17. února 2023

ČRo: Stát má sice vyšší příjmy, ale roste zároveň tlak na provoz státu, důchody, zdravotnictví a sociální oblast a ty také musíme řešit

(ČRo Plus) Poslanec Petr Bendl (ODS) chce počkat na výsledky analýz, kdo v celém řetězci má jaké zisky a zda jsou přiměřené.

Celou debatu s Petrem Bendlem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru a bývalý ministr zemědělství Bendl navíc předpokládá, že kdyby se zcela odstranilo DPH na potraviny, někteří obchodníci by jen zvýšili své marže. „Musíme tedy hledat jiné řešení.“

„Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba některé úrovně DPH sjednotit, například u piva máme asi devět úrovní zdanění, jinou na točené, jinou na alkoholické atd. Proto vláda připravuje zjednodušení daňových úrovní a asi na jaře s nějakým návrhem přijde,“ říká Petr Bendl.

To, který článek celého řetězce má jaké zisky, bude vláda prý schopná analyzovat na začátku července. „Jestli je zisk od zemědělce přes zpracovatele až po prodejce 30 miliard před zdaněním a v loňském roce to bylo 20, tak to asi někde bude. K 30. 6. všichni zveřejní účetní závěrky a tak zjistíme, kdo na situaci vydělal a kdo ne,“ doufá poslanec Bendl.

„Je složitý úkol vlády vyřešit, jak na jedné straně pomoci lidem z krize, na druhé straně mít vyrovnaný rozpočet a zároveň nehýbat s daněmi. Ale věřím, že to vláda zvládne. Bude hledat zjednodušení daní, ale také aby tyto změny byly daňově neutrální,“ ujišťuje Bendl.

„Souhlasím, že kdyby stát měl vyrovnaný rozpočet, tak debata nebude tak supervážná. Stát má sice vyšší příjmy, ale roste zároveň tlak na provoz státu, důchody, zdravotnictví a sociální oblast a ty také musíme řešit. Proto bude muset najít něco mezi,“ shrnuje těžký úkol, který čeká vládu Petr Bendl (ODS).

Petr Bendl

poslanec PČR
místopředseda zemědělského výboru PS PČR