7. září 2012

Na šéfa ODS kandidovat nebudu, možná na místopředsedu

"Debata, kterou o daňovém balíčku vedeme, není o Petru Tluchořovi. Je o ODS a této zemi."

Ještě v červenci jste spolu s dalšími pěti poslanci ODS zvedl pro balíček ruku. Teď říkáte, že je antiodéesácký, protože popírá programové kořeny vaší strany. Nebyla posledním impulzem kritika prezidenta Václava Klause?

Nepochybně platí, že Václav Klaus je pro nás autoritou a jeho názor nás zajímá stejně jako názory členů ODS nebo ekonomických expertů. Alespoň u mě rozhodnutí nepodpořit balíček vznikalo během celého léta, kdy jsem se bavil s řadou členů naší strany a četl různé odborné analýzy. Názor pana prezidenta ale byl jen jedním z názorů.

Nyní jste začal hovořit o možné kandidatuře Klause na předsedu ODS ? Jak vás to napadlo?

Během léta v debatách s našimi členy to jméno zaznívalo často. Pouze se ho bojíme vyslovovat nahlas, aby to pan premiér nebral jako osobní útok vůči sobě. Řekl jsem to nahlas, aby se o tom mohlo otevřeně diskutovat.

V minulosti jste ale patřil ke křídlu Mirka Topolánka, který neměl s Klausem zrovna nejlepší vztahy…

Možná je to důkaz o tom, že nesouhlas s balíčkem není mým osobním bojem proti panu premiérovi.

Skutečně není za vaším současným postojem snaha se Petru Nečasovi pomstít?

To je fantasmagorie. Hodně bych stál o to, aby se pan premiér distancoval od anonymně šířených pomluv a lží. Chci zdůraznit, že se rozhodně nenecháme těmito estébáckými diskreditačními metodami zastrašit a budeme se snažit do balíčku dál prosadit změny, které by odpovídaly ekonomickým zájmům České republiky a programu ODS.

Máte na mysli spekulace o středočeské zdravotnické lobby občanských demokratů, která má údajně obavy z kauzy IZIP?

Ano.

Přemýšlel jste o tom, že byste se na podzimním kongresu ODS utkal s Nečasem o funkci předsedy?

Tato úvaha vůbec není na místě. Vůbec o tom nepřemýšlím. Debata, kterou o daňovém balíčku vedeme, není o Petru Tluchořovi. Je o ODS a této zemi.

A co kandidatura na post místopředsedy?

K tomu se zatím nebudu vyjadřovat.

Jak by změny balíčku měly konkrétně vypadat? Byl byste například pro sjednocení sazeb DPH, vyškrtnutí solidární milionářské daně nebo zachování paušálů pro živnostníky?

Konkrétní představy určitě máme, ale nejprve o nich budeme diskutovat v rámci ODS a koalice. Předpokládám, že k prvním jednáním, kde bychom se už mohli bavit věcně, by mohlo dojít příští týden. Uvidíme, zda bude prostor upravit balíček podle atributů, které považujeme za zásadní.

Zásadní problém pro vás představuje zvýšení DPH? Co říkáte na názor koaličních partnerů, že prostor pro jednání je velmi malý?

Nebudu přes média nikomu nic vzkazovat. To bychom se pak nemuseli vůbec scházet a jednat.

O změnách balíčku zatím diskutujete pouze v uzavřené šestičlenné skupině rebelantů?

Bavíme se i s jinými poslanci ODS. Žádná uzavřená skupina, která nekomunikuje s okolím, nejsme. Snažíme se svoje názory a postoje kolegům vysvětlovat.

Máte představu, kde by se dalo ušetřit, aby se daň z přidané hodnoty nemusela zvyšovat?

Na výdajové straně rozpočtu prostor zcela jistě je. Že vláda v uplynulých dvou letech nenalezla větší úspory ve státní správě, považuji za její největší chybu. Proto by na to neměla rezignovat, ale naopak by se o to měla v nejbližší době pokusit.

Petr Tluchoř

poslanec PČR