27. září 2023

CNN Prima News: Vláda schvaluje zákon roku. Stěžovali si všichni ministři

(CNN Prima News) Očekávám, že vláda schválí rozpočet na příští rok jednomyslně a všichni z koalice ho budou hájit, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Sestavování rozpočtu přitom provázely boje, stěžovali si zejména ministři za hnutí STAN i Piráti. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) bude o takzvaném zákonu roku hlasovat ve středu odpoledne.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Při sestavování rozpočtu byly nejvíc slyšet stížnosti Pirátů kvůli škrtům na ministerstvu pro místní rozvoj a Starostů, kterým vadilo málo peněz ve školství. Stanjura v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že na škrty si stěžovali všichni ministři.

„Musíme jen rozlišit, kdo si stěžuje veřejně, a kdo si stěžuje na politických jednáních. Stěžují si úplně všichni, jen někteří to publikovali,“ popsal ministr Zbyněk Stanjura. Vzápětí dodal, že všechny spory jsou však podle něj vyřešené a rozpočet vládou projde hladce. 

„Debata bude podle mě poměrně krátká a očekávám jednotné hlasování. Pokud to přijmeme jednomyslně, tak předpokládám, že rozpočet budou všichni hájit,“ uvedl šéf státní kasy Stanjura

Co se týče rozdělení peněz pro jednotlivá ministerstva, nechtěl být Stanjura konkrétní. „Vše řekneme po jednání vlády. Celkové výdaje státního rozpočtu v roce 2024 budou nižší než v roce 2023, přitom některé mandatorní výdaje porostou. Parlament schválil dvě procenta HDP pro výdaje na obranu, promítne se tam valorizace penzí, platy ve výši 130 procent průměrné mzdy pro učitele,“ vyjmenoval Zbyněk Stanjura.

Rozpočet počítá s konsolidačním balíčkem

Stanjura se zároveň vyjádřil ke kritice od Národní rozpočtové rady, jejíž představitelé pro web Echo24 řekli, že se vláda, potažmo ministr financí dopouští řady porušení pravidel pro tvorbu rozpočtu, ať už se jedná o nedodržení lhůty, či rozpočtování nejistých příjmů a naopak nerozpočtování pravděpodobných výdajů. Podle šéfa rady Mojmíra Hampla by v řadě případů stačilo používat selský rozum.

„S panem předsedou Národní rozpočtové rady jednám poměrně často. Plní roli, kterou má. Upozorňuje politickou reprezentaci na to, kde vidí rizika vývoje,“ řekl Stanjura.

Podle návrhu rozpočtu by stát měl příští rok hospodařit s příjmy 1,92 bilionu korun a výdaji 2,17 bilionu korun. Schodek by činil 252 miliard korun. Proti schválenému letošnímu rozpočtu je to o 18 miliard korun méně. Do rozpočtu se promítají opatření z vládního konsolidačního balíčku, který Sněmovna zatím neschválila. Dolní parlamentní komora musí dostat schválený rozpočet do konce září.

(Autor: Barbora Zykmundová)

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR