13. září 2023

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem diskusního pořadu 360° CNN Prima News byl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Zápisné na vysokých školách je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) jednou z cest, jak do vysokého školství dostat víc peněz. S tím souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Samozřejmě bych se nebránil debatě o školném na vysokých školách v takové míře, aby to bylo dostupné pro drtivou většinu společnosti. A pro ty, kteří by měli hlouběji do kapsy, aby existovalo něco jako sociální stipendium,“ řekl Skopeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Vysoká škola je pode něj o tom, že člověk investuje do své kvalifikace, která následně přináší na trhu práce vyšší mzdy.

Podle Skopečka ale peníze ve školství rostou. „Když se podíváme na kapitolu školství ve státním rozpočtu v nějaké delší časové řadě, tak je to položka, která roste jako jedna z nejrychlejších. „Když se podíváme na desetiletý vývoj, tak se ta částka zdvojnásobila. Kdybychom započetli inflaci, tak je to samozřejmě posun jiný, ale je to dramatický nárůst. Jestli dnes někdo mluví o tom, že ve školství je málo peněz, ať se podívá na tu časovou řadu,“ sdělil Skopeček.

Upřednostnil by ovšem úspory jinde než ve školství. „Budu první, který bude bojovat za to, aby se šetřilo jinde než na školství. Ale i ve školství stejně jako ve zdravotnictví a v jiných oblastech se musíme bavit o tom, že peníze, které tam daňoví poplatníci posílají, musíme nějakým způsobem prověřit testem efektivity,“ řekl Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny