10. srpna 2023

Někteří senátoři se z minulých chyb nepoučili

(Lidové noviny) Prezident jednoznačně musí vnímat citlivost jakékoliv matérie z komunistické éry, říká Pavel Žáček, poslanec ODS a někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Tvrdíte, že jmenování Roberta Fremra soudcem Ústavního soudu schválil Senát navzdory pozici ODS. Je to tak?

Ano. Pozice ODS je v minulostní paměťové agendě dlouhodobě stabilní, po dlouhou dobu byla hlavní silou na politické scéně podporující mnohovrstevnatý proces vyrovnávání se s totalitní minulostí. Pro nás nejde o nějaké vyčpělé téma. Ať chceme nebo ne, řada společenských procesů ještě stále není ukončena. Důvody nechme na jindy. Dnes to vidíme i v souvislosti s jistě citlivou personální agendou, týkající se doplňování tak důležité instituce, jakou je Ústavní soud. Senátoři za ODS nemusejí lavírovat, jako někteří jiní – a to prosím i koaliční – a ze dne na den měnit názor.

Kde dle vás nastala při výběru soudce Fremra chyba?

Považuji za chybu, že naše nejvyšší ústavní instituce nemají po tolika letech od listopadu 1989 vytvořeny mechanismy určité předběžné kontroly. Konkrétně se to v kauze soudce Fremra ukázalo na případu poradních orgánů prezidenta republiky, ale i orgánů Senátu. Když se někteří senátoři odkazují na začátek 90. let, kdy se v této oblasti nasekaly spousty chyb, a přitom v roce 2023 postupují stejně jako tenkrát, svědčí to o nejen o jejich špatné paměti či svědomí, ale také neschopnosti. Přitom třeba v době, kdy jsem vedl Ústav pro studium totalitních režimů, tak jsme nastavili s bezpečnostním řediteli klíčových státních institucí spolupráci tak, aby příslušní ústavní činitelé měli s potřebným předstihem veškeré podklady, které jsme našli v archivu, a mohli se objektivně a kvalifikovaně rozhodovat. Zároveň si myslím, že ani svobodná média nenaplnila svou kontrolní funkci.

Může případné jmenování Fremra poškodit prezidenta Petra Pavla, jenž ho navrhl?

Prezident jednoznačně musí vnímat citlivost jakékoliv matérie z komunistické éry a musí to požadovat i od svých spolupracovníků. Musí být jednoznačně nad věcí, nesmí projevit nějaké zaujetí, či dokonce podjatost. Opatrnost je zcela namístě.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek