22. března 2023

Směrnice o uhlíkové neutralitě radikálně zdraží stavební práce

(Deník) Europoslanec za ODS Alexandr Vondra říká: Úspory v energetice považuje za správnou věc. Česko je přitom podle něj v úpravách pozadu. Europoslanec za ODS Alexandr Vondra poukazuje i na programy Zelená úsporám a Zelená úsporám light vhodné pro starší lidi, díky nimž by si mohli pořídit soláry na střechu nebo tepelné čerpadlo. „Problém je míra radikality nové směrnice, zejména v kontextu těch opatření, která jsme přijímali. Pokud projde dalším jednáním, přispěje to k nesmírnému zdražení stavebních prací,“ říká Vondra.

Čím podle vás schválená směrnice podraží stavební práce?

Už dříve jsme přijali novelu k ETS, k obchodování s energetickými povolenkami. Ta vytváří ETS 2. Dnes se povolenky vztahují výhradně na energetiku, v rámci ETS 2 se vztáhnou na oblast dopravy a bydlení. Týká se to i stavebních materiálů, které podraží.

Ale proč je zdražujeme, když s jejich pomocí chceme zateplovat?

Odbočka stranou: schvalujeme tady i novelu o F plynech, tedy o zákazu fosforových plynů. Ty přispívají k oteplování víc než CO2 a metan. F plyny jsou zatím nezbytné pro elektrické rozvodny, při výrobě všech klimatizací a také tepelných čerpadel, která tak podraží. Na jednu stranu tedy přijímáme legislativu, která bude lidi tlačit k zásadním rekonstrukcím, zároveň děláme opačný krok: zdražujeme to, co k tomu potřebujeme.

Ještě něco zákonu, který přijal Evropský parlament, vyčítáte?

Zákon o energetické náročnosti budov bere lidem svobodu. Musíš splnit všechny požadavky. Nemáš možnost svobodné volby. Dnes se člověk může rozhodnout udělat zásadní rekonstrukci a platit pak méně za energie. Nebo udělá menší rekonstrukci, protože na velkou nemá peníze, a bude pak platit víc za energie. Tohle rozhodování není úplně triviální. Pro mladé má smysl si vzít půjčku, starý člověk už neuvažuje o tom, co bude za čtyřicet let.
 

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec