4. dubna 2023

Události, komentáře: Nezaznamenal jsem ze strany ANO nebo SPD za patnáct měsíců jediný návrh, který by vedl k úsporám

(ČT 24) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Události, komentáře ČT 24 řekl, že vláda bude snižovat rekordní schodek rozpočtu kombinací snižování výdajů a zvyšování příjmů.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou mmůžete zhlédnout na ČT24.

Stát se letos zadlužil už 166 miliardami korun. Horší výsledek republika nepamatuje. Podle Stanjury ale číslo znamená i vyšší investice státu, které jsou vyšší o dvacet miliard korun než v prvních třech měsících loňského roku, zmínil i 44 miliard navíc v sociální oblasti a 32 miliard na pomoc s energiemi.

Důležitý podle něj bude výsledek za celý kalendářní rok. Výsledek ale prý ukazuje, že je potřeba udělat strukturální změny, které přijdou letos. A budou kombinovat zvyšování daní a snižování výdajů.

„Že to nebude populární, to víme, ale jsme přesvědčeni, že to udělat musíme, kvůli stabilitě veřejných rozpočtů a kvůli snižování schodku v příštích letech,“ říká Zbyněk Stanjura s tím, že ohledně konkrétních opatření ještě nemůže být konkrétní, protože o nich vláda ještě nerozhodla. Jeho resort ale prý má u 60 možných opatření vypracované podklady.

Ambicí je snížit schodek státního rozpočtu minimálně o jedno procento HDP, příští rok zhruba o 70 miliard. Stanjura sděluje, že podle doporučení ekonomických expertů je žádoucí mít jednu třetinu úspor na straně příjmů a dvě třetiny na straně výdajů.

Zbyněk Stanjura k tomu uvedl, že ve svém resortu snížil počet úřednických míst o 950. Uvedl, že opozice prý paradoxně volá po navýšení počtu policistů, hasičů nebo učitelů. „Nezaznamenal jsem ze strany ANO nebo SPD za patnáct měsíců jediný návrh, který by vedl k úsporám,“ prohlásil.

Největšími riziky pro rozpočet jsou podle ministra ceny energií, nyní to s nimi ale prý vypadá „dobře“. Pokud se udrží nebo klesnou, bude potřeba méně peněz na kompenzace. Také sdělil, že ve vládní rozpočtové rezervě je 14 miliard.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR