13. září 2023

ČRo Plus: Může současná vláda podnikat razantnější ekonomické reformy?

(ČRo Plus) Může současná vláda podnikat razantnější ekonomické reformy? V Pro a proti na ČRo Plus diskutoval místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Je možné připravovat odvážnější strukturální reformy. Otázkou je, jakou získají podporu v Poslanecké sněmovně. Když se díváte na projednávání jednotlivých zákonů, tak podpora reforem tam není,“ tvrdí místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Částečná liberalizace stavební legislativy podle něj trvala celé minulé volební období a významnějšího posunu se dosáhlo až teď.

V případě digitalizace Skopeček nesouhlasí, aby se veškerá administrativa digitalizovala najednou. „Pokud máte formulář, který je zbytečný a který zatěžuje podnikatele, tak jen fakt, že ho digitalizujeme, nepřinese žádný velký posun dopředu,“ míní Skopeček.

Navrhuje proto, aby nejprve proběhly revize agend, upřesnilo se, které jsou pro stát zbytné a nezbytné a posléze se digitalizovalo.

Ekonomický expert Skopeček upozorňuje ale, že na digitalizaci firmy v uplynulých měsících netlačily. „Drtivá většina podnikatelů žádala vládu, aby zajistila dostatek energií a aby finančně pomáhala,“ říká Jan Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice