21. února 2023

Respekt.cz: Musíme něco udělat, jinak dnešní čtyřicátníci a třicátníci nebudou mít žádné důchody

(Respekt.cz) S ministrem financí Zbyňkem Stanjurou o rozruchu kolem penzijní reformy.

Na veřejnosti vzbudila rozruch zpráva o tom, že vláda prodlouží věk odchodu do důchodu na 68 let. Kdyby k tomu došlo, stalo by se tak až dlouho po roce 2030. Proč tedy oznamujete tak nepopulární věc tak dlouho dopředu?

Kdybyste měli pravdu, tak bych tu otázku kladl taky. Nicméně my jsme nic neoznámili. My jsme dostali analýzy obsahující různé varianty řešení. Byly nám jenom představeny a my jsme si je vzali k odborné debatě ve vládních stranách. Bohužel ten materiální unikl na veřejnost a někdo z toho vytváří, že jsme se už shodli. Neshodli a nic jsme zatím neoznámili.

Jak má tedy podle vás vypadat reforma penzí?

Máme průběžný systém a nikdo ho nechce změnit. Jestli se ale většina odborníků na penzijní systémy na něčem shoduje, tak na tom, že pro udržení stability, aby dnešní čtyřicátníci a třicátníci brali slušné penze, je potřeba přemýšlet o posunutí věku odchodu do důchodu. Dnes je poměr aktivních občanů vůči počtu starobních důchodců asi 2:1, kdy na přibližně pět milionu aktivních připadá zhruba dva a půl milionu důchodců. A to se z hlediska demografického vývoje bude snižovat. Jednotlivé varianty tedy počítají s tím, že se doba strávená v penzi nebude zkracovat, ale nedá se ani prodlužovat, když vidíme, že se snižuje počet ekonomicky aktivních vůči počtu penzistů.

Celý rozhovor čtěte na Respekt.cz.

Zbyněk Stanjura

ministr financí