3. března 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
V úvodu se podívejme do Poslanecké sněmovny. Ta totiž přerušila jednání o vládním návrhu na zpomalení růstu důchodů poté, co Andrej Babiš nerespektoval rozhodnutí předsedajícího, a odmítl odejít od řečnického pultu. Jak můžete vidět i na našich obrázcích. Koalice po víc než 80 hodinách obstrukcí totiž omezila poslancům jejich vystoupení na dvakrát pět minut, včetně řečníků s přednostním právem. No a víc už doplní Eliška Záleská. Eliško, dobrý večer. Co se to tam děje? Tak vypadá to, že s Eliškou Záleskou se neslyšíme. Omlouvám se za to, tak nám to snad vysvětlí Jan Skopeček z ODS, místopředseda Poslanecké sněmovny. Dobrý večer.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co se to děje ve Sněmovně?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Myslím, že je to balkanizace českého parlamentu. Myslím, že obrázky, kdy nerespektuje řečník pravidla, která si odhlasovala Poslanecká sněmovna, a jeho kolegové ho obstoupí kolem sněmovního pultíku, že to znamená, že jsme se dostali někam, kam jsme se dostat podle mého názoru nikdy neměli, a že to je další, bohužel, ne úplně dobrý obrázek o klesající politické kultuře v České republice.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co teď bude dál?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
V tuto chvíli, já jsem musel odběhnout od porady grémia, to znamená vedení Poslanecké sněmovny, s předsedy poslaneckých klubů a předsedy stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně, protože je evidentní, že je tu paralýza Sněmovny a musíme si nějakým způsobem poradit co dál. My tady vidíme poslední dny, jednáme čtvrtý den, bez jakékoliv přestávky nebo s minimálními přestávkami a bez jakékoliv ambice dojít k nějaké dohodě o tom, jakým způsobem bude Poslanecká sněmovna fungovat nebo jakým způsobem dospěje k tomu, že bude hlasovat o tom návrhu, a že se projeví demokraticky v parlamentu, kde je většina, kde je menšina.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, za chvilku se ještě uslyšíme, teď ještě jednou Eliška Záleská. Snad už jsme ve spojení. Eliško, pokud se slyšíme, tak pan Skopeček už nám tady pár věcí vysvětlil. Můžeš být konkrétnější, co se to děje ve Sněmovně?

 

Eliška ZÁLESKÁ, redaktorka:
Hezký večer. Šéfové poslaneckých klubů reagovali na to, že už jsme ve čtvrtém jednacím dni, stále tady nedošlo k žádnému posunu, stále jsme tedy v podrobné rozpravě. Vzali si krátkou přestávku, a poté přišel šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, a přednesl právě ten zmiňovaný návrh, tedy návrh se zkrácením doby, kterou mohou poslanci trávit u řečnického pultu na dvakrát pět minut, a to včetně těch poslanců, kteří mají přednostní právo. Odůvodnil to tím, že obstrukce se staly destrukcí Sněmovny, a podle něj zkrátka není možné, aby bylo jednání tímto způsobem blokováno. Následovala tedy velmi silná kritika opozice od hnutí ANO, i od hnutí SPD, mluvili tady o tom, že vládní koalice ohýbá jednací řád. Následně tedy vystoupil šéf hnutí ANO, Andrej Babiš, vyčerpal tedy ten nově odsouhlasený limit dvakrát pět minut a poté, co ho vyčerpal, tak ho předsedající Jan Bartošek vyzval k tomu, aby opustil to místo u řečnického pultu. Andrej Babiš to ale odmítl. Následovala tedy výzva od pana Bartoška s tím, že jinak bude muset nechat Andreje Babiše vyvést. A v tuto chvíli je stále, už tedy teď právě skončila přestávka, kdy se celá tato situace řešila, uvidíme později, jak se vyřešila. Takže ta kritika ze strany opozice byla opravdu velmi silná, dokazuje to i právě vystoupení Andreje Babiše.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A kdy myslíš, že by se poslanci mohli dostat k závěrečnému hlasování?

 

Eliška ZÁLESKÁ, redaktorka:
To závěrečné hlasování začne nejspíš nejdříve zítra nad ránem. Může to být ale také mnohem později. Opravdu v tuto chvíli se to velmi těžko odhaduje. Dá se předpokládat, že obě opoziční hnutí využijí té možnosti, vezmou si přestávku na jednání poslaneckého klubu, každé to hnutí si může vzít dvě hodiny, dohromady by tedy mohla být až čtyřhodinová přestávka. Uvidíme tedy i podle toho, jak dlouho ta pauza bude trvat, i až se dostane Sněmovna tedy k tomu zmiňovanému hlasování, tak to ale bude trvat ještě několik hodin, protože se sešlo k této novele, která snižuje valorizaci důchodů na 400 pozměňovacích návrhů, a o těch všech budou muset tedy zákonodárci hlasovat, to samotné hlasování zabere několik hodin.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Poslední věc, Eliško, v jaké kondici jsou politici? Je na nich znát únava?

 

Eliška ZÁLESKÁ, redaktorka:
Ta únava je určitě znát. Je to znát i z těch emocí, které můžeme na plénu vidět, můžeme je tam slyšet. Poslanci už začínají čtvrtou jednací noc v řadě. Mají za sebou víc než 83 hodin, tady v Poslanecké sněmovně, takže to je určitě velmi znát.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Eliška Záleská z Poslanecké sněmovny, děkuju.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A my se vracíme k panu Skopečkovi a já k němu vítám ještě tady ve studiu Josefa Středulu, předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů. Dobrý večer.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Dobrý večer, děkuju za pozvání.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka. Dobrý večer i vám.

 

Petr ZAHRADNÍK, ekonom České spořitelny, člen NERV:
Dobrý večer.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak to si snad ani český občan nezaslouží, co se to děje ve sněmovně, jak byste to hodnotili pánové?

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Mě zaujala každopádně ta zmínka o tom, co říkal pan Skopeček, a to je o té balkanizaci české politiky a byl bych rád, abychom se vrátili do debat, do diskusí, do seriózního rozebírání témat, a to si myslím, že je ten důležitý předpoklad, aby toto se nemuselo odehrávat. Rád bych věřil, že se to povede, jak poslancům, tak vládě, tak veřejnosti, protože nejlépe je věci debatovat, i když mohou být debaty ostré, a aby to nepřekročilo nějakou mez, je to v zájmu České republiky a to by mělo být vždycky nade vším.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A měla by ta diskuse být omezená tak, jak učinili v Poslanecké sněmovně, to znamená, že to jejich vystoupení teď bude trvat dvakrát pět minut, včetně řečníků s přednostním právem? Andrej Babiš, já předpokládám, že on mluvil k tomu, když jsme teď slyšeli, zatímco se promítaly obrázky, tak my jsme slyšeli, jak křičí, je to nová totalita!

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Já si myslím, že jak už bylo řečeno, při tom vašem dotazu, do jaké míry jsou poslanci a poslankyně unaveni, myslím si, že ty emoce po takovémto martyriu samozřejmě budou růst a je otázkou, zda není lepší přerušit a vrátit se, až budou opětovně v kondici, protože je nutno říct, že celý ten příběh valorizace důchodů, podle všeho bude pokračovat ještě před Ústavním soudem. Takže to rozhodně nevypadá na to, že i když rozhodne Sněmovna, takže toto bude ukončeno. Teď nechci se dostávat do těch debat, zda je to dobře, zda je to špatně, kdo udělal chybu. Ale tady je potřeba hledat nějaké skutečně východisko, aby se ta situace napravila, uklidnila a aby se mohlo pracovat na dalších důležitých věcech.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradníku, jak to vidíte vy?

 

Petr ZAHRADNÍK, ekonom České spořitelny, člen NERV:
Já se domnívám, že tak závažné téma jako veřejné finance, jejichž rozhodnutí nebo verdikt ovlivní, řekněme způsob, jak se veřejné finance angažují třeba právě v oblasti důchodové politiky, se má řešit prostě s klidnou hlavou, bez emocí. A souhlasím vlastně s tím, co bylo řečeno, že možná by bylo dobré dát si jistý oddechový čas, a velmi racionálně a konsensuálním způsobem se dobrat nějakému výsledku, protože i když dojde k přijetí nějakého rozhodnutí za těchto podmínek, tak si myslím, že to rozhodnutí bude velmi křehké, a těm, kterým to má posloužit, si myslím, že to úplně moc neposlouží. A jenom ještě jednu noticku, dlouhou dobu jsem strávil v evropských institucích a v Evropském parlamentu je zcela jednoznačný limit na to, aby se poslanci vyjádřili, a během toho limitu jsou schopni velmi srozumitelně říct, co chtějí, a aby se to protahovalo na sedmihodinové projevy mně opravdu připadá nedůstojné.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A ve Sněmovně to vypadá tak, že Andrej Babiš stále řeční, kolem něj stojí poslanci hnutí ANO, včetně poslanců SPD. Možná se teď bez komentáře na chvíli do Sněmovny podívejme.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Nemluví s přednostním právem, slovo uděluje předsedající. To znamená, v tento moment máte vystoupit. Jste v sále, já vám zmáčknu časomíru, jste v sále, vyzval jsem vás, protože jste přihlášená, a odmítla jste, abyste vystoupila se svým příspěvkem jako řádně přihlášená.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, co všechno jste schopni udělat pro to, abyste tu atmosféru zklidnili?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
My jsme od začátku nabízeli při jednání grémia debatu nad tím, jakým způsobem ta schůze má vypadat. Snažili jsme se o nějaký kompromis ve smyslu toho, že si řekneme, jaký čas potřebují opozice k tomu, aby si odehrála to své, odehrála si tu kritiku směrem k veřejnosti. Nicméně minimálně ze strany Aleny Schillerové od samého začátku, od toho úterka, kdy jsme začali, bylo zřejmé, že na jakoukoliv dohodu nechce jít. A myslím si, že se trošku těšila na to, jak se všechno bude komplikovat, jak budeme nuceni přistupovat k tomu, že budeme prohlasovávat taková opatření, jako omezení řečnické doby a podobně. Protože z její strany jsem pochopil, že jí nejde o věc, ale že jí jde o to, aby v televizích, na sociálních sítích to vypadalo jako lítý boj než jakákoliv parlamentní věcná diskuse. Takže ta snaha o dohodu tam byla, nicméně jsme chtěli mít alespoň rámcově nějaký termín, nějaké datum, v rámci kterého bychom se mohli dopracovat k hlasování o té věci samotné. Opakovaně nám bylo vysmíváno do očí, že o žádnou dohodu nestojí, a důležitější jsou fotky se spacáky a takováto atmosféra, která prostě, a to si přiznejme, v dnešním mediálním světě, přináší lajky a přináší větší pozornost. Je to smutný, ale je to tak.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jen krátce k té praktické stránce, co se teď může dít, mohou teď Andreje Babiše vyvést ven?

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
No správně by asi bylo zavolat policisty a odvést řečníka, nicméně já se připojuju a jsem rád za ta slova, která říkal pan předseda odborů, jakkoliv i my jsme spolu v lecčems nesouhlasili, a vždycky jsme byli i v televizi schopni vést normální diskusi. Já bych nechtěl, abychom prostě tyto obrázky v České republice viděli. Tyto obrázky z parlamentu prostě mají patřit do jiných geografických míst, ne do České republiky. Takže, jak jsem říkal, abych mohl být tady s vámi, tak jsem se musel omluvit z jednání vedení Poslanecké sněmovny s předsedy klubů, a bezesporu já bych preferoval to, abychom se nějakým způsobem vrátili k jednání a domluvili se s opozicí, že prostě není možné, i když s nějakým návrhem zákona ostře nesouhlasí, tak že není možné kvůli tomu udělat takovouto paralýzu Poslanecké sněmovny, a že v jisté chvíli prostě musíme dojít k tomu, že se o tom návrhu zákona bude hlasovat, a někdo vyhraje a někdo prohraje. A ten, kdo prohraje a bude si myslet, že neprohrál fér, nebo že ten zákon je v rozporu s ústavou, tak se prostě obrátí na Ústavní soud. Žijeme v demokracii, máme demokratické instituce, jsou tu pojistky proti tomu, aby většina přijala něco, co není v souladu s ústavním pořádkem České republiky, tak využívejme tradiční standardní věci, které vycházejí z ústavy, instituce, které v České republice máme, které se bezesporu těší vysoké důvěře společnosti, jako třeba ústavní, právě Ústavní soud, a toto je to místo, které nás může rozsoudit. Ale myslím si, že nejde tady v tuto chvíli ani už o ten samotný návrh zákona, který projednáváme, ale jde o důvěru společnosti v parlamentní instituce, v parlament jako takový, a ty škody, pokud se díváme na ty obrázky, jaké tam dneska jsou, ty jsou nebo budou dramatické oproti tomu, o čem dneska jednáme.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, tak to, co se děje ve Sněmovně, to budeme teď sledovat chvíli jen obrazem, s tím, že se přesuneme k věci, konečně k tématu, kvůli kterému jsme se tady sešli. Pane Středulo, vy jste si dneska stěžovali na komunikaci s vládou. Na druhou stranu, proč by se vláda měla předem zpovídat z toho, co chystá, třeba ohledně důchodu? Není to přece jen primárně její věc, její zodpovědnost?

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Otázka zodpovědnosti je jedna věc, ale přece ta debata by měla být vedena. A jestliže my jsme v květnu loňského roku požádali, spolu se zaměstnavateli, abychom byli součástí debaty o důchodech, v té důchodové komisi, tak nám pan ministr Jurečka sdělil, že nebudeme součástí té debaty. A ujistil nás, že když dojde k nějakému posunu té debaty, tak to s námi bude debatovat. Protože jsme sociální partneři, a právě otázka důchodů, sociální pojištění, jsou primárně věcí zaměstnavatelů a zaměstnanců, protože platí sociální pojištění. A to jsme řekli dobře, respektujeme, ale od té doby žádná debata na téma důchody nebyla. A najednou jsme obdrželi návrh zákona na změnu valorizace a měli jsme na to jeden, respektive jeden den, 24 hodin k připomínkám. A to jsme ještě v neděli, to se odehrálo ze čtvrtka na pátek, a to jsme ještě v neděli dostali další materiál, kde už to bylo jenom do 9:30 rána, neboli, proto říkám, pojďme si sednout, pojďme věnovat ten čas tomu, abychom mohli debatovat, abychom mohli hledat ten kompromis, abychom mohli hledat všechny ty věci, protože to je důležitější. Jakmile v tomto případě se stalo to, že Sněmovna, respektive vláda je v situaci, že musí do určitého data schválit, tak v tom případě je tady ta situace, která nastala, to znamená, Sněmovna, respektive opozice v tomto případě hledá způsob, jak prodloužit to jednání do tohoto data. Ale to už je následek té nedebaty, která proběhla.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře a...

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
A ta má reakce dneska, o které jste hovořila, tak ta byla na výzvu pana premiéra, který řekl, že chce slyšet zpětnou vazbu. Já jsem mu tu zpětnou vazbu od toho řečniště poskytl.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře. A co by tedy radily odbory vládě, aby dělala v té situaci, kdy rekordně roste schodek rozpočtu, zvyšuje se celkový státní dluh?

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Jednoznačně bojovat s inflací, to je ten největší problém, který tady je, ten to rozvrací. A my jsme už před rokem, 6. ledna loňského roku, jsme řekli vládě, aby použila všechny nástroje, které k tomu má, to není jenom Česká národní banka, to může taky vláda. A vláda má nástroj, který se jmenuje zákon o cenách. A ten by měla plně využít, plně využít, aby inflaci srazila. Protože ta spekulace, která se provádí na trhu, to není spekulace vlády, to je spekulace od výrobce až po obchodníka, a vláda má nástroje, které používá aktivně 33 let, od roku 1990, které může použít a používá je dokonce o více než o 11 % všech cen v České republice, používá zákon o cenách. A my chceme, aby jej použila, aby tu inflaci společně s národní bankou srážela, protože ta vyvolává ten obrovský problém, kde se generují obrovské výdaje, které jsou vázány právě na inflaci, a pokud ji nezkrotíme, tak se nedostaneme do normální situace. A to jsou i třeba valorizace důchodů.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradníku, váš pohled, jen ocituji to, co tady řekl Miroslav Kalousek, když tady seděl před pár dny: „Příčinou té inflace a jediný způsob, kterým se ta inflace dá léčit, je dieta, to znamená, v monetární politice banka zvyšuje úroky a stahuje peníze z ekonomiky a ve fiskální politice vláda dělá restriktivní měnovou politiku.“

 

Petr ZAHRADNÍK, ekonom České spořitelny, člen NERV:
Na papíře zcela určitě toto platí, je to poučka, která si myslím, že se zcela hodí do tohoto období. Problém je v tom, že v rámci rozpisu této poučky jsou i nejrůznější, řekněme životní nebo sociální osudy, které si myslím, že je dobré mít na paměti. Já bych si možná dovolil navázat na to, co říkal Josef Středula. Naprosto souhlasím s tím, že boj proti inflaci je primární, z hlediska toho uplatnění zákona o cenách bych byl poměrně opatrný vyvarovat se velmi neblahé maďarské zkušenosti, ale současně identifikovat tržní selhání, která na českém maloobchodním trhu zcela určitě jsou. Zkrátka a dobře, mnoho maloobchodních cen jaksi neodpovídá v porovnání se spotřebitelskými trhy i v západních zemích, kupní síle České republiky. A mám pocit, že je velmi důležité identifikovat jakési bubliny v těch cenách a nějakým způsobem je jaksi zlikvidovat. Na ten boj proti inflaci bych současně navázal tak, že by měl být doprovázen dynamickým hospodářským růstem, což sice učebnicově nemusí úplně korespondovat, ale ta nákladová inflace za předpokladu, že ho budeme, masivně investovat do oblastí v oblasti energetiky, do oblasti utilit systémových, klíčových systémových investic, tak eliminuje ta rizika, kvůli kterým ceny vzrostly. A myslím si, že to je taktéž docela elegantní, a z hlediska budoucnosti velmi, velmi nadějné řešení. Takže bojovat s inflací a současně vytvářet podmínky pro dlouhodobý růst. A mám pocit, že bychom se možná i vyvarovali pozorování těch věcí, které se dějí v současné době ve Sněmovně.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ale půjdeme se tam podívat a přesvědčit se o tom, jestli je Sněmovna stále paralyzovaná, nebo co se to tam děje.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Jste v sále, já vás vyzývám, abyste vystoupil řádně na mikrofon, aby ostatní uvolnili místo kolem řečniště. Já vás, prosím, kolegové a kolegyně, abyste umožnili jednotlivým poslancům vystupovat, stejně tak jako mohla vystoupit paní poslankyně Pokorná Jermanová, Taťána Malá, tak i v současné době vás žádám, abyste umožnili vystoupit panu poslanci Ladislavu Oklešťkovi. Dobře, já vás dávám na... Nyní, jako další přihlášená je paní poslankyně Eva Fialová. A já žádám paní poslankyni Evu Fialovou, aby se ujala slova. Pane předsedo, Poslanecká sněmovna, která je suverén, schválila usnesení, které limituje… V současné době je přihlášená paní poslankyně Eva Fialová, já žádám, aby vystoupila.

 

Andrej BABIŠ, poslanec a předseda hnutí /ANO/:
Já žádám, abyste šel pryč.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Můžete dát námitku proti postupu předsedajícího.

 

Andrej BABIŠ, poslanec a předseda hnutí /ANO/:
Vy jste mě nenechal mluvit.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já v současné době...

 

Andrej BABIŠ, poslanec a předseda hnutí /ANO/:
Tady, tohle.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Pane předsedo, vy už nemáte v současné době, vyčerpal jste svých dvakrát pět minut. A já žádám paní poslankyni Evu Fialovou, aby vystoupila. Já žádám, aby vy jste respektoval jednací řád, aby tady vystoupila paní poslankyně Eva Fialová.

 

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já vám to říkám, svolejte poradu, paní předsedkyně...

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já vás žádám, paní poslankyně Fialová, abyste vystoupila s řádnou přihláškou. Kolegyně a kolegové, umožněte paní poslankyni, aby vystoupila na mikrofon. Paní poslankyně, v sále jste, já vám zapnu časomíru, protože i předchozí poslankyně mohly vystoupit na mikrofon, je to jenom o vás, jestli přijdete, a na mikrofon promluvíte. Předchozím poslankyním ta možnost byla umožněna.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ze Sněmovny teď neslyšíme ani hlásek. Tak pojďme pokračovat v té naší diskusi, pane Skopečku, doufám, že se chytnete a vzpomenete si, co zaznělo tady ve studiu. Vaše reakce na to, co tady doporučoval pan Středula směrem k vládě.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem rád, že můžu zažít podobnou diskusi o inflaci, alespoň v České televizi, když Poslanecká sněmovna, tady se četly bakalářské práce a nesmysly, jenom aby se prodlužoval čas. Já souhlasím s první polovinou vystoupení pana předsedy. Já si rovněž myslím, a už řadu měsíců říkám, že největší ekonomický problém České republiky je v současnosti inflace. Koneckonců to, proč potřebujeme změnit tu valorizaci, je i proto, že prostě nikdo neočekával tak dramatickou, historicky nevídanou inflaci, která z toho valorizačního mechanismu dělá přímou cestu do propasti penzijního systému. Skutečně, inflace je problém číslo jedna, musíme s ním bojovat. Tu cestu já vidím ve dvou, ve třech cestách, jedna je samozřejmě zvyšování úrokových sazeb České národní banky, a já jsem Českou národní banku taky proti útokům hnutí ANO bránil od samého začátku, když začala úrokové sazby zvyšovat. Já jsem přesvědčen, že i v tuto chvíli by měla kvůli tzv. inflačním očekáváním, tak, aby se neukotvila tady vysoká inflační očekávání, že by ještě minimálně symbolicky měla k nějakému zvýšení úrokových sazeb přistoupit, protože ta čísla inflace se nezlepšují. Druhá věc je samozřejmě na straně vlády, tam je to výrazná fiskální restrikce. My jsme zejména v té době covidové si zvykli z deficitů v řádu desítek miliard korun státního rozpočtu, dělat deficity v řádu stovek miliard korun. Tady se během covidu do ekonomiky nalilo obrovské množství peněz, které nebylo na straně druhé kompenzováno produkcí, hrubým domácím produktem. To znamená, že jsme zaplavili ekonomiku skutečně obrovským množstvím peněz, a tu inflaci jsme si i tímto předplatili. No a třetí vliv podle mého názoru to jsou zelené politiky, snaha o dekarbonizaci evropských ekonomik, kdy si prostě uměle zvyšujeme nejrůznějšími regulacemi, emisními povolenkami, si zvyšujeme náklady na výrobu čehokoliv v celém evropském prostoru, což se samozřejmě do těch cen propisuje. To, že přišla válka na Ukrajině, to, že vzrostly ceny energií, to byl také fenomén, který bezesporu přispěl k tomu, že tu inflaci máme vysokou, ale ty věci, o kterých jsem mluvil předtím, to jsou podle mě mnohem dominantnější důvody toho, proč inflace v České republice roste. A inflace je opravdu zlo číslo jedna, protože snižuje kupní sílu obyvatel České republiky, znamená přesun bohatství, to znamená od věřitelů k dlužníkům, s takto vysokou inflací nemůžeme čekat, že firmy budou investovat a bude se vytvářet ten tolik potřebný ekonomický růst, o kterém mluvil druhý z řečníků ve vašem studiu. To jsou věci, které prostě musíme realizovat. Pokud se nezbavíme inflace, prostě projevu toho, že naše ekonomika je v hluboké nerovnováze, tak jsem přesvědčen, že nezlepšíme život v České republice a nemůžeme čekat, že nastartujeme nějaký vysoký růst hrubého domácího produktu, který i na straně druhé je schopen v té konsolidaci veřejných financí, kterou potřebujeme, pomoci tím, že díky němu přitečou peníze navíc do rozpočtu.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, dobře, děkuji. Pane Středulo.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Nyní slyšíme, že inflace přináší peníze do rozpočtu, ale tam je potřeba si uvědomit, že zároveň to znamená výdaje na druhé straně rozpočtu.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Když vidíme ty obrázky v Poslanecké sněmovně, které tady teď vidíme společně s diváky, jestliže ta atmosféra je tak vyhraněná, tak já zkusím jednu výzvu i pro pana poslance, a třeba to sdělí panu premiérovi. V pondělí máme tripartitu, nevím, zdali bude pokračovat ještě zasedání Sněmovny, ale pojďme si sednout za ten jednací stůl, sociální partneři spolu s vládou, pojďme toto téma otevřít, pojďme vrátit tu debatu, tuto rozjitřenou, do racionální. Pojďme hledat ta východiska. My sice nemáme zrovna otázku inflace na předmětu jednání, ale jsme připraveni to udělat, protože to je v zájmu České republiky. Pojďme hledat ty nástroje. Myslím si, že tady každý rozumný přístup může být jen a jen oceněn, ať už je to vlády či kohokoliv, kdo může tu debatu zklidnit. Já jsem na to připraven. Co se týká těch deficitů, tak ty deficity z nějakého titulu vznikly, podílely se na tom politické strany v minulé vládě i z opozice. I v současné. A máme tady velký systémový deficit. Ten je vážný, ten je opravdu nejednoduše napravitelný, nejde to udělat jenom škrty, to se musí opravdu otevřít debata na téma daňové reformy, my jsme na to taky připraveni, voláme po tom opravdu už velmi dlouho. Ale to, co chci zdůraznit hlavně, pojďme si sednout za jednací stůl, pojďme hledat ta východiska, pojďme ukázat, že to umíme, že umíme najít ten bod na tom konci té debaty, protože to si myslím, že je v zájmu České republiky daleko více než se někde hádat, přít, skákat si do řeči. A myslím si, že to sice umíme, ale měli bychom taky umět v dané chvíli, kdy se to od nás očekává, udělat přesný opak a najít tu dohodu.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradníku.

 

Petr ZAHRADNÍK, ekonom České spořitelny, člen NERV:
Já si myslím, že nelze očekávat nebo nelze požadovat kvadraturu kruhu, pardon. Nelze požadovat to, aby ta výdajová strana veřejných financí neustále jaksi kypěla a současně bědovat nad tím, že nejsme schopni řídit fiskální disciplínu, to znamená řídit to, aby deficit, a potažmo veřejný dluh byly v nějakém jaksi dlouhodobě udržitelném rozměru. Jenom když si lineárně promítneme ten deficit za první dva měsíce letošního roku do údajů celého roku, tak bychom dostali deficit někde v hodnotě 20 % HDP, což je číslo, které minimálně v moderní, v minulé dekádě v Evropské unii nikdo neměl. Jestli si dobře pamatuji, tak Irsko ho mělo někdy před deseti lety v souvislosti s kolapsem bankovnictví, ale bylo to na jeden jediný rok a uzdravilo se z toho. Tady máme jaksi předepsáno to, že s tímto deficitem, pokud neuděláme nějaké robustní řešení, budeme žít relativně dlouhou dobu. Souhlasím s tím, že z mého pohledu je valná část věcí na té výdajové straně. Řekl bych možná 2/3 problémů na výdajové straně a 1/3 na příjmové straně. Řekl bych, že bychom měli i v podmínkách toho, kdy máme stále ještě otevřený penězovod z evropských zdrojů, tohoto využít k tomu, abychom právě nastartovali ty systémově významné investice. Ať už z Národního plánu obnovy, z modernizačního fondu, z Fondu pro spravedlivou transformaci. To jsou všechno jaksi velmi, velmi potřebné věci, které v delším horizontu nám opravdu umožní tlumit tu nákladovou inflaci. Ale, že nelze čekat, nebo nelze chtít to, abychom byli, řekněme státem s nízkou daňovou kvótou a současně s velkou úrovní, řekněme skandinávskou úrovní veřejné služby. Měli bychom si zkrátka říct, co chceme. A mám pocit, že právě třeba ta platforma tripartity pro to může být v klidu a racionálně velmi vhodným klimatem.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, to je výzva pro vás.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Za prvé já se nikdy nevyhýbám diskusi. A naopak často se na ní těším, zvlášť s oponenty. Protože to tříbí myšlení. Na straně druhé zase nemůžeme dělat, a pokud se budeme bavit o důchodové reformě, to, co se tady odehrávalo 20 let zpátky. Tady bylo několik skupin, Bezděkova skupina, která debatovala dlouhou dobu o reformě penzí. Naposledy jsme tu měli skupinu, kterou vedla paní Nerudová. Tady se roky a roky diskutuje o tom, jaká má být penzijní reforma, ale k tomu politickému rozhodnutí to nedospělo. A my tu můžeme strávit dalších 10 let a můžeme sestavit 20 podobných dalších komisí, ale pokud se ten návrh nedostane do Poslanecké sněmovny a nebude to schválen, tak je to energie, která je prostě zbytečná a ten problém toho, že prostě průběžný systém penzí, který máme, to znamená, že na stále větší počet důchodců bude díky demografickému trendu pracovat stále menší podíl ekonomicky aktivních lidí. To je prostě jednoduchá rovnice, kterou musíme vyřešit, ale musíme ji řešit.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane Skopečku, upřímně myslíte si, že důchodová reforma někdy v Česku bude? Pan Kalousek tady říkal, že ne, že půjde vždycky jenom o parametrické změny. Stejně tak ekonom Bezděk například před nějakými dvěma týdny.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen a jako ekonom bych si to přál a nevidím jinou cestu a stejně to nějaká budoucí politická reprezentace bude muset učinit tak, jak vypadá v současné době politické rozdělení v Poslanecké sněmovně, tak já budu rád, pokud se naší koalici podaří provést alespoň výrazné, ale skutečně výrazné důležité parametrické změny toho stávajícího průběžného penzijního systému. To znamená nezbytný posun věku odchodu do důchodu tak, jak se prodlužuje naděje na dožití. Třeba jako jeden z parametrů. Tak to si dovedu představit, že nastane. A věřím, že prodloužíme udržitelnost toho stávajícího průběžného systému. Ale to, co potřebujeme, je skutečná nikoliv reforma, já bych řekl transformace tak, abychom skutečně zajistili to, že i dnešní třicátníci a čtyřicátníci budou mít na důchody. To, co projednáváme dneska, samozřejmě není žádnou penzijní reformou. My to ani tak nenazýváme. Je to jisté zatáhnutí brzdy, kdy, pokud bychom ten valorizační mechanismus nezměnili, tak jen pro příští rok to bude znamenat 30 miliard nových dluhů, za dva roky 50 miliard nových dluhů a exponenciálně to jede. To je jenom zatáhnutí za brzdu ve chvíli, kdy ten valorizační mechanismus byl přijímán a konstruován na inflaci v mnohem menším řádu. Ale penzijní reforma, to je mnohem složitější, mnohem náročnější úkol, který nás čeká. A tam věřím, že diskuse bezesporu poběží na úrovni odborníků vlády, ale i v rámci celého politického spektra, protože já nechci opakovat to, co se v České republice už stalo. A sice, že se přijala nějakou malou většinu v Poslanecké sněmovně penzijní reforma, kterou ta druhá vláda.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
… která přišla po ní, zrušila.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Středulo.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To věřím, že je nám jako koalici jasné. Ale věčné diskuse prostě to nic, žádné řešení nepřinese.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
I parametrické změny jsou důchodovou reformou jednoznačnou. Jestliže změníte základní parametr, to znamená, kolik dostanou důchodci. Jestli změníte základní parametr, kdy mohou odcházet do důchodu. Jestliže změníte základní parametr snížení odvodů na sociální pojištění, jako udělala vláda v letošním roce, kdy připravila důchodový systém o dalších 10 miliard korun. Tak a potom se tváří, že to vlastně jakoby to neznala ten problém. To je opravdu problém daleko větší. To je jak na výdajové, tak na příjmové straně. To je o tom, jak se důchodcům bude žít, jak se jim nebude žít. Jestli budou schopni zvládnout své výdaje, nebo nebudou schopni zvládnout své výdaje. Jestliže hovoříme o důchodu, tak mně jeden důchodce psal, že to, co se odehrálo v jeho nájmu, tak tam se vůbec nikdo neptal, jestli na to má, nebo nemá. Automaticky valorizace ceny toho nájemného podle inflace a ta je vysoká a samozřejmě ten jeho příjem, který je jediným příjmem. Tak na to nenásleduje. On neví, co bude dělat. Neví, co bude, jak bude ten jeho další život vypadat, protože on nemá ten příjem a není schopen si vydělat s ohledem na zdravotní stav nic, přestože odpracoval 47 let řádné práce.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak my se…

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
A to jsou věci, které jsou k té debatě. Ale není možné to udělat tak, že se o tom nedebatuje. A potom se ve velmi rychlém sledu, ve čtyřiadvacetihodinových připomínkových řízeních vám dá návrh změny toho zákona. Toto není vedený dialog.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
S panem Skopečkem se teď musíme už rozloučit, protože ten už musí jít znovu pracovat. Jan Skopeček z ODS, děkuju vám, na shledanou.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A pane Zahradníku, vy poslední slovo. Parametrické změny jsou reformou, nebo ne? Protože pan Skopeček evidentně nesouhlasil, kroutil hlavou, že to, co říká tady pan Středula, není pravda.

 

Petr ZAHRADNÍK, ekonom České spořitelny, člen NERV:
Když budou robustní, tak asi jsou formou penzijní reformy. Ale za prvé vrátil bych se zpátky nějakých 10 let k tomu třípilířovému systému. A současně bych navázal na slova Josefa Středuly, který uvedl právě příklad toho pána. Já si myslím, že systém penzí by měl být nastaven tak, aby ne 90 % penzistů v současné době bylo odkázáno na tu státní penzi. Máme skoro 35 let po revoluci. Dokážu si představit, že určitá sociální skupina nebo pro určitou sociální skupinu ta státní penze z průběžného pilíře opravdu bude jediným zdrojem příjmu, ale ne v takto ohromně vysoké závislosti. Mám pocit, že nynější penzisti, kteří odcházejí do důchodu, tak těm v čase revoluce bylo zhruba 30 let. A řada z nich podle mého názoru měla šanci se nějakým způsobem připravit mentálně na to, že zkrátka v době jejich podzimu života ta státní penze nebude jediný zdroj příjmů. Protože jinak opravdu budeme nafukovat problém, který nebude mít řešení.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
S dovolením ještě jednu poznámku k tomu, protože tady je taková fikce, že když nejsou peníze nebo vzniká deficit na tom kvazi důchodovém účtu, tak že to je problém. Ale Česká republika je zemí, kde z největšího dílu se používají jen peníze, právě které jdou do sociálního pojištění. Ale třeba Dánsko to má z pojištění asi 6 % a ostatní platí z daní. Takže je to i o modelech, jaké budou použity pro to financování. A to si myslíme, že je téma, které by se rozhodně debatovat mělo.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Josef Středula, Petr Zahradník. Pánové, děkuju, že jste byli hosty Událostí, komentářů, na shledanou a dobrou noc.

 

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Na shledanou, hezký večer.

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Nápodobně, na shledanou.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice