11. října 2023

Napřímo TN.cz

(tn.cz) Vláda Petra Fialy (ODS) je v polovině svého funkčního období. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je koalice SPOLU úspěšná. Ve středečním pořadu moderátorky Báry Divišové Napřímo ale prozradil, že podle něj by se měli poslanci více hlídat, co se týče psaní příspěvků na sociální sítě.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na TN.cz.

Podle Marka Bendy bude SPOLU ve vládě i po roce 2025. „Já si myslím, že celý ten projekt je koncipován na osm let a do příštích voleb musíme jít opět v koalici SPOLU. Uvnitř to funguje a myslím, že jsme schopní ty příští volby vyhrát, nebo alespoň zabránit populistům, aby oni měli většinu,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Benda.

Přestože podle něj vláda funguje, poslední volební průzkum přišel s tím, že by hnutí ANO s SPD mělo 119 mandátů, tedy ústavní většinu ve Sněmovně. „Správně bychom konsolidační kroky, které děláme teď, měli dělat už před rokem. Kvůli válce na Ukrajině se dostáváme k nepopulárním krokům až v druhé půlce volebního období,“ vysvětlil Benda.

Mezi všemi členy ODS ale nepanuje shoda. Například europoslanec Jan Zahradil zmínil na sociálních sítích, že by se neostýchal spolupracovat v příštích volbách s Andrejem Babišem (ANO). „Kdokoliv se pokusil s Babišem spolupracovat, tak skončil, ať už mluvíme o ČSSD, nebo o komunistech,“ naznačil Benda.

„Jestli něco přičteme Andreji Babišovi jako pozitivum, tak to, že zničil ty komunisty. Kouzlo nechtěného. Jinak on je fakt predátor, který neumí uzavírat win-win kompromisy. On chce všechno nebo nic, v tomto směru se s ním spolupracovat nedá,“ stojí si za svým předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha