16. dubna 2023

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v Partii na CNN Prima NEWS prohlásil, že součástí balíčku navrhovaných úspor bude dost možná snižování platů ústavních činitelů. Opatření by se dotklo politiků, soudců nebo státních zástupců.

Celou debatu s Pavlem Blažkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Myslím si a předpokládám, že platy – a to nejen politiků, ale i ústavních činitelů, což jsou i soudci a na to navázaní státní zástupci – budou předmětem konsolidačního balíčku,“ řekl v Partii Pavel Blažek. Podle něj možná není správný ani způsob výpočtu jejich platů. Ten se v současné době odvozuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy.

„Nemyslím si, že bychom přišli se samostatným návrhem, to považuji za nadbytečné, a dokonce bych řekl nepraktické. Ale budeme se to snažit dát do jednoho balíku se vším všudy i s návrhy, které přijdou,“ dodal Blažek s tím, že vláda se tím zabývat musí.

Dopady na rozpočet mají podle Blažka spíš než platy dvou set poslanců a 81 senátorů odměny dalších ústavních činitelů. „Státních zástupců je 1 300 a soudců 3 000 a tam jsou platy vyšší než dneska u politiků. Budeme se bavit, jestli systém narovnáme,“ uvedl Blažek.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne vám přeji a ráda vás vítám u Partie, děkuju vám, že se díváte. Vládní koalici čeká složitá doba jednání o úsporách. K uceleným návrhům je daleko. Fáze počítání je ale podle ministra financí Stanjury z ODS u konce a začíná finále v podobě politických jednání. Co si vláda nakonec vybere? Co je spravedlivé a co správné? A co podpoří opozice? A také další témata, obměna Ústavního soudu či jeho rozhodování o nižší valorizaci penzí. I to dnes proberu se svými hosty. Ve studiu vítám pana Pavla Blažka, ministra spravedlnosti a poslance ODS. Dobrý den.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A je tady také pan Radek Vondráček, předseda ústavněprávního výboru a místopředseda hnutí ANO. Dobrý den.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám, že jste přišli, pane ministře, já začnu u vás. Tento týden jsme sledovali roztržku kvůli DPH. Návrh na změny odmítli i někteří vaši koaliční partneři. Lidovci a Piráti se teď obviňují z toho, kdo vynáší ty interní materiály. Mě ale zajímá, jak vám jako ministrovi za ODS, když čtete návrhy, který zvyšují daně?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
No, ono je to takto, zatím je to mediální roztržka, to znamená, není to roztržka jako taková.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mediální roztržky, promiňte, vznikají na základě doopravdických roztržek.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To je pravda. No, může to tak být a nemusí. Ale dobře, tak roztržka. Zatím pokud jde o návrhy na zvyšování daní, ony zatím takové návrhy nejsou z politických kruhů, ty návrhy jsou z orgánů typu NERV a podobně, od různých ekonomů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tohle to bylo z ministerstva financí.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
No, on to nebyl návrh, to byla taková analýza toho všech možných návrhu odborníků, které existují a bylo tam, co by na tom stát mohl případně získat a naopak, jaké by mohly být případně ztráty. No, a ve čtvrtek, tento týden bylo setkání členů vlády, kde jsme se vlastně probírali jenom ten materiál, hledali jsme shodu, jestli nějakou cestou jít, nebo nejít. My jsme úplně na začátku. A předpokládám, že budou ještě vrcholná jednání v rámci koalice a pak se teprve posuneme. Čili zatím nemůžu hodnotit žádný návrh, protože žádný návrh není. No, a to, že bohužel uniká nějaký materiál z vlády, to je špatná věc, to prostě bohužel musí tam mít pravděpodobně nějaký kolega či kolegyně, která dělá špatnou věc tím, že zahajuje tu veřejnou debatu, aniž je ještě nad čím veřejně debatovat. A tu vládu to samozřejmě poškozuje. No, ale zatím to nějaký hlubší rozpor určitě není, stejně jako úplně ne s velkým štěstím a nadšením vidím některé představitele některých politických stran, že už teď říkají, co by tam chtěli prosazovat. To já můžu říkat taky. Ale myslím, že to není správný postup. Máme až ten výsledek nějaký říkat, a když tady mám kolegu z opozice, absolutně nezbytně nutné je bavit se s opozicí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, já se k panu Vondráčkovi z opozice dostanu, ale mě zajímá váš názor, pane ministře, podaří se vám udržet váš hlavní předvolební slib, že nezvýšíte daně?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já doufám, že ano. Nicméně víte, pak je člověk stavěn před dvě rozhodnutí. Máme 34 poslanců, to znamená, nemáme jich 120. Tvoříme nějakou koalici a pak je otázkou, jestli za každou cenu, opakuji, za každou cenu, trvat na nějakých, a teď to nazvu dogmatech, anebo se raději dohodnout na nějakých řešeních. Ale v tuto chvíli opravdu ta debata o tom, že by se měly zvyšovat daně či odvody OSVČ a podobně, opravdu já jsem u takové debaty nebyl, že by se takto vedla.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku. K DPH. Byly dvě sazby. Desetiprocentní sazbu zavedla vláda ANO a ČSSD za premiéra Bohuslava Sobotky. První tam byly jenom tři velmi citlivé věci, knihy, léky a výživa pro miminka. Pak se to ale zvrtlo. Za vlády Andreje Babiše se z toho stal trošku nepřehledný pelmel různých služeb a zboží, které se daní jenom 10 procenty. Nepotřebuje to trošku úklid, nezvednete pro to ruku?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Já tedy nevím, proč používáte termín zvrtlo, protože to vždycky mělo nějakou příčinu a nějaký následek.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale jsou tam opravdu položky, které ani podle ekonomů nemají v desetiprocentní sazbě co dělat. A byly to různé reakce na ekonomické výkyvy.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Tak, aby se to kompenzovalo těm provozovatelům, tak se snižovala DPH na tom pivu, ale to bylo opatření ve prospěch těch podniků, ve prospěch těch lidí. To nebylo tak, že by se ráno někdo podíval z okna, tak a teď snižujeme DPH v pohostinstvích.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není to jenom pivo, jsou tam řezané květiny a další věci.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
A uvědomte si taky, ale jak ten stát šlapal a jak se vybíraly daně? Vždyť byly plus minus vyrovnané rozpočty. Dokonce měla Alena Schillerová jeden rok přebytkový a tenkrát se snižoval dlouhodobě státní dluh. A ta ekonomika šlapala, byla důvěra lidí v ekonomiku. Spotřeba byla jedno z toho, co prostě posouvalo to HDP kupředu. A teď se dostáváme do recese. A jeden z těch důvodů je právě ten psychologický, že ti lidi přestávají věřit. Před rokem jim říkala tahle vláda, musíte šetřit, mělo by se šetřit, šetřili. Teď si zase stěžují, že se moc šetří, že se neutrácí, anebo je posílají do Polska na nákupy. No, tak pak se nedivte, že je narušená ta důvěra a ten výběr těch daní klesá. A není důsledně vybírána daň. Máme samostatné téma, nevím, jestli se k němu dostaneme, to je opravdu to EET. Já aniž bych byl advokátem nebo byl proti, ale a prostě byl to nějaký účinný nástroj, který by z dnešní inflací už představoval třeba 20 miliard a tahle vláda se ho z politických důvodů, čistě z politických důvodů vzdala. Bylo to gesto a těch 20 miliard potom nabrali zpátky na valorizaci důchodců. To jenom tak na okraj.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To, co říkal pan ministr, že by byla dobrá dohoda s opozicí, byli byste ochotni panu ministrovi financí, pokud přijde s nějakým návrhem, který se týká úpravy DPH, sazeb, sjednocení dvou snížených v jednu, s něčím pomoci a podpořit to ve Sněmovně?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
No, vy jste na začátku mě zmínila jako člena opozice, já se cítím až trošku diskriminován, protože oni nás v podstatě nepotřebují momentálně v té vládě. Oni si tu opozici dělají sami sobě. My to jenom nestíháme ani komentovat, reagovat. Každý představitel vlády říká něco jiného, ten říká, tohle nechceme, tohle uděláme. To je uniklý materiál. Ale já jsem některé věci, třeba snižování daně u hazardu, slyšel přímo z úst ministra financí. To nejsou jenom úniky. To jsou vyjádření ministra financí v rámci nějakých tiskovek nebo někde na chodbách Úřadu vlády. To se děje. Stoprocentně úniky to jenom nejsou. Jak já mám reagovat na to, když teda teď říkají, že je to únik, no, tak asi nemá smysl debatovat nad mediálními úniky. My ale určitě budeme jedni z těch, který budou říkat, že v okamžiku, kdy tady máme inflaci a tweet pana premiéra, že se nám daří, že už je inflace jenom meziročně 0,1. Furt je 15 prostě, ať fakt se nedělají lidi, blbce. Pořád máme jednu z největších inflací v Evropě a lidem se ty věci zdražily o třetinu za poslední dva roky. Takže není to úspěch. S inflací tahle vláda nebojuje. A to, že dáte na vodné a stočné a teď úplně bez toho se neobejde nikdo, ještě navýšíte další DPH, no, tak zase té inflaci pomáháte. To jsou úplně, já nejsem ekonom, pan ministr taky není ekonom. Z nás možná nedostanete nějakou hlubokou debatu o DPH, ale tohle na stole...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsem ani neměla v plánu. Zajímá mě váš politický postoj? Jednak, pana ministra…hlasovat ve vládě i vy.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Změna DPH na palivovém dříví. No, já vám říkám a jsem z toho kraje, řekněme, blíž ke Slovensku, tam, jestli takhle tím způsobem zase ještě zdražíte to palivové dříví, tak už opravdu přesouváte do šedé zóny každou druhou kládu, když to přeženu. To si nemyslete, že všichni to budou danit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pan Vondráček tady otevřel několik témat. Pojďme je probrat postupně. Jednak komunikace vlády, pan ministr Stanjura ten svůj propočet, analytický návrh nejprve obhajoval v České televizi, potom to dementoval pan premiér. To je přece hrozná komunikace, nedá se s tím něco dělat, protože všechno to znejišťuje veřejnost a má to dopady do ekonomiky.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Tak takhle mě se těžko komentuje komunikace nás samotných. To musíte hodnotit vy, opozice, všichni možní. Já snad řeknu jednu věc. Já když pozoruju ty debaty v poslední době, já bych pokusil se navrhnout, že bychom si tady neříkali, co bylo, to znamená, která vláda, co zameškala nebo nezmeškala, ať už je to EET, nebo to jsou nějaké výběry daně a podobně. Já myslím, že společným úkolem opozice i koalice jsou ta zásadní témata, a to je v podstatě nastavení důchodů a najít zdroje na to, aby na to, pokud možno dalších 30, 40 let stát měl. A musí proběhnout debata o tom, co všechno má zajišťovat stát a co zajišťovat nemá. To znamená, na co nebude mít prostředky, anebo i z jiných důvodů to zajišťovat nemá. Tady ta debata se nevede podle mého názoru úplně, jak by se měla s opozicí, to bych tady jako se přiklonil k tomuto, co říká kolega.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A čí je to chyba, pane ministře?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Všech, já takové ty debaty, a když je dlouhá schůze, za to může jenom opozice, a když je krátká, tak ta z koalice to udělala chytře. Já je nemám rád debaty. Je nás tam 200, a naší povinností, a ono to není úplně jednoduché, je kromě těch stranických zájmů a péči o své voliče, zastupovat ten státní zájem, nebo mu říkejme veřejný. Není to vždycky úplně jednoduché, ale jsou témata, kdy bychom možná ten nadstranický zájem, aniž samozřejmě přijdeme o vlastní voliče. Není to úplně jednoduché, a to je dilema, které má v zásadě každý politik. Ale jak se ukazuje za těch 30 let, přežili to jenom ti, kteří se dokázali přes ten svůj stranický zájem přenést a myslí na ten stát. Dovolte mně pozitivní příklad, který se týká nás dvou. My třeba máme během 14 dnů máme výjezdní zasedání výboru senátního a poslaneckého o docela důležité věci, a to je reforma trestního řádu.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
V Kroměříži úplně náhodou.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
V Kroměříži. Zdánlivě nezajímavé téma, co je výhoda, protože spolu komunikujeme, já tam opravdu jedu v obavách, že tam bude opozice za každou cenu mi dokazovat, jaký jsem hlupák nebo jak mám nachystané špatně, ale očekávám debatu a bude z toho nějaký výsledek? Neříkám, že shoda. A proč to tak je, protože se komunikuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím vám. Jenom, pánové, ať mi neutečete ještě úplně z toho tématu. Pane ministře, vy si dovedete představit, že byste jako poslanec zvedl ruku pro to, že se zvedá z 10 % na 21 % teplo, vodné, stočné, sportovní, kulturní akce?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já myslím, že nic takového nebude.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jste si řekli ve čtvrtek na té...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
A že to je abstraktní téma. Tak daleko jsme ještě nešli. My jsme se bavili. Představme si třeba 90 různých okruhů, například od různých stipendií studentům, jak financovat vysoké školy, jestli tímhle směrem a také o prioritách. To znamená, kde se například teoreticky šetřit za ten stát může a kde by se nemělo. Což typicky by se nemělo třeba ve školství. Ta debata byla zatím takhle abstraktní a obecná. Nebylo to konkrétní, abychom si říkali, a DPH zvedneme, nezvedneme, nic takového tam nebylo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To možná opozice ráda slyší. Vy jste to velmi kritizovali, návrhy nebo ty propočty, které unikly z ministerstva financí na zvýšení DPH u některých podstatných položek.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Ono je to jednoduché, prostě ty nepřímé daně, to DPH, to se nejlíp vybírá. To ten stát nejdřív prostě získá a je to takové, ale prostě bez plánu. Je to bez nějaké vize, prostě potřebujeme peníze ve státní kase, tak teď vybereme. A už je tam nulové zamyšlení nad tím, co to teda udělá vůbec s těmi lidmi, co to udělá s tou ekonomikou a jestli se to projeví. Ono taky ne vždycky, když zvednete sazbu DPH, ještě máte zaručené, že vyberete víc. Protože těch efektů vyvoláte tolik, že se taky DPH méně vybere. A já už jsem dlouho ve veřejném prostoru, neslyšel nějaké typy pravé nebo nějaké řeči o důsledném vybírání daní, co třeba ta Kobra, která vám věčně ve sdělovacích prostředcích, co kontrolní hlášení atd. To znamená, co se dělá pro důsledné vybírání daně. Pravda, že ti lidi momentálně mají míň peněz, to je zase téma pro nás dva, pro pana ministra spravedlnosti. Pomalu nám zase přibývá vězňů ve věznicích, ale to je jenom proto, že je vyšší kriminalita.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Jestli můžu jenom jedna věc...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostanu se k tomu. Počkejte, pánové, dostaneme se k vězňům ve věznicích.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Daň je součást širšího problému, nad kterou se musíme bavit, a to je to, co všecko má dělat stát, a co všecko má platit stát. Dokud tuto debatu nějak si neřekneme v podmínkách tohoto století, tak to nedopadne dobře. Stát neustále rozšiřuje to, o koho se všeho stará. Špatně třeba, to je úplně jedno. A do čeho všeho se plete. A ta debata musí být jasná, jaký je charakter dnešního státu a pak si musíme říct, kde na to vezmeme peníze. Při neustálém rozšiřování nároků na stát, který v historii takto nikdy nebyl. To znamená, já mám nějaký problém a jsem třeba podnikatel, stát mi to dá, tak se nepohneme dál a tady je společná odpovědnost nás všech.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
To je, s tím já naprosto souhlasím.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Některé skupiny obyvatelstva, typicky podnikatelé, se na to trošku jaksi naučili, že když mě to nefunguje, tak mě to dá stát. A tam je začátek problémů dlouhodobě, který nedopadne dobře, pokud to nezačneme řešit.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže půjdete tou cestou, kterou už naznačil i pan ministr Stanjura, že by se snížily nebo ostrouhaly dotace pro firmy?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Dotace je jeden velký problém, protože pokud to je tak, že se často dotuje zisk nějakému podnikateli, no, tak rozdíl mezi podnikatelem a zaměstnancem, že to velmi zjednoduším, je v tom, že podnikatel má určité výhody, včetně daňových, ale dělá to s rizikem. Zatímco zaměstnanec má mnohem víc, řekněme, zabezpečení a práv, ale to riziko má, řekněme, menší. Pokud začneme stírat, že ani podnikatel se nemusí bát o zisk, protože mu to bude někdo dotovat. Tak úplně rušíme význam původního slova podnikatel, a to je špatně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě k tomu reakce, pane Vondráčku. Pane předsedo, to, že je Česká republika příliš zatížená dotacemi, říká i Nejvyšší kontrolní úřad. Řekl to ve své poslední zprávě, že se z nás stává dotační ekonomika, že je to špatně. Podpořili byste takové změny, pokud by ministr financí, potažmo vláda šla touto cestou.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Vy jste mi neřekla, jaké změny. To, že dotace překrucují tržní prostředí a že je to v podstatě zlo, tak na tom principu se asi domluvíme, protože když máte na náměstí dva podnikatele v pohostinství a jeden dostane 5 milionů dotací a druhý ne, to je rozdíl 10 000 000, to prostě víme. A pak je to prostě moc toho někoho, kdo ty dotace přerozděluje. A to křiví vůbec to prostředí. A když to vezmu v tom evropském měřítku, tak to znamená, že ty peníze přerozděluje potom opravdu už ta bruselská administrativa. A nás tím činí závislými. A já jsem zastánce opravdu té suverenity toho státu, a to je od toho národního státu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Pane ministře, ještě jedna věc. Vy jste byl i ministrem ve vládě Petra Nečase, která dělala velmi nepopulární opatření. Zvyšovala daně právě také s odkazem na snižování deficitu. Nejvíc to bylo znát právě na DPH, tam vzrostla ta spodní sazba z 10 na 14 a následně na 15. Byly v tom obrovské politické náklady pro ODS, velké politické škody. Nebojíte se, že jdete stejnou cestou? Pokud teď budete po kouskách se snažit získat 70 miliard, naštvete úplně všechny. A může to přinést velké rozpory ve stranách, ve vládě?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já myslím, že zatím tou cestou nejdeme, vždyť nic takového se nenavrhuje. Jestli mi to dovolíte malinko rozšířit, nebojte se, budu velmi stručný. Tento rok je na to, protože nejsou žádné volby, pokud nebudou předčasné nebo mimořádné, aby se udělalo spousta věcí, které se nějakým způsobem udělají a zavedou. A další rok je na to, aby ta vláda obhájila ty kroky, které udělala. Za pochodu, to bude mít spoustu odpůrců, od odborů, přes opozici a já nevím koho. S tím se musí počítat. Rozhodující je, co vám tady řekne třeba pan Stanjura nebo já za nějaké dva roky. A budete-li mi říkat, a pak se to dá srovnat s tou vládou Petra Nečase, že jste udělali to to a to, nikdo tomu nerozumí, všecko je špatně, obyvatelstvo zchudlo, budete mít pravdu. Teď je předčasné cokoliv takhle hodnotit a srovnávat. Zatím se vůbec nic takového neděje. Tehdy ještě došlo k tomu, když jste teda u těch vzpomínek na vládu Petra Nečase, tam byl hluboký rozkol v ODS tehdy ještě, ale z tisíce jiných důvodů, vlastně když došlo k tomu, že někteří poslanci opustili ODS a tím pádem se ztratila většina vlády, to je pravda.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, ale počkejte, pan ministr Stanjura slibuje, že duben, květen představí opatření za 70 miliard. Část toho mají být škrty, část nové příjmy, zvýšené daně. Tak mě zajímá, jestli opravdu i tou špatnou komunikací nejdete cestou, že se naštve část veřejnosti, což se v tom roce 2015 stalo.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Podívejte se, když budeme něco škrtat, naštveme část veřejnosti na 100 procent. A ta komunikace dobrá nebo horší to může jenom zhoršit nebo zlepšit. Vždycky naštveme, kohokoliv řekneme, že dotaci mít nebude. Já to trošku, pane kolego, ono je to tak, když si sednete s nějakou skupinou lidí, třeba podnikatelé, co mají dotaci a řeknou, ono je to fakt špatný, řeknou třeba i to slovo zlo, ale běda, jak se mluví o jejich dotacích. Tak v tu chvilku, ty jsou právě potřeba. Vždycky naštveme někoho, kdo je zvyklý na nějaký příjem, na nějakou jistotu a teď, protože na to nejsou peníze, o tu dotaci přijde, s tím se prostě musí počítat. Já počítám i s tím, že průzkumy veřejného mínění, volební preference prostě budou takové, jaké budou.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ony už jsou takové. V pátek jste ho asi viděl.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já vím, ale úkolem vlády, pokud má smysl, nebo to je koalice, je tohle všechno vydržet, nemít zbytečně nervy z toho, jak dopadnou příští volby a může to dopadnout dobře. Pokud je ztrácíme už teď na základě nějakých průzkumů, no, tak vládnout nemáme, to se nedá jinak říct.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku, reakce na to.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
No, já bych ještě trošičku se vrátil k tomu prvnímu vstupu. Pan ministr říkal, že jestli ctít nebo nectít určitá dogmata, ale to jsou především ty sliby. To jsou ta očekávání, která oni vzbudili v rámci předvolební kampaně, kdy prostě říkali, jak my to tady budeme dělat jinak. A směřujeme k vyrovnaným rozpočtům, daně zásadně zvyšovat nebudeme. A hlavně ten základní narativ, kterým vlastně vyhráli volby, že jsou státní finance v rozvalu, prostě to vtloukali tak dlouho do těch lidí, až potom i díky určité náhodě a propadnutí jednoho milionu hlasů, získali pohodlnou většinu v Parlamentu. A teď se ukazuje, že když se podíváte na ty grafy, tak opravdu procentuálně k poměru HDP, my jsme dlouhodobě to zadlužení snižovali, a teď je tam rána snad 160 miliard za první čtvrtletí. Prostě teď to jde raketově nahoru a tahle vláda přihlíží. Ono už to začalo a první sekeru tomu zaťali už při těch energiích. My jsme od února volali po tom, ať se zastropuje energie na nějaké částce, ale u výrobců. Potom byl nějak, vzpomínáte si ještě na úsporný tarif? Ten už dávno padl, ten už neexistuje. Pak ještě 29. srpna říkal premiér, nikdy nebudeme stropovat, je to špatná cesta a první týden v září už jsme stropovali. Teď momentálně řešíme potraviny a pan premiér řekne, zvládli jsme ceny energií, zvládneme potraviny. No, jestli to budou dělat jak s těmi energiemi. Až tři čtvrtě roku po, tak je pozdě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy jste byl ten, který za vládní koalici volal po zastropování. A měl jste ve sněmovně poměrně dost alarmující projev a říkal jste, pokud se to nepodaří zvládnout.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Na tom se nic nemění. Dvě věty.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nebyly to dvě věty. Já jsem si ho ještě předevčírem znovu pouštěla, abych si osvěžila paměť. Vy jste říkal, že pokud se to nepodaří zvládnout, tak nás čekají velké změny. Může nastat něco jako revoluce, může se změnit celý politický systém. Jste nakonec spokojený s tím, jak to dopadlo, i když dneska čteme, že se nepodaří vybrat peníze na windfall tax na té dani z mimořádných zisků a nebude to tak, jak si vláda malovala.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ten projev, co jsem tehdy nepromýšlel, ale řekl jsem to, byl proto, aby se ukázalo, tehdy vláda působila dojmem, že vlastně se o to vůbec nezajímá, o ten problém. Opakuju, působila dojmem. Mně šlo o to tímhle vystoupením říci ve Sněmovně, já jsem netušil, že se potom ten projev bude někde se šířit v éteru, že na to vláda nekašle a že něco prostě připravuje a udělá. Se zimou spokojený jsem z jednoduchého důvodu. Bylo strašení, jak všichni zmrzneme. Plyn nebude v únoru, nic takového se nestalo. Ty ceny se dostávají do jakýchsi normálních kolejí. A je pravda, že psychologicky ta vláda, prosím vás, nejenom proto, že já jsem něco řekl, působila od září najednou jinak než celou tu dobu předtím. Jestli se mělo stropovat více nebo méně. No, to je otázka pro nějaké historie ekonomie za pár let. A k tomu, co říká pan kolega, k tomu současnému stavu, proto je volební období čtyřleté, aby se za čtyři roky zhodnotilo, co ta vláda dělala nebo nedělala. Hodnotit cokoliv teď, opozici chápu, říkal bych něco podobného, jo, to vůbec není, že by se to říkat nemělo, ale to zhodnocení má přijít za čtyři roky. A už jsem to řekl, pokud ta koalice toto nepochopí a rozsype se kvůli některým věcem teď, tak vládnout nemá. Nic víc se na to říct nedá.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Já znovu říkám, že nás někdy ani není potřeba. Vy jste sami sobě opozicí, vždyť to prostě není možný, aby jeden ministr říkal tohle v pondělí a druhý ministr říkal něco v úterý, ve čtvrtek jsem viděl nějaký diskusní pořad, kde paní Kovářová za STAN vlastně kritizovala vládu a zvyšování DPH. No, tak jako dělá se to dobře, ta práce, já už to nestačím komentovat ani na tom Facebooku.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já vám slušně odpovím, kdyby tu nebylo tolik diskusních televizních pořadů o všem možné, tak by to vypadalo jinak. Ale samozřejmě je v podstatě vyloučeno, aby každý poslanec, a dokonce někdy i člen vlády v každém okamžiku věděl, co vlastně řekl nějaký jiný politik v nějakým jiném pořadu. A máme pět stran, musím, vždyť takhle ten život funguje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy to trochu zlehčujete. Ale to není jenom o televizní diskusích, on existuje opravdu.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Aby se neříkalo občas vůbec nic, ale bohužel.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Opravdu existuje i návrh Stan i návrh Pirátů, kteří mají svoje vlastní představy o tom, jak snižovat ten deficit, a tam se ale poměrně dost rozcházíte v tom jádru. STAN chce zvyšovat daň z příjmu. Vy nechcete, trváte na tom, co jste si prosadili s ANO a s SPD, dohodnete se vůbec na něčem pane ministře?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Musíme se dohodnout, pokud se nedohodneme, tak ta vláda ztrácí nárok vládnout. To je přece jednoduché. Takže se dohodnout musíme, když se nám to nepovede takhle závažné věci a v rok, kdy nejsou volby, no, tak ta vláda tady nebude. Tak nebesa nepadnou, a život půjde dál. Co vám na to mám jiného říct.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
On Masaryk říkal, že povinností politika je se dohodnout, on v tom teda zahrnoval i tu opozici.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já mám obavu, že to říkal Šrámek, a ne Masaryk, to je jedno, možná bych říkal to stejný.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pánové, ještě...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Dohodneme se, že se dohodneme.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jeden konkrétní návrh, dovolte, abychom tady otevřeli a od vás budu chtít na to odpověď a komentář. Jeden z návrhů, který má koalice také projednat a unikl do médií, je snížení daně z číselných loterií. U kamenných poboček pokles daně z 35 na 25, u internetových na 30. Pane ministře Blažku, má to vaši podporu? Za této doby v této symbolice, kdy se mluví o opravdu nepříjemných nepopulárních opatřeních, teď snížíme daň z hazardu?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Mluvíte s někým, kdo v životě nehrál žádnou hazardní hru, kromě mariáše. Bylo mi vysvětlováno i některými skupinami z neziskového sektoru, že vlastně tady nejde jenom o tu část ekonomickou, ale o to, a teď to říkám vlastními slovy absolutního laika, že v zásadě nižší zdanění u některých věcí povede k tomu, že klesne závislost u těch jiných. Já nedokážu jinak říct, tady ten argument není ekonomický. Tady je tento.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale i tento neekonomický argument někteří odborníci vyvrací a neobjevuje se poprvé. Pane ministře, loni v říjnu ho předložil Marek Benda, váš kolega z klubu.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To je pravda.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosazoval ještě nižší, vyšší to snížení. Chtěl to prosadit právě v rámci té windfal tax po tlaku opozičních partnerů, koaličních partnerů. Promiňte, jste stáhnul, týká se to Sazky, takže asi víte, jak to vypadá, že jste ovlivnění Sazkou a jdete na ruku Sazce.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
No, vypadá to, jak to vypadá. To já nezpochybňuju, ale teď se vám strašně omlouvám v jedné věci. Je to asi, jako kdybyste se ptala, jak se ovládá támhleta kamera? Tak já, pokud jde o hazardní hry a zdaňování toho, já mnoho nevím, říkám vám to zcela upřímně. Tady to vám musí říct, ten, kdo to navrhuje. To je pan ministr Stanjura. My jsme o tom mluvili, ale já jsem u téhle debaty byl třeba asi 10 minut, a co jsem z toho pochopil. A co mně psali i někteří lidé z nezisku, fakt jde jenom o to, že to může vést k tomu, že nejde jenom o ty peníze, že závislost na určitých nebezpečnějších hazardních hrách může poklesnout. Ale víc chytřejšího já vám k tomu neřeknu, nevím všechno na tomhle světě. Já o tomhle fakt mnoho nevím.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, děkuju vám.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Působí to hrozně, to je mi jasný.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, působí. Pane Vondráčku, vaše kolegyně, předsedkyně poslaneckého klubu, paní Schillerová, ve čtvrtek řekla, že je to největší nehoráznost téhle vlády, a pokud by na tom pan ministr Stanjura trval, bude to podle ní důvod pro vyslovení nedůvěry vládě. Souhlasíte s tím?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem zaslechl nehoráznost. Karel Havlíček říká cynismus, já marně hledám nějaké další silné nebo, ale v podstatě to směřuje jedním směrem. Prostě něco takového v současné době si nedokážu vůbec představit, že by příčetný člověk navrhoval. To je fíkový list, že by to snad mělo teoreticky snižovat závislost u nějakých méně závažných forem hazardu. To, že je to nějakým způsobem zasáhnuté lobbingem, to tam prostě cítíme všichni. A zasazené do tohoto kontextu v této době, je to prostě něco naprosto nepřijatelného. Já nechápu, že to nepochopili ti, co to tam pořád cpou. A že mají ještě prostě nevím, jak bych to řekl, ty nervy...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale zase takový návrh neexistuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Existoval od pana Bendy a znovu se...

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
V okamžiku, kdy prostě chcete zdražovat vodné, stočné, palivové dříví, ale je to na stole a ten hazard už je podruhé paragrafově, pořád nám ho tam někdo strká. Takových věcí je tam prostě víc.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Vondráčku. A paní Schillerová také řekla.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
A my jsme od toho opozice, abychom na to upozornili.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím a paní Schillerová také řekla, že pokud byste iniciovali vyslovení nedůvěry vládě, ona tam prohlásila, že by to mělo podporu i koaličních poslanců. Co o tom víte?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Tak to nevím, to se přiznám, že to se ptáte na nesprávném místě. Já se téhle problematice nevěnuju. Důvodů pro vyslovení nedůvěry nebo minimálně říci si znovu o důvěru je víc, protože v podstatě tak nějak prošla změna programového prohlášení vlády. A zatímco na začátku jsme měli každý ten sešitek z poslanců na stole, a dokonce to spojil pan premiér ve svém proslovu s tím, že vlastně říká si o důvěru v souvislosti s tímto programem, tak potom nenápadně se ten program upravil. Nevím o tom, že by se to v minulosti dělo. My jsme třeba i s covidem splnili 80 % toho programového prohlášení. Takže teď by si ta vláda sama měla říct o tu důvěru. Jestli prostě chce držet to, co říkala poprvé, když před nás předstoupila, tak měla přijít už se změnou programového prohlášení. A říct si o tu důvěru znovu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není na tom kus pravdy? Programové prohlášení je jakási smlouva s voliči, neměli jste to udělat? Nebylo by to lepší, transparentnější?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To není smlouva s voliči, to jakási smlouva s Poslaneckou sněmovnou, ale ústava nic takového nezná. To znamená, vláda dostává důvěru a i kdyby nenapsala vůbec nic, tak ji buďto dostane, nebo ji nedostane. K těm změnám, ty byly způsobeny tím, že se změnil svět kolem nás, to znamená, reagovat se muselo, začala válka na Ukrajině. A to mělo své důsledky na spoustu věcí, které se prostě odehrávaly, čili vláda vlastně spíš férově řekla, tohle se nedá udělat, že se změnily okolnosti, na tom nevidím nic tak dramatického. A spojovat to s důvěrou, když to ústava ani nezná nepovažuji, za nutné také.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane ministře, ještě dovolte jednu otázku. V těch návrzích NERVu, které jsou veřejně známé, je jich asi 29, se probírá i vězeňství. Nerv doporučuje snížit počet vězňů. Abych jich byl zhruba 100 na 100 000 obyvatel, teď je to 179. Půjdou některé změny, které plánujete v rámci těch úspor i tímto směrem?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Víte, u toho vězeňství není ta nejklíčovější otázka ekonomické náklady. Tam je ta hlavní otázka toho, že jsme spolu se Slovenskem vlastně stát, který nejvíc posílá do výkonu trestu odnětí svobody, to má své příčiny. Možná jak v právním řádu, tak v jakési praxi rozhodování našich soudů a některé jiné aspekty či jedna debata, kterou vedeme a vést se ještě je mnohem větší ukládání těch alternativních trestů. To znamená peněžité tresty, případně nějaké ty povinné práce a podobně. Že u nás je taková pořád ještě představa, pokud nejde sedět, není potrestán. A to jsme my a Slováci v celé Evropě, takhle už to prostě nefunguje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak argumentuje i NERV. Spočítal to na tři miliardy korun.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ta ekonomická argumentace na tomto místě není pro mě úplně ta prioritní. Ta prioritní otázka je vůbec trestní politiky jako takové, protože to my třeba se snažíme nějak chystat. Tam taky jsem se o tom bavil velmi s opozicí, konkrétně teda ne s kolegou Vondráčkem, ale s kolegyní Válkovou. A to je vytvořit nějaký dokument trestní politika státu. On totiž tady od roku 89 takový dokument neexistuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete mít na to čas a politickou podporu, to projednat ve volebním období?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Politickou podporu musím vyjednat, ale to podstatné je teprve přijít na to, jak to pojmenovat. To není tak úplně jednoduchá disciplína, ale říkám, nejsou na prvním místě ty peníze, protože já vám dám typický příklad, třeba ty počty vězňů, co říká pan kolega. No, tak budeme dál trestat zanedbání povinné výživy, nebo ne? Klíčová otázka. Z těch asi 18 000 vězňů dneska, ono se to mění nebo 19 000, je tam momentálně nějakých 1500 neplatičů výživného. Otázka zní, jestli tahle cesta, která je u nás, že chodí ti většinou neplatící otcové, že chodí do vězení, jestli je ta správná cesta, nebo ne. Tam jsou často i mladí lidé.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy na to máte odpověď?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Tam jsou mladí, já bych to zrušil, jo, ale tam jsou mladí lidé často, kteří třeba nějakým způsobem se s někým seznámí. Stanou se z nich otcové ve 20. Předtím třeba nebyli trestáni, no a bohužel jdou do vězení, kde se naučí to, co ještě neuměli. A to jsou další aspekty toho celého. Plus recidiva, jak je u nás trestána. To je pro mě velmi, velmi složitý. A já vám dám číslo, a to má kolega pravdu. Nám třeba loni přibylo 600 vězňů. A letos do konce března 400. Na jedné straně si můžeme říkat soudy soudí rychle. A na straně druhé tenhle trend je nemoderní a je dokonce bych řekl, nezápadní, ať to trošku rozšířím i na USA. Prostě není dobré.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku, podpořil byste tu cestu snížit počet vězňů? NERV navrhuje zavedení domácího vězení. Dekriminalizaci.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
To opravdu musíme udělat. A v tomhle z pozice stínového ministra spravedlnosti budu stoprocentně spolupracovat s panem ministrem. To je problém nás všech. To, že je teď víc vězňů, to není chyba systému, prostě stoupá kriminalita, to je s tím, že je víc chudo v té zemi.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To by se tam neprojevilo tak rychle.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Aspoň my jsme měli výjezdní zasedání ústavněprávního výboru, měli jsme debatu s nejvyšším státním zástupcem, s panem Dr. Střížem, já jsem se ho na to ptal, jaká je prostě příčina toho, že to teď tak skočilo o několik stovek. Jednoduché, prostě roste zase hladina kriminality. A potom samozřejmě odpověď částečná je náramky, náramky, náramky, náramky. Je to složitá debata, nevím, jestli to ty lidi bude zajímat, ale co se týče toho výživného, souhlas. Co se týče maření výkonu, třeba ti opakovaní...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To je další věc.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
A oni, když tam jsou v tom vězení, potom třeba o půl roku déle, oni opravdu získávají jiné návyky, to prostě člověka změní.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Pak se nemají kam vracet a vznikají z toho další problémy.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Chceme to všichni snižovat.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ještě jenom k té kriminalitě. Ona sice roste, a to se tam nemohlo projevit v počtu vězňů teď. Největší státní zástupce zná počet trestních stíhání, ale to je začátek toho procesu. To, že roste kriminalita.


Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:

Ty nesporné věci jdou rychle.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Rostou třeba, to je vidět bohužel často ve zprávách. Nějak nám vraždy třeba, evidentně jich je více, než jich bývávalo a podobně, ale jestli je příčina jenom nějaká sociální, ekonomická.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
To je klasické…

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ona nastoupí nová vláda a více se vraždí, tak jednoduché to nebude.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové, bohužel zprávu o trojnásobné vraždě na Přerovsku jsme se dozvěděli i dnes ráno. A pane Vondráčku, toto další téma, Ústavní soud, začnu u vás. Vy už máte v nějaké ucelené fázi ústavní stížnost, kterou chcete poslat na Ústavní soud kvůli valorizaci penzí, kterou vláda projednala a prosadila ve Sněmovně v legislativní nouzi?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Do toho se zapojilo opravdu větší množství lidí. Máme, si myslím, kvalitní podklady. Vidím to v řádu týdnů. Kdy ten návrh na zrušení části zákona bude podán, ale chceme to udělat dobře, protože třeba byly komentáře od některých ústavních právníků. Já ale nejsem odborník na to důchodové právo, tam je hlavně otázka té retroaktivity a ono bude dobré napsat i těm soudcům, ať vidí, na co má ta vláda vlastně, kolik 50 dnů, aby vydala to vládní nařízení a že opravdu ten nárok vzniká už v tom lednu. A proč má potom vláda ten časový úsek, no, aby všechno nachystala, aby nastavila ten systém. Ale to už není spojeno se vznikem toho nároku. Ten nárok opravdu vznikl v lednu, a to, že se to potom v únoru dalo teprve do Sněmovny a zpětně se to rozhodlo, tak je podle nás jasně retroaktivní a zakládá to protiústavnost a je to důvod pro zrušení.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, v řádu týdnů, čili do konce května.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Chceme to mít napsáno dobře, stejně tak jako třeba, když tam byla taková drobná větička od Ústavního soudu, když se řešilo EET, že navrhovatelka, což byli tenkrát zástupci ODS a další, že kdyby to více a lépe rozepsali, možná se tomu ten soud více věnoval. Tomu porušování toho jednacího řádu v Poslanecké sněmovně. A protože tentokrát došlo opravdu k několika zásadním porušením jednacího řádu a v té kumulaci a v tom součtu to podle mě skutečně už má prvek protiústavní, tak to tam chceme mít dobře napsané pořádně, ale opravdu už to bude. Já myslím, že…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stihnete to v květnu, jak jste slibovali?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
V květnu určitě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy už víte, kdo nás, kdo vládu bude, kdo stát, bude obhajovat u Ústavního soudu, kdo vás bude hájit proti té stížnosti?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ta vláda může být vedlejším účastníkem toho řízení a teď je otázkou, ona může být a nemusí, ale bude, předpokládám. Z titulu funkce, to bude asi ministr Šalamoun, ale bude to vláda jako celek.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste nervózní?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Kdo tam bude zastupovat, kdo to bude rozhodovat...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
A taky si to pořádně přečteme. Samozřejmě taky si dáme na čas, než tam něco napíšeme. Tohle není úplně jednoduchý právní text, jak ta ústavní stížnost, tak ta naše reakce určitě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl v Novinkách, že to stojí za přezkum. Jste nervózní, budete nervózní z toho výsledku, může to dopadnout jakkoliv a může vám to Ústavní soud vrátit. A nebude to mít velké...

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Stojí za přezkum, co?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stojí za přezkum právě to, aby se soud vyjádřil k tomu, jestli to bylo správně projednáno v legislativní nouzi. A celý ten proces.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Stojí to za to, bude to asi další nějaké rozhodnutí Ústavního soudu a budeme vědět, jak se máme dál řídit. Ale problém je trošku někde jinde. Problém je v tom, že řešit to až u Ústavního soudu je samozřejmě poslední řešení, ke kterému nemělo dojít. A v téhle Sněmovně prostě není dobrá atmosféra v té po volbách a nějak nám tam vzájemně vázne komunikace. A pak, když to skončí u Ústavního soudu, není dobrá vizitka pro celé jednání Sněmovny. A teď se nechci pouštět do debaty, kolega samozřejmě klidně může, jestli za to může od začátku téhle Sněmovny více koalice nebo opozice. Tohle je jeden z důsledků, který vidíme v čase až teď, ale od začátku to prostě nebylo úplně ono to fungování a vztahy.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se do té debaty také nechci pouštět, protože to nebude mít jednoznačnou odpověď. Mám s tím tady zkušenosti. Vy jste ale pane ministře také řekl, že bude záležet na tom, v jakém složení bude Ústavní soud o té věci rozhodovat. Mojmír Hampl, předseda Národní rozpočtové rady, vyslovil takovou trošku provokativní myšlenku, že soud je nyní ve střetu zájmů, protože průměrný věk soudců je 66 let. Bude to hrát podle vás i toto roli?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Určitě ne. Já, kdybych měl odpovědět cynicky, tak jestli ústavní soudci se opravdu nemusejí bát, tak je to, o svůj důchod.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A jste to tedy myslel, že.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Takže nejsou v tomto smyslu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V jakém složení bude rozhodovat.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Zatím nemohl rozhodovat nikdo vůbec nic.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Parlament nemohl rozhodovat, vždyť tam je důchodců.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale toto by asi znamenalo, že by vlastně, já nevím, výživném nemohli rozhodovat ti, co mají děti. Mohli by to dělat jenom ti, co děti nemají a podobně. Takhle nemůžeme postupovat, to je taková, je to dobrá věc jako na dobrou debatu tady, ale nejsou ve střetu zájmů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, v jakém složení bude soud rozhodovat. To jste mysleli, jak, že bude na tom hodně záležet.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Může být neúplný. My vůbec nevíme, jak to bude, protože jestli to dají kolegové v květnu. Rozhodování bude nevím, kdy. V září, také se může stát, že ten soud bude vyprázdněný, že tam bude chybět, pokud počítám dobře, sedm soudců. Anebo tam budou soudci s určitým světonázorem, což je v pořádku zcela. A ten stávající měl nějaký světonázor, který byl občas vidět. Možná bude jiný, no. To uvidíme, jak se dohodne prezident se Senátem, jakým způsobem bude složen Ústavní soud, z koho bude sestaven.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Známe jména třech prvních možných kandidátů, paní Daniela Zemanová, pan Josef Baxa a poslední Jan Wintr. To jsme se dozvěděli na konci týdne. Líbí se vám ta cesta, kterou se pan prezident vydává?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ta tři jména? Já si myslím, že Senát bude mít pravděpodobně jednoduchou práci. Všechna ta tři jména jsou taková, že si svou celoživotní kariérou zaslouží. To slovo možná není vhodné, patří tam, to je možná lepší slovo, aby ji ukončili, anebo aby průběh jejich života byl i na Ústavním soudě. Já si myslím, že to nebude prostě tak složitá otázka, ale všichni si musí projít tou debatou, na kterou já rád chodím. Kolega taky. Možná někdy bychom se mohli podívat spolu, protože ta debata na tom výboru Senátu je zajímavá. Dostáváme dotazy jak od senátorů, tak i ty odpovědi a člověk se tam občas něco dozví a je to zajímavé.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V minulosti to tak vždy bylo. Pane Vondráčku, váš komentář. Známe první tři jména. Daniela Zemanová, bývalá šéfka Soudcovské unie, pan Josef Baxa, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu. Je ta cesta správná, která má vaši podporu politickou?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Nevím, jestli bych použil výraz zajímavá. Od doby, kdy tam probírali pana prof. Gerlocha, tak už jsem ztratil zájem o nějaká ta vyjádření. Já osobně si nebudu hrát na kádrováka, já nebudu hodnotit nějak dopodrobna ty tři osoby, ale už i vy v médiích jste museli zaznamenat určité rozpaky až nesouhlas s tím, jak to probíhá. Že na začátku s velkou pompou PR akce bude vytvořen nějaký panel. Bylo osloveno 32 institucí. A teď vychází najevo, že prostě někdo jel po rychlejší koleji. A ta první tři jména vlastně neprošla tou debatou a nakonec si to stejně rozhodl ze své pozice, velmi vlivné pozice pan Kysela, který vlastně je takový hlavní tváří toho panelu. A vidím, že už to i v rámci české justice jsem viděl takovou trošku rozčarovanost ze strany právě zástupců justice, tak na co to tam vlastně předkládali, když ty pohovory vlastně probíhaly nebo proběhly. Ty stěžejní u těch tří dřív, než dorazila vůbec nějaká zpětná vazba z toho prostředí. To, že má být Ústavní soud pestrý, to já podepíšu, to bych si přál taky. No, a třeba zrovna u těch tří kandidátů tou pestrostí si nejsem úplně jistý. A já je nezpochybňuju odborně. Já je všechny znám, ale třeba zrovna pan prof. Winter je ten, který komentoval průběh těch obstrukcí, komentoval celou tu důchodovou reformu a byl velmi provládní v těch svých vyjádřeních. A doufám, že se na mě nebude zlobit, když to tak řeknu, já to tak cítil, já jsem taky jenom člověk.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Vondráčku.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Takhle bych něco našel u všech jmen, a znova, ale já nechci být kádrovák. Já bych chtěl jenom zkritizovat, že jak s velkou pompou nastoupil nějaký transparentní způsob, jak se budou vybírat kandidáti, že to vlastně hodil pan prezident na někoho jiného. Ale to je monokratický úřad, to je prezidentova výlučná pravomoc, to musí nakonec rozseknout on. A nechci, aby to rozhodoval někdo nevolený, který prostě, já chápu, že pan prezident nemá znalost prostředí. Ani nemůže mít, jo, ale aby to takhle nechal bokem, to se mi nelíbí, to je jedna věc. A vůbec ten způsob zpracování, transparentnost za každou cenu, vyváženost za každou cenu. Už teďka to dostalo vlastně ránu tím, že ta tři jména šla trochu jinak, než původně pan prezident sliboval.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš komentář, pane ministře Blažku. Prezident si sestavil jakýsi panel, nějaký tým odborníků, jak se na to díváte. Je to transparentní, je to prospěšné, nebo se prezident vzdává své velmi výrazné pravomoci a přehrává na někoho jiného?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Nevzdává se ničeho. U nás se zprofanovalo slovo politické rozhodnutí. To není žádné výběrové řízení, že nějaká firma něco vyhraje nebo. Je prezident, který přijme politické rozhodnutí, že navrhne pana kolegu Vondráčka na Ústavní soud a Senát politicky posoudí, jestli tam ten kandidát patří, nebo ne. To znamená, je to politika par excelence, prezident má odpovědnost, ať si ty kandidáty vybere jakýmkoliv způsobem, tak ji nese pouze on. Pokud jde o to, co říká pan kolega.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Ale to nejsme ve sporu.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já to jenom doplňuju, pokud jde, jestli nějakou komisi kolem a tak dál, to si zvolil pan prezident, na to má právo. Já zase třeba pana prof. Kyselu osobně neznám, ale je to evidentně, co pozoruji i ve vaší televizi, všude možně čtu jeho články. Velmi chytrý člověk. A jestli pan prezident, zatím se mě tedy zdá, že dělá některé kroky dobře, tak je to třeba personálně naplnění toho Pražského hradu, jestli si tam vzal ještě toho, jestli je doktor, docent, teď nevím, politologa Lebedu na tu vnitřní politiku. Obklopuje se chytrými lidmi a já předpokládám, že budou dávat dobré návrhy, ale to neznamená, že to politicky bude přijatelné pro Senát. Nestačí být jenom vynikající právník, aby se stal člověk soudcem Ústavního soudu, to je velký omyl. Na těch senátních výborech, tam jsou často otázky ryze politické povahy typu. Jaký je váš vztah k manželství pro všechny? To je politika. To není nic jiného. Jaký je váš vztah k ochraně životního prostředí, pokud jde o zesilování pravomocí státu a tyhle věci. A tam se ti kandidáti vyprofilují opravdu světonázorově. A pak si Senát řekne, i když je to vynikající právník, zná všecky zákony nazpaměť, tak tam nepatří, protože je to politika.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedno téma velmi krátce. A poprosím vás o stručné odpovědi, pánové. Když prezident podepisoval valorizaci penzí, tak vás vyzval, politiky, hlavně vládu, abyste si snížili platy. Hodně se to řešilo, pane ministře, bylo to velké téma, je v tom velká symbolika. Teď se zdá, že je to u ledu, jak jste na tom s přípravou toho návrhu?

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
U ledu to není. Já si myslím a předpokládám, že platy, a teď pozor, nejenom politiků, ale ústavních činitelů, což jsou i soudci a na to navázaní státní zástupci, bude předmětem toho konsolidačního balíčku, protože možná i způsob výpočtu, tak, jak je to dneska, není dnes správný. Ale já si nemyslím, že my přijdeme, nevím, co dělá opozice samozřejmě, ale že bychom přišli se samostatným návrhem za zbytečné, budeme to muset zahrnout nebo nadbytečné, ne zbytečné. Budeme k tomu, ale dokonce bych řekl, nepraktické, tak se to budeme snažit dát do jednoho balíku se vším všudy, se všemi těmi návrhy, které přijdou. Ale podívat se na to musíme. Protože ta debata třeba, která se vede. Poslanců je 200, senátorů 81, to je pro státní rozpočet směšné, ale státní zástupců je 1300. Soudců jsou 3000, a tam jsou ty platy větší, než jsou dneska u politiků.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vy jste také.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Bude o tom muset být nějaká debata, jak to srovnat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy už říkal, že vlastně není správně, aby předseda soudu měl stejný plat jako předseda vlády.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Jestliže má vrchní státní zástupce větší plat, jak ministr a vláda za něj odpovídá, tak to je systém, který je špatně nastaven, ale nikoliv vinou státních zástupců, ale politiků, politiky. To je pravda, a teď jde o to, budeme se bavit s opozicí, jestli tenhle systém narovnáme, jak ve smyslu sociální spravedlnosti, nejenom politiků, aby nám tady nevznikaly zbytečně až příliš dobře placené funkce pro stát, co pracují, a současně, aby ten systém byl únosný a abychom i my ukázali národu, že když jde prostě životní úroveň dolů, že my jdeme s ní. To je cíl.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Velmi krátká odpověď nebo reakce, pane Vondráčku. Ano nebo ne? Podpořili byste to?

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Podívejte se, pan prezident s tím přišel v okamžiku, kdy trošičku sporně podepsal něco, s čím právě nesouhlasil.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte stručně. To, co říkal pan ministr.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Pozitivní PR, a my to už navrhujeme, odkdy? Rok je tam ten návrh Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně. Za ANO, máme jednoduchou pozici, my jsme navrhovali zmrazit v dobách krize.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to, co říká pan ministr, že by byl návrh, který by sahal…


Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:

Já myslím, že už jsem to tady v tomto pořadu říkal v konkurenčním diskusním pořadu jsem to říkal dvakrát. Ano, já jsem všemi 10, pro to, aby se udělal nějaký jasný systém. Pokud možno, abych už se nikdy nedožil toho, že o vlastním platu budu zase hlasovat, protože jsou to nejtrapnější chvilky v mém poslaneckém životě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A obhajovat to v televizních diskusích.

 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to tak.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pavel Blažek, Radek Vondráček. Pánové, děkuju, že jste byli hosty Partie, na shledanou.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec a místopředseda hnutí /ANO/:
Děkujeme za pozvání, na shledanou.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Děkujeme.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vám, milí diváci, díky, že jste se dívali a pokud možno dívat budete. Za malou chvíli nabízím na CNN Prima News velkou politickou diskusi. Budu se na vás, těšit.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK