31. července 2023

Události, komentáře: Většina Pražanů vnímá protesty v dopravě jako blokádu jejich života

(ČT24) Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v pondělních Událostech, komentářích zkritizoval formu protestů v dopravě, kterou zvolili aktivisté z iniciativy 30 pro Prahu. Většina obyvatel metropole prý takové aktivity vnímá jako „blokádu svých životů“ a podle Svobody protestující ohrožují řidiče.

Celou debatu s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

„Na jednu stranu jsem přesvědčený o tom, že každý má právo vyjadřovat svoje názory a stát za nimi. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že toto nesmí poškozovat ostatní. Musí to být vyjádření názoru, ne útok na integritu toho druhého,“ řekl v úvodu debaty Svoboda. Prý rozumí tomu, že se někdo snaží vyjádřit, nechápe ale, že to dělá zrovna takovým způsobem.

To pražský primátor vnímá jako něco, co je za hranou toho, že všichni máme stejná práva. „Blokáda (pražské) magistrály je útokem na řidiče jako takové, protože se dostávají do rizika, že někoho poraní. Policie to neuhlídá, pro řidiče je to velmi stresující,“ má jasno Svoboda. S protestujícími se dle vlastních slov snažil dohodnout, což se ale prý nepodařilo, protože z debaty odešli.

„Nabízeli jsme jim, že se sejdeme několikrát a budeme jednotlivé body objasňovat – co oni chtějí, co se dá a nedá udělat. Jedinou podmínkou bylo, aby se blokády po dobu jednání zarazily. To se nestalo,“ říká primátor hlavního města Bohuslav Svoboda.

Svoboda uvedl, že výzkumy ukázaly, že více než šedesát procent lidí „třicítku nechce“. Položil otázku, zda to, že někdo chodí po dálnici či dálničním přivaděči, není náhodou přestupek. „Smí se chodit po dálničním přivaděči? Nesmí,“ odpověděl si vzápětí primátor Svoboda sám. Formu (protestu) podle něj Pražané většinově nepřijali, vnímají ji prý jako „blokádu jejich života“.

Svoboda řekl, že demonstranti zmařili výzvu k jednání tím, že na žádné další rokování nepřišli. „Oznámili, že v uzávěrách budou pokračovat do doby, dokud nezvítězí,“ konstatoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Na to odmítá Svoboda přistoupit, je ale připravený dál jednat za dodržení určitých podmínek.

Bohuslav Svoboda

primátor hl. města Prahy
poslanec PČR