8. června 2023

Události, komentáře: České stavebnictví

(ČT 24) Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Česko zažívá dle Kupky ochlazení zájmu v oblasti bytové výstavby, komplikací jsou podle něj třeba úroky hypoték. „Na druhé straně je tu veřejný sektor a investice do dopravní infrastruktury, které v letošním roce posílily,“ uvedl ministr Martin Kupka s tím, že to znamená důležitou oporu pro významný segment stavební činnosti.

Podle ministra to není jen úkol jeho, ale celé vlády. „Je to důležitá součást celkové politiky. To není jen otázka jednoho ministra, to by dobře nefungovalo,“ reagoval Kupka.

Některé významné komodity podle Kupky zlevnily a vrátily se k předválečným hodnotám. „Vezmeme-li pohled na celé stavebnictví, tak to opravdu neznamená nějaký pád do propasti. To by z toho mělo vzejít jako jasná zpráva. Jsme přeborníci v tom, plakat a vlastně se tak trochu shazovat,“ myslí si Kupka. České stavebnictví v době krize podle něj prokázalo svou odolnost, firmy dokázaly za krize udržet své aktivity.

„Já si ho představit dovedu. (…) Do stavebního řízení vstupují technické normy, které v případě Česka máme v mnoha směrech opravdu velmi náročné,“ poznamenal Kupka. „Je prostor na to, zejména tváří v tvář té krizi, sledovat, jestli někde nemůžeme polevit, nechtít toho tolik a zajistit dostatečnou a bezpečnou kvalitu,“ míní ministr.

Zjednodušení ale podle něj už nastává, přinejmenším v tom, že územní rozhodování a stavební povolování se dostávají „do jednoho celku“. Co se týče digitalizace, ta sama o sobě sice není receptem na všechno, ale některé kroky by díky ní mohly být jednodušší, doplnil Kupka.

Pro nový stavební zákon, který v květnu podepsal prezident Petr Pavel, se dle Kupky podařilo získat i část opozice. Mohla by to tak být norma, která přežije více než jedno volební období, reagoval. „Jak se říká, že každý nový stavební zákon přinesl více potíží, tak já tady opravdu spoléhám na to, že (…) se podaří urychlit stavební proces,“ dodal ministr Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy