16. února 2023

Interview ČT24: Členové pražské koalice si mohou důvěřovat

(ČT 24) Koalice, která vydrží a které se bude díky stejnému stranickému složení snáze jednat s vládou – tak vnímá nově zvolené vedení Prahy Marek Benda (ODS). Dojednat, že v Praze budou vládnout uskupení SPOLU, Piráti a STAN v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), trvalo politikům od konce loňského září. Benda je ovšem přesvědčen, že zástupci koaličních stran k sobě mají nyní důvěru. Marek Benda byl hostem Interview ČT24, kam původně přijal pozvání Bohuslav Svoboda, ale nakonec se omluvil s argumentem, že se protahuje jednání zastupitelstva.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Ačkoli není radním a ani zastupitelem, byl Marek Benda z pozice předsedy pražské organizace ODS významným členem vyjednávacího týmu, který bezmála po pěti měsících dohodl vznik nové radniční koalice. Očekává od ní, že přesto, jak složitě a dlouho vznikala, a přes nepřehlédnutelné rozdíly mezi smýšlením zapojených stran, bude stabilní.

„Kdybych si nemyslel, že stavíme koalici na celé volební období, tak si s tím nedám tolik práce. Jiné varianty nejsou a myslím si, že koalice, pokud bude dobrá vůle, vydržet může,“ poznamenal Benda.

Jednání podle něj byla tak vleklá i proto, že dlouho trvalo, než si vyjednavači začali navzájem věřit. Nyní ale podle šéfa pražské ODS důvěra mezi stranami sdruženými v koalici SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráty a STAN panuje.

„Jednání jsou tvrdá, ale když se něco dohodne, tak to platí. Není to o tom, že spolu budou chodit pravidelně na pivo, už věkově si nebudou mít co říct. Ale jde o to, aby si ti lidé sebe navzájem vážili a respektovali, že ten druhý, i když má jiný názor, když se dohodne, tak to splní,“ shrnul Benda.

Právě kvůli důvěře se důrazně vymezil vůči Haně Kordové Marvanové, která byla do zastupitelstva zvolena na kandidátce SPOLU, ale v prosincovém neúspěšném pokusu o zvolení primátora nehlasovala pro lídra SPOLU Bohuslava Svobodu.

„Jméno paní Kordové Marvanové téměř nechci vyslovovat. Za mě je strašidelným zklamáním, u mě skončila,“ podotkl Benda s tím, že pro Svobodu nehlasovala ani nyní. Tvrdí, že zásadní pro něj není to, jak v prosinci hlasovala, ale to, že krátce předtím ještě říkala, že Svobodu podpoří.

Předseda pražské ODS odmítl, že by kdykoli před zvolením nové rady připadalo v úvahu, že by se SPOLU místo Pirátů a Starostů dohodla na společné vládě v metropoli s ANO. Odmítl, že by vyjednávání trvalo tak dlouho i kvůli čekání na výsledek prezidentských voleb, v nichž kandidoval i předseda ANO Andrej Babiš.

„Že by se v Praze vládlo s hnutím ANO, kdyby vyhrál Andrej Babiš, jsou odvážné spekulace,“ ujistil Benda. Sestavení radniční koalice s ANO považuje za nereálné i kvůli výsledku voleb. Ty přisoudily SPOLU a ANO dohromady sice většinu, ale nejtěsnější možnou většinu. Benda se domnívá, že taková koalice by nemohla fungovat.

Připustil, že k tomu, aby nakonec vznikla koalice, jejímiž členy budou SPOLU i Piráti – tedy uskupení, která se vůči sobě před komunálními volbami výrazně vymezovala – byly nezbytné velké ústupky obou stran. SPOLU podle něj jednak ustoupila od požadavku na obsazení většiny v radě, ale také nakonec přenechala Pirátům post náměstka pro dopravu.

„Současně Piráti museli říct, netrváme na Alianci pro stabilitu a jsme připraveni jít do rady samostatně,“ dodal Marek Benda, ačkoli zmíněnou alianci označil za „trik“ lídra Prahy sobě Jana Čižinského, jehož uskupení ji s Piráty utvořilo.

Že by mohli být v radniční koalici Piráti i Praha sobě, Marek Benda vyloučil. Strany zvolené do pražského zastupitelstva rozdělil do tří ideologických bloků, které nazval liberálně-progresivistickým, liberálně-konzervativním a levicovým. Do prvního zařadil právě Piráty s Prahou sobě a do druhého SPOLU a STAN. Míní, že kdyby v koalici byli Piráti i Praha sobě, smýšlení, které nazval liberálně-progresivistickým, by mělo v radě výrazně navrch.

„Najednou by vítěz voleb byl v radě ve výrazné menšině, respektive existovala jasná většina liberálně-progresivistických sil proti němu. To jsme nechtěli připustit, protože pak bychom tam byli trochu pro parádu,“ shrnul Benda pohled své strany na takové eventuální uspořádání.

Že jsou v pražské koalici přesně tytéž strany jako v koalici vládní, považuje ovšem Benda za výhodu i kvůli snazší komunikaci. „Komunikace, když probíhá mezi přátelskými subjekty, je vždy jednodušší,“ očekává.

Připomněl napjaté vztahy mezi vládou Andreje Babiše (tvořené ANO a ČSSD) a minulou pražskou koalicí, v níž byli zástupci Pirátů, Prahy sobě, TOP 09 a STAN. Charakterizoval je jako „věčné půtky“. „Určitě jsme si dnes vláda a Praha mnohem bližší, je to postaveno na stejném půdorysu,“ dodal Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR