12. května 2023

Blesk.cz: Úspory musíme hledat pořád

(www.blesk.cz) Proč se zvýší daň na pivo a na víno ne? A je připraven položit hlavu na špalek, pokud vláda neprosadí konsolidační balíček ve Sněmovně. Na to v rozhovoru pro Blesk odpovídal ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS).

Úsporný balíček je venku. V jeho rámci chcete zeštíhlit stát, co si pod tím máme představit?

Dvě základní věci: snížit objem národních dotací, zejména ty, které směřují do podnikatelského sektoru. A chceme snížit provozní výdaje státu a i celkový objem platů, které dostávají zaměstnanci ve veřejné službě.

Premiér Fiala řekl, že se nebudou snižovat platy. To tedy znamená propouštění?

Je to tlak na jednotlivé ministry a ředitele velkých úřadů. Vlastně si mohou vybrat, zda budou mít více lidí, kteří budou mít relativně nižší platy, nebo budou mít méně lidí s relativně s vyššími platy. Protože mzdové výdaje státu neustále rostou, rozhodli jsme se, že tu celkovou sumu snížíme o 2 %.

Mohl byste to stáhnout k ministerstvu financí?

My jsme snížili za rok a čtyři měsíce, co jsme u vlády, počet pracovních pozic v mém rezortu skoro o 1000. Například zrušila se část lidí obsluhující silniční daně. Zrušili jsme EET a tím nepotřebujeme stovky lidí, kteří ji obsluhovali. Přesně ten přístup, kdy vlastně zrušíte nebo zmenšíte agendu a tím pádem potřebujete méně lidí. Přitom nebylo žádné dramatické propouštění.

Vy jste v rámci konsolidačního balíčku navrhli zvýšit některé daně. Není to proti přirozenosti ODS?

Ten proces nemůže být jednostranný. My jsme řekli, že nezvýšíme celkové daňové zatížení. Opatření z loňského roku přinesla úsporu poplatníkům zhruba 30 miliard, ty nové příjmy, které plánujeme, budou zhruba 31 miliard, takže celková zátěž zůstane zachována, mění se akorát daňový mix. My jsme zvedli například povinnou registraci k DPH z 1 na 2 miliony, zvedli jsme limit pro paušální daň, to je pomoc pro nejmenší podnikatele. A budeme zvedat daně z neřestí, jak se hezky říká!

Když jste u daně z neřestí, tak co daně na tiché víno?

Na tom se, na tom se vládní koalice dohodla, že zavádět nebude.

Kdo to prosazoval nejvíc, aby se nezaváděl?

Myslím, že nemá cenu říkat detaily z jednání. Kdo víc uspěl, kdo méně. Důležité, že jsme ten kompromis našli a zatím stojí všechny vládní strany

Vy ale chcete zvýšit DPH na točené pivo i z lihovin a víno není alkoholický nápoj?

Víno je alkoholický nápoj. Ten hlavní argument je situace v okolních zemích, kde bezesporu je daň z alkoholu, DPH na pivo, ale daň na tiché víno je v těchto zemích nulová.

Když už jste se pustil do jednotlivých položek, co 21% daň na noviny? Ještě v únoru premiér říkal, že ji nechce zvedat.

My jsme stáli před debatou, která služba či produkt si zaslouží být ve snížené sazbě. Pokud vás zajímají noviny, tak ty byly v jedné sazbě s knihami a časopisy. Na knihy bude nulová daň a u časopisů zvítězil argument, že mnohé jsou vědecké, odborné, nemůžete zase v daňovém systému rozdělit časopisy na vědecké, odborné, na ty ostatní. Takže pokud jsme chtěli sníženou sazbou podpořit tyto časopisy, tak tu výhodu čerpají i ty ostatní.

Takže noviny si nezaslouží být podle vás v té snížené sazbě?

Ale debata není, zda zaslouží či nezaslouží. Každý by chtěl být v nižší sazbě. Hledali jsme nějaký sociální, zdravotní nebo jiný aspekt.

A co ten společenský?

To říkají především ti, kteří noviny vydávají. Přeci i vaše vydavatelství má i časopisy. Takže nebude uvalena ta vyšší daň na všechny produkty vašeho vydavatelství.

Také chcete zvýšit daň z nemovitostí. Třetího srpna jste napsal: Nápad na zvýšení daně z nemovitosti opravdu nebezpečný, nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Už ten nápad není nebezpečný?

Každý z nás by si mohl představit jiný balíček, jiný mix těch opatření na straně výdajů a příjmů. Vím, že všechno, co jsem kdy řekl, teď bude konfrontováno s tím politickým kompromisem, ale něco jiného, když se vyjadřujete jako samostatný opoziční poslanec a něco jiného, když hledáte kompromis mezi pěti politickými stranami. To není výmluva, to je fakt.

Kdy půjdete s balíčkem do Sněmovny?

Předpokládám, že by první čtení mohlo proběhnout někdy na konci června, na začátku července.

Jste připraven na obstrukce?

Určitě jsem připraven i na obstrukce.

Spojil byste s konsolidačním balíčkem svoji kariéru ministra financí?

Takhle jsem nepřemýšlel. Myslím, že každý ministr je tak dlouho ve vládě, dokud má důvěru pana premiéra. Vlastně to není návrh ministra financí, ale je to politický kompromis všech pěti vládních stran. A kdyby se to nepovedlo, tak je to neúspěch vlády jako celku. Ale my to zvládneme.

(Autor: Jakub Kopřiva)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR