1. listopadu 2023

Události, komentáře: Zrušení práva veta mohou využít populisté

(ČT 24) Předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová v pořadu Události, komentáře ČT24 řekla, že zrušení práva veta může nahrát populismu žádajícímu vystoupení z EU, jelikož bude docházet k přehlasování menšiny kvalifikovanou většinou v otázkách zahraniční, bezpečnostní nebo daňové politiky.

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

Vrecionová by naopak chtěla právo veta zachovat, jelikož považuje princip jednomyslnosti za důležitý pro to, aby si státy EU mohly v oblastech zahraniční, bezpečnostní nebo daňové politiky rozhodovat samy. „Nechci, aby naši zahraniční politiku ve vztahu k EU někdy přehlasovala kvalifikovaná většina. To jsou příliš vážné věci. Poté se může stát, že toho populisté budou využívat, zneužívat a vyzývat k vystoupení z Evropské unie. O ní chci, aby se udržela v takové podobě, v jaké je,“ míní Vrecionová.

Co se týče blokování maďarským prezidentem Orbánem, podotkla, že v podobných případech nakonec vždy ustoupil. „Nezpochybňuji jeho hanebnou politiku, po příštích volbách ale může v Maďarsku vládnout někdo jiný. Čistě kvůli tomu bychom neměli o tak zásadní věci rozhodovat. Chci připomenout, že Orbán velmi často něco říká svým voličům, poté ale nakonec vždy souhlasí. Diskuse byly sice velmi dlouhé, nicméně taková je demokracie,“ dodala Vrecionová.

Podle Vrecionové leží hodnota EU v tom, že členské státy i přes některé neshody dokážou nakonec najít shodu. „Demokracie je o jednání. Není to o tom, že jednu zemi zaženeme do kouta. Je to společenství národních států, ne jeden superstát. Jsem přesvědčena, že jednomyslnost je pojistkou,“ doplnila Vrecionová.

První krok ke zrušení práva veta učinil během minulého týdne Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu. Členové orgánu odhlasovali návrh, který byl předložen Francií a Německem k revizi zakládajících smluv. Cílem má být posílení jednotného postoje EU a sjednocení postupů členských států v oblastech, jako je třeba průmysl, vzdělání, životní prostředí nebo veřejné zdraví.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství