25. dubna 2023

CNN Prima News: Zvedání přímých daní je nepřijatelné. Nezvyšujme sazby, vyžeňme závist

(CNN Prima News) Nedovedu si představit zvyšovat daň z příjmu fyzických osob, u právnických bych to nedoporučoval. Do jednání jsme šli s tím, že zvedání přímých daní je nepřijatelné. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Jan Skopeček (ODS). Osobně je spíše toho názoru, že by se z Česka měla vyhnat závist. „Jestli se firmám daří, musíme být spokojeni všichni,“ doplnil k dani z příjmu právnických osob.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nedovedu si to nyní představit, ale vyloučit nemůže člověk nic,“ sdělil Skopeček na dotaz, jak se ODS staví k návrhu možného zvýšení daní z příjmu u fyzických a právních osob. „Do jednání jsme jako ODS šli s tím, že zvedání přímých daní je nepřijatelná věc. U příjmu fyzických osob si to neumím představit, u právnických osob bych to nedoporučoval. Ekonomiku potřebujeme podpořit,“ pokračoval Skopeček.

Zaznívají však argumenty, že některé firmy solidně překonaly koronavirovou krizi i tu energetickou, a tak by se skrze vyšší daně z příjmu mělo pracovat s principem solidarity. „Jestli se firmám daří, tak musíme být spokojeni všichni a z Česka vyhnat závist. Když se někomu daří, ukazujeme na něj prstem a hned bychom si od něj chtěli něco vzít. Bude-li se českým firmám dařit kdekoliv v průmyslu, tak je to dobře,“ zdůraznil poslanec Jan Skopeček.

Připomněl, že v takové chvíli se jedná o odraz toho, že ekonomika prosperuje. „Zachovává se vysoká zaměstnanost, je zde lepší šance na vyšší mzdy pro zaměstnance, čili to bude znamenat i vyšší příjmy do státního rozpočtu. Firmy standardně mají daň z příjmu, kterou platí každý rok. Ve chvíli, kdy bude třeba více ziskový než rok předchozí, tak to samo o sobě do rozpočtu přinese vyšší daně,“ podotkl Skopeček.

Právě z toho důvodu diskuzi o zvyšování daně nerozumí. „Všichni bychom měli být spokojení. Pokud budou naše firmy ziskové a budou do státního rozpočtu odvádět vyšší daně, tak pro to nemusíme zvyšovat daňovou sazbu,“ prohlásil Skopeček.

Přepis rozhovoru:

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Sledujete pořad k věci, já vás u něj vítám, pěkný den. Jak moc se liší návrhy reforem mezi koaličními stranami. Trvá ODS na nezvyšování odvodů OSVČ pro nebo daní z příjmu fyzických osob? A proč je vláda Petra Fialy tolik neoblíbená? Tak to už jsou otázky pro místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Skopečka z ODS. Jan Skopeček je se mnou ve vysílání, já vás zdravím, pane místopředsedo, pěkný den.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Hezké poledne z Poslanecké sněmovny.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Já začnu lehce netradiční otázkou. Chtěl byste být v tuto chvíli v kůži svého kolegy, ministra financí?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem spokojený ve své vlastní kůži, takže žádnou bych neměnil. Ale myslím si, že otázkám veřejných financí se věnuji poměrně dlouze, takže pro mě to je téma, stejně jako pro ministra financí. A já jsem člověk a politik, který nechodí do televizí, aby jenom sbíral PR body, ale je schopen říkat ty nepříjemné věci, je schopen popisovat realitu a realita veřejných financí prostě dobrá není z mnoha důvodů, můžeme se o tom později bavit. Je potřeba udělat řadu třeba i nepopulárních kroků, které vrátí trajektorii veřejných financí na správnou cestu tak, abychom měli i v dalších letech na financování základních veřejných statků, důchodů a služeb, které lidi od státu očekávají. A tam prostě musí politik být schopen pojmenovat i ty nepříjemné pravdy a vysvětlit voličům občanů České republiky, proč jsou potřeba v jejich zájmu dělat i nepopulární opatření.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Vy asi tušíte, kam jsem tou otázkou mířila. Já jsem pochopitelně mířila tam, že ministr financí Zbyněk Stanjura je v tuto chvíli kritizován jak vlastně z vlastních řad, když připomenu například bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který už na účet vlády poznamenává opakovaně, že je potřeba ukončit rozhazovačný mejdan. A pak je tady kritika ze strany druhé a podle tohoto tábora zase vláda chystá přílišné škrty, které uškodí lidem. Tak, jak těžké je to v tuto chvíli rozhodování. A jak z něj ven?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Těžké to rozhodně je. Nicméně myslím si, že pro celou vládní koalici, pro ODS, ale i pro ostatní koaliční strany by znamenalo mnohem větší náklady, pokud bychom v téhleté chvíli seděli se založenýma rukama, říkali jsme prostě, že nechceme dělat nepopulární opatření, nechceme škrtat veřejné výdaje. Vymýšleli si nejrůznější důvody, proč to nechceme dělat, a nechali bychom ty finance opravdu spadnout do toho srázu, do té propasti. Myslím si, že by nám to voliči sečetli ještě mnohem více ve volbách než ve chvíli, kdy se pokusíme, nebo ne, pokusíme, kdy uskutečníme skutečně potřebná úsporná opatření tak, abychom veřejné finance v České republice zachránili. To, že to na tu politickou scénu, na jednotlivé politiky, na vládu jako takovou dává nároky na to, aby tyto věci nepopulární vysvětlovala, vysvětlovala často, aby je komunikovala, říkala, proč jsou nezbytné udělat, proč dělá právě tyto kroky a ne jiné. To samozřejmě k politické práci patří, a to musí následovat spolu s tím, jak hledáme úspory ve státním rozpočtu.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Když už to zmiňujete, tak daří se vám to podle vás?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já myslím, že v těch posledních 14 dnů. Tři neděle jsme v médiích na politické scéně slyšeli všemožné nápady, jak daně zvýšit, jaké odvody zvednout, kde lidem a firmám vzít více peněz z peněženky. ODS do těch jednání vstupuje vždycky se základní tezí, která je pravdivá, kterou má opřenou o čísla, že problém veřejných financích vznikl na výdajové straně rozpočtu, která roste extrémně oproti příjmové straně rozpočtu, která také roste, ale ne tak rychle. Jenom pro dokreslení, mezi roky 2016-2021 rostly výdaje o 53 %, zatímco ve stejném období příjmy rostly zhruba o něco více než 30 %. Čili tato mezera jednoznačně dělá problém, je tím základem nerovnováhy veřejných financí a je to právě výdajová strana, kterou musíme zvládnout. Já i proto, že ta diskuse jak v médiích, tak na politické scéně, a nechci říkat, kdo za to může, je vedena v posledních dnech a týdnech pouze o té straně příjmů, pouze o tom, které daně budeme zvyšovat, tak dneska pořádám v Poslanecké sněmovně, seminář s názvem, kde hledat úspory ve státním rozpočtu, kde chci otočit tu debatu na to, že více potřebujeme hledat a diskutovat ty úspory na straně výdajů.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se právě na to chtěl ptát, jak moc jste s tímhle mottem v rámci pětikoalice úspěšní, protože vy máte pravdu, že my stále více slyšíme z médií hlas od vašich koaličních partnerů, ať už to jsou vyšší odvody pro osoby samostatně výdělečně činné, ať už to jsou změny DPH, ale zkrátka ty diskuse se spíš přesně ubírá tím směrem, kde získat vyšší příjmy. Tak jak moc se vám daří tou vlastní ODS rétorikou uspět?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já věřím, ta jednání probíhají. V těchto dnech a týdnech se setkávají reprezentace jednotlivých koaličních stran, hledají kompromis. Kompromis je vždycky o tom, že uspěje každý alespoň zčásti s tím, jak do té debaty vstupuje. Na straně druhé v tomhle já chci být poměrně tvrdý, protože v rámci koalice SPOLU jsme kandidovali s programem, že nebudeme zvyšovat daně, součástí té koalice byla i KDU-ČSL, od které dneska často slyšíme, že než škrty, tak je dobré zvedat daňovou zátěž nebo přichází i s nápady na zvyšování daňové zátěže, ale nejsou sami, jsou to i ostatní členové koalice. Prostě ODS byla nejsilnější součástí a je nejsilnější součástí koaliční vlády, a tudíž ta její teze, se kterou ve volbách uspěla, prostě být uplatněna musí. Byť rozumím tomu, že kompromis je vždycky potřeba najít, že nikdo nemůže vyhrát 100:0, ale není možné, aby menší koaliční partneři otočili to, s čím jsme šli do voleb, a my místo úspor dominantně hledali, jaké daně zvýšit. Já nepopírám, že možná k některým daňovým změnám dojde, můžeme se o nich bavit, ale ta dominantní část konsolidace veřejných financí opravdu musí být provedena na té výdajové straně, a to ne jenom čistě z nějakých ideologických důvodů, ale z čistě z toho, že ta data jednoznačně ukazují, že ty veřejné výdaje jsou tím skutečným problémem. A když se podíváme i po světě, kde přistoupili ke konsolidaci veřejných financí, tak ta konsolidace byla úspěšnější a vydržela delší čas v těch zemích, kde to gró konsolidace proběhlo právě na výdajové straně rozpočtu, nikoliv na té příjmové. Připomenu ještě jednu věc, my jsme v technické recesi nebo očekává se, Mezinárodní měnový fond očekává pro Českou republiku mírnou recesi, v takové chvíli zvyšovat daňové zatížení, které v České republice není nikterak nízké, by ohrozilo i to, že by Česká republika mohla spadnout do recese mnohem hlubší.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Když už jsme u toho, tak já se nejprve obecně. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka tady v našem rozhovoru zhruba před týdnem vlastně potvrdil, že ten reformní balíček, který se má týkat, ať už důchodů nebo daní, by měla vláda představit zhruba v půlce května. Já jsem se původně chtěla ptát, zda to není příliš pozdě, ale teď, když vás poslouchám, tak není to vlastně příliš brzy, když jste teď ve fázi, kdy povedete debatu o tom, zda se má jednat spíš o reformu výdajů nebo reformu příjmů, dokážete se shodnout do půlky května?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ne, určitě. Myslím si, že základní shoda na základních obrysech toho konsolidačního balíčku musí být dokonce mnohem dříve než v tom květnu a já věřím, že teď v průběhu těchto týdnů a následujících týdnů k té dohodě na těch zásadních opatřeních toho konsolidačního balíčku, že ta dohoda musí být nalezena prostě v rámci dnů a týdnů.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Já připomenu, že do konce dubna zbývá asi pět nebo šest dnů, tak jste v tomto případě optimistický, že se nějaké novinky dozvíme už v následujících dnech?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Nevím, jestli se dovíme novinky. Nevím, jestli bude dohodnuto 100 procent toho balíčku, ale já jsem přesvědčen a vím o tom, že špičky koalice v těch následujících týdnech mají jednání, těch jednání už proběhla celá řada, ať už na úrovni expertní, kterých jsem se zúčastnil, nebo na úrovni politických jednání. Nemá smysl ta jednání prodlužovat, je potřeba zkrátka rozhodnout, protože i příprava státního rozpočtu na příští rok má nějaké termíny a nemyslím si, že tím, že bychom ten čas pro jednání prodlužovali, že bychom tím přispěli k nějakému lepšímu výsledku.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
K detailům se dostaneme za malou chvíli. Jan Skopeček je dnešním hostem pořadu k věci.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Když teď tedy s dovolením půjdeme postupně v tom, co vláda chystá a o jakých reformách a změnách se v tuto chvíli baví, tak já se zastavím například u důchodové reformy, která byla velkým tématem posledních dnů, respektive u změny některých penzijních parametrů. Ministr Jurečka zmiňoval například změny valorizací, ať už řádných nebo mimořádných, a pak také změny, které se týkají předčasných důchodů. Tam jste v tuto chvíli zajedno jako vláda?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já teď nechci komentovat ty jednotlivé parametry. Ale já s tím souhlasím, já na začátku řeknu, že já to nepovažuju za reformu penzí, reforma je podle mého názoru systémová změna vůbec fungování penzijního systému, pokud bychom ho měnili například z průběžného na kapitálový nebo něco podobného, tomu bych říkal reforma. Tomu, co plánuje ministr práce a sociálních věcí, říkám úprava parametrů, byť ho za to chválím a říkám, že je to úprava parametrů nutná. Také je to věc, která určitě nese pro pana ministra politické náklady, je to věc neoblíbená, ale já chci na druhou stranu i ocenit to, že se i koaliční ministři pouští do nepopulárních opatření. A v oblasti důchodů je jakákoliv i parametrická změna, která povede k větší udržitelnosti stávajícího neudržitelného průběžného systému, tak je prostě správná, je potřeba ji podpořit. A co se týká jak prodloužení věku odchodu do důchodu, prostě ve chvíli, kdy žijeme déle, zkvalitňuje se zdravotnictví, dožíváme se vyššího věku, to znamená, že trávíme i delší čas v penzi, tak to nutně chceme-li si zachovat ten průběžný systém nebo není tu politická většina pro to, abychom ho změnili systémově, tak samozřejmě tento parametr měnit musíme. Stejně tak nám ukazují ty poslední měsíce, že musíme něco udělat s předčasnými důchody, protože to množství lidí, kteří začali využívat a odcházet do předčasných důchodů, je tak velké, že to samozřejmě podkopává stabilitu průběžného penzijního systému. A pokud chceme, aby slušné penze pobíraly i generace dnešních čtyřicátníků a třicátníků a mladších, tak k těmto jednotlivým opatřením samozřejmě přistupovat musíme.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Já tady s dovolením zůstanu právě u toho posledního parametru, který jste teď sám zmínil, já tam vidím jistý nesoulad, protože Marian Jurečka prezentoval v té změně předčasných důchodů fakt, že bude nutno odpracovat 40 let, když to řeknu velmi zjednodušeně, ale pak tady byli zástupci koalice, kteří tvrdili, že vlastně trváte na tom, aby platil ten parametr nebo snižování sociálních odvodů po dobu 25 let, tak jak to jde dohromady.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já teď opravdu nechci hovořit o jednotlivých parametrech, ta jsou součástí těch vyjednávání, která v těchto dnech běží. Bezesporu i o tomto parametru se baví experti na penzijní, respektive sociální politiku. V tomto směru nechci tuto debatu pískat a rád okomentuju finále, na kterém se koalice dohodne. Nicméně říkám, že moji podporu mají prostě kroky, které mají zabezpečit větší udržitelnost penzijního systému, a to oddálení věku odchodu do důchodu, stejně jako demotivace k tomu, aby lidé odcházejí do předčasných důchodů, bezesporu je a moji podporu to mít bude.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Vy už jste i naznačil, že v tuto chvíli nejste pro jakékoliv navyšování daní, přesto se zeptám na opatření, na kterém v tuto chvíli jaksi lpí lidovci a lpí na něm například i hnutí STAN, a to je zvyšování daní z příjmů fyzických, ale především také právnických osob. Může se stát, že nějak za nějaké podmínky na takové parametry ODS kývne?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si to v tuhletu chvíli nedovedu představit, ačkoliv samozřejmě vyloučit člověk nemůže v životě nic a zvláště ne to, že platí téměř od kolébky do své smrti daně. Na straně druhé, my jsme do těch jednání skutečně přicházeli s tím, že zvedání přímých daní je pro ODS nepřijatelná věc, tudíž nedovedu si představit, že bychom zvyšovali daň z příjmu fyzických osob, a nedoporučoval bych, abychom zvýšili daň z příjmu právnických osob, protože my potřebujeme naši ekonomiku, která i v porovnání s průměrem Evropské unie v tom posledním roce nerostla nikterak dynamickým tempem, tak potřebujeme ji spíše podpořit a ne ji dál utlumovat.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale když se zastaví například u těch právnických osob a přistoupíme na argument, že některé firmy zkrátka solidně překonaly jak covid, tak energetickou krizi, tak není na místě v tuto chvíli pracovat s nějakým principem solidarity a zaměřit se právě například na tuhle oblast?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Jestli se těmto firmám daří, tak si myslím, že musíme být spokojeni všichni a že bychom z české kotliny měli konečně vyhnat závist, která vždycky, když se někomu daří, tak na něj ukazujeme prstem a hned bychom si od něj chtěli něco z jeho úspěchu vzít. Já jsem přesvědčen, že bude-li, se dařit českým firmám, a to v jakémkoliv sektoru ať už banky, automobilový průmysl, služby, malé podniky, tak je to jedině dobře, protože to ukazuje, že se té ekonomice daří, že to zachová vysokou zaměstnanost, že je tady větší šance na vyšší mzdy i pro zaměstnance, čili bude to znamenat i vyšší příjmy do státního rozpočtu. Takže z toho bychom měli mít všichni radost, že se po covidu a po energetické krizi firmám daří. Firmy mají standardní daň z příjmů, kterou platí každý rok a ve chvíli, kdy budou v tom roce ziskové a budou ziskové více než třeba v tom předešlém, tak to samozřejmě samo o sobě přinese do státního rozpočtu větší daně. Takže já úplně té diskusi nerozumím, já myslím, že bychom všichni měli být spokojení, pokud budou naše firmy ziskové a budou odvádět do státního rozpočtu vyšší daně, a proto nemusíme zvyšovat daňovou sazbu. To, že prostě firma třeba zdvojnásobí oproti minulému období zisk, tak to znamená, že odvede i tomu státu samozřejmě o to více na dani z příjmu právnických osob.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Když se zeptám naopak, tak je z vašeho pohledu strategické navrhovat naopak snížení daní u firem z oblasti loterií, což je krok, který by vlastně výrazně ulevil některým předním českým firmám. Dává to smysl? A proč se k takovému kroku nebo návrhu vůbec ODS uchyluje?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si myslím, že by nedávalo smysl, pokud bychom ty změny dělali tak, aby se celková daňová zátěž hazardního průmyslu nebo té oblasti snižovala, a to by opravdu smysl nemělo, bylo by to neodpovědné. Nemůžeme v jedné chvíli zvyšovat životní náklady lidem, třeba nějakou daňovou změnou a na druhé straně ulevovat loteriím. Ale pokud dobře vím a znovu nemám detailní informace k tomuto, tak je to spíše snaha narovnat nebo upravit položky u jednotlivých typů her, které mají různorodou rizikovost i podle expertů. Takže to si nemyslím, že by efektem daňových změn mělo být snížení daňového zatížení pro hazard. To určitě ne, to bych rozhodně nedoporučoval. Pokud je tam nějaká nespravedlnost, i když mluvit v otázce daní o spravedlnosti je vždycky složité. Pokud je tam nějaká nelogičnost ve zdanění jednotlivých typů her, tak tam bych si úpravu dovedl představit, ale musí to být, musí to být velmi pečlivě vysvětleno a velmi expertně podloženo tak, aby skutečně nevzniklo podezření, že snižujeme hazardu daně. To určitě není tím správným krokem, který bychom teď měli dělat.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Mimochodem podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové by právě tohle opatření, tento krok podle ní u opozice vedlo k pokusům vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Tak jste připraveni jít do tohoto rizika?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já myslím, že se dočkáme několika hlasování o důvěře této vládě. Vidíme, že stávající opozice se rozhodla jít prostě cestou destrukce, cestou obstrukcí, věčných obstrukcí, ne obstrukcí k některým konkrétním věcem, které jim vadí, jako jsme to dělali v minulém období, kdy jsme si vybrali několik takových exemplárních případů. My tady zažíváme obstrukce věčné, zažíváme tady desítky mimořádných schůzí, což je také novum oproti předchozímu volebnímu období. Takže nebudu se divit, když přijde na řadu další hlasování o nedůvěře této vládě. Na straně druhé, když se podíváme na ta čísla, tak ta hazardní daň, to, co získá stát na hazardu, je skutečně v porovnání s jinými typy daní velmi nízké číslo. Jak znovu říkám, nemyslím si, že bychom v tuhle dobu měli snižovat daňové břemeno hazardním firmám. Už ze symbolického hlediska. Ale není to nic, co by mělo v té konsolidaci nějaký podstatný efekt, co se týče objemu vybraných peněz. To fakt nestojí za řeč, to je spíše politický bič ze strany opozice.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Dobře, tak v tom případě tedy pojďme dál v tom výčtu opatření, o kterých se zjevně nadále bavíte, a to je to, které teď způsobilo relativně velký ohlas. Nebo chcete-li, možná poprask zejména u živnostníků a osob samostatně výdělečně činných, mám teď pochopitelně na mysli navyšování odvodů, o kterém mluví také Marian Jurečka. Vy jste zatím řekl, že není možné, abyste zvedali jejich zátěž na úroveň zaměstnanců z mnoha důvodů, nicméně zase moje otázka zní, jste ochotní dospět v tomto případě k nějakému kompromisu? A jak důležité podle vás je tohle téma právě v pohledu na tu celkovou konsolidaci veřejných financí?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tak znovu možné je všechno. Je to o politickém rozhodnutí, je to o hlasování v Poslanecké sněmovně, takže teoreticky samozřejmě lze zvýšit odvody OSVČ, otázka je, jestli to máme dělat, a o tom já prostě přesvědčen nejsem. Jednak si myslím, že pokud razantně zvýšíme odvody OSVČ, tak to povede k tomu, že se mnohem méně lidí než v současnosti rozhodne podnikat, to je efekt, který taky musíme brát v úvahu, my se na ty daně nesmíme dívat jenom účetně, to znamená, o kolik se zvedne daň, o kolik se zvedne inkaso, ale ty daně mají nějaké efekty na ekonomiku, mají nějaké efekty na jednotlivé občany nebo firmy, které je platí, něco s tou strukturou té ekonomiky dělají, to není jenom účetní operace. A tady v tom případě jsem přesvědčen, že nemáme demotivovat ty lidi od toho, aby se rozhodovali zakládat živnosti, aby se rozhodovali podnikat, a to razantní zvýšení odvodů by samozřejmě tou demotivací mohlo být. To je jedna věc.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Pardon, já se omlouvám, že vám do toho vstupuji, ale já mám pocit, že. S tímto tématem koketoval už v zimě i váš kolega, ministr financí Zbyněk Stanjura. Myslím, že také zaznívá v těch návrzích NERVu, tak jsou tam nějaké parametry nebo vlastně situace, které si dokážete představit, že by změnily postoj ODS k tomuto tématu?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
To je možné. Není vyloučeno, že se v některých ekonomických názorech a návrzích budu lišit s ministrem financí. To tak někdy prostě nastat může. Já jsem skutečně přesvědčený, že OSVČ nelze zvýšit odvody na úroveň zaměstnanců z mnoha důvodů. OSVČ nejsou chráněny zákoníkem práce jako zaměstnanci. OSVČ nemají nárok na placenou dovolenou. OSVČ nesou na rozdíl od zaměstnanců každodenní podnikatelské riziko. Od toho státu toho příliš moc nechtějí z rozpočtu. Kde je problém, a ten asi potřeba řešit je, a to přiznávám i já, je u těch osob samostatně výdělečně činných, kteří si platí v průběhu ekonomicky aktivní části života během podnikání ty nejnižší možné odvody, odchází do důchodu, získávají poměrně nízké penze a snaží se získat další sociální dávky nebo jiné prostředky ze strany státu. Tady samozřejmě musí rovněž platit ta odpovědnost, pokud jsem méně platil, méně dostávám. A já jsem přesvědčen, že to není největší část živnostníků, zvyšovat odvody všem na úroveň zaměstnanců, to je prostě pro mě nepřijatelné.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale když tedy necháme stranou ten prvek a tu diskusi, zda je to fér, nebo to není fér, tak když vnímáte vůbec tu náladu v pětikoalici a sledujete teď postup vyjednávání a celé té diskuse, jak je tedy moc podle vás pravděpodobné, že se opravdu ve finále zvednou odvody právě pro živnostníky? Prosím o stručnou odpověď.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já pevně doufám, že ta pravděpodobnost toho, že by vzrostly, je nižší, než třeba byla před pár týdny i po vyjádření nedávném pana ministra financí. A doufám, že taková idea, že by se odvody zvýšily na úroveň zaměstnanců, se blíží nule.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Tak to říká místopředseda Poslanecké sněmovny z ODS Jan Skopeček. Já děkuju, že jste byl mým dnešním hostem, pěkný.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuju za pozvání, krásný den.

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka:
Vám, díky, že jste se dívali z pořadu k věci, je to vše, ale za malou chvíli tady budou další zprávy a já se těším na viděnou.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice