25. května 2023

90' ČT24: Schvalování navržených ústavních soudců v Senátu

(ČT 24) Prezident Petr Pavel ve čtvrtek vyjádřil překvapení, že senátní ústavě-právní výbor odmítl dvě z jeho tří nominací na pozice ústavních soudců. Počká si ale na výsledky hlasování horní komory, které se uskuteční příští týden. Podle oslovených zástupců horní komory by mohlo být jejich schvalování těsnější, než dříve předpokládali. O kandidátech a průběhu jejich slyšení ve výboru diskutovali v pořadu 90' ČT24 senátoři Zdeněk Hraba (STAN), Miroslava Němcová (ODS) a Jiří Růžička (za TOP 09) či ústavní právník Aleš Gerloch.

Celou debatu s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

Kandidáti na ústavní soudce Josef Baxa a Daniela Zemanová ve středu nezískali podporu senátního ústavně-právního výboru, který se jejich nominací zabýval. O schválení nominací ale definitivně rozhodne až plénum horní komory příští středu.

V horní komoře zatím uspěla hlava státu s podporou navržených ústavních soudců jen z jedné třetiny, podporu ústavně-právního výboru Senátu získal profesor ústavního práva Jan Wintr, který v tajné volbě dostal osm z deseti hlasů.

Podle senátorky Miroslavy Němcové (ODS), která je členkou ústavně-právního výboru, splňují všichni tři navržení uchazeči kompetence a po jednání s členy výborů a senátorských klubů ji přesvědčili o tom, že se do rolí soudců hodí. Jako překážku nevnímá ani výtku některých členů výboru, že Daniela Zemanová nemá titul JUDr. Její práce v pozici předsedkyně Soudovské unie podle Němcové prokázala, že je dostatečně kvalifikovaná. Souhlasí s tím i Hraba, který uvedl, že svoje kompetence Zemanová dostatečně vysvětlila.

Miroslava Němcová

senátorka PČR