3. července 2023

ČRo: Snížení rychlosti na 30 km/h by Praze přineslo obrovské problémy

(Radiožurnál) Většina Čechů nechce snižovat povolenou rychlost aut ve velkých městech. Víc než polovina lidí nepodporuje ani zpoplatnění vjezdu do centra Prahy. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál. Jak se na výsledky průzkumu dívá pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS?

O čem podle vás vypovídá, že si lidé snížení rychlosti ve velkých městech nepřejí?

Vypovídá to o tom, že s tím mají své zkušenosti. Samozřejmě to je to, co říkáme stále – kdybychom v Praze zavedli třicetikilometrovou rychlost, tak se celá Praha zastaví a bude neprůjezdná. Každý, kdo dopravu využívá, tak má představu, že by to bylo takto.

Pražský radní pro dopravu Zdeněk Hřib z Pirátů řekl, že jednotlivé městské části tu třicítku postupně lokálně zavádějí, na hlavních tazích městem ale rychlost snižovat nechce. Je to správný krok?

Myslím si, že to je správný krok, protože třicítka v Praze by znamenala absolutní narušení dopravy a obrovské problémy.

A lokální zavádění v městských částech mimo hlavní silnice?

Městská část musí mít zkušenost, jak tam provoz vypadá. A dovedu si přestavit, že některé městské části mají úseky, kde by to šlo. Ale rozhodně to nejde celoplošně.

Jak se pražský primátor Bohuslav Svoboda dívá na zpoplatnění vjezdu do některých částí Prahy? Poslechněte si celý rozhovor.

Bohuslav Svoboda

primátor hl. města Prahy
poslanec PČR