že lidem zdraží elektřina a plyn výrazněji. S tím Skopeček nesouhlasí. „Generální ředitel ČEZ hovořil o tom, že drtivé většiny klientů, kteří nemají zafixovaný tarif, se to dotkne jedním až dvěma procenty, jde zhruba o 40 % klientů. Takže největší část společnosti bude čelit jednoprocentnímu až dvouprocentnímu zvýšení ceny. Nemyslím si, že u ostatních konkurenčních firem to bude dramaticky jiné,“ uvažoval Skopeček.

Dramatické zvýšení podle něj může potkat jen ty, kteří mají zafixováno ještě z doby před energetickou krizí. „To byly ceny energií diametrálně nižší. Ale na rozdíl od lidí, kteří čelili zvyšování cen v uplynulém roce, byli ti se zafixováním řadu měsíců ušetřeni, takže v tomto smyslu se žádná tragédie neděje,“ uzavřel Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny