15. února 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře byl poslanec Jan Bureš.

Celou debatu s Janem Burešem můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Návštěva ještě soukromá, přivítání už vysloveně prezidentské. Zvolený prezident Petr Pavel vyjel před inaugurací do prvního z regionů, na Karlovarsku jednal se starosty a setkal se s občany. Kraj podle něj trápí systémové problémy, má ale řadu šancí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu. S vládou chce probrat, jak by měla vypadat pomoc od státu. Po Karlovarském kraji navštíví i kraje Ústecký a Moravskoslezský, jsou to tři nejchudší regiony Česka, a zároveň ty, ve kterých pan Pavel ve volbách nevyhrál.

 

Petr PAVEL, zvolený prezident republiky:
Pokud kterýkoliv z regionů bude nějak zvýhodněn, tak ty ostatní to vnímají tak, že to je na jejich úkor. Já myslím, že tady je to především věcí vlády, ale i prezidenta, aby dokázali lidem vysvětlit, že dopustíme-li, aby se ty nůžky mezi jednotlivými regiony dále rozvíraly, tak si vyrobíme problém vnitřní stability.

 

Vítězslav KOKOŘ, starosta Aše /ANO/:
Vysoká škola, instituce, podnikatelská aktivita nedostatečná, zdravotnictví samozřejmě špatné. Česká pošta nás trápí. K tomu jsme se vlastně nedostali, k České poště. Ale v podstatě jsme konzultovali veškeré problémy, které tenhle region má. A my jsme vlastně jako říkali jiné řešení, že potřebujeme jiné řešení, že potřebujeme velkou pomoc od státu, než jsou dotace, protože stát zatím řeší všechno dotacemi.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosty Událostí, komentářů jsou bývalá hejtmanka Karlovarského kraje, poslankyně za ANO Jana Mračková Vildumetzová. Dobrý večer.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Dobrý večer. Děkuju za pozvání.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A také stávající hejtman kraje Petr Kulhánek, zdravím vás. Dobrý večer.

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Dobrý večer z Karlových Varů.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A poslanec za ODS a starosta Ostrova nad Ohří Jan Bureš. Pane poslanče, i vás zdravím. Dobrý večer.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na úvod jenom taková malá poznámka. Pane hejtmane Kulhánku, bylo vlastně dneska někde zmíněno, že zvolený prezident navštívil svůj rodný kraj?

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Ne, toto zmíněno nebylo. Nicméně bylo zmíněno, že pan zvolený prezident Petr Pavel je v regionu, jehož problematiku už načetl, zná ji. Koneckonců, když jsem se s ním před rokem a půl setkal, a měli jsme možnost hodinu hovořit, tak myslím si, že i tam padly zásadní problémy kraje. Tam, kde nás tlačí bota, i ten potenciál Karlovarského kraje, který my vnímáme.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní bývalá hejtmanko, zatím jenom obecně, jakou váhu, nebo jaký význam mají takovéto prezidentské návštěvy nebo předprezidentské návštěvy, to je celkem jedno, vysoký činitel z Prahy přijede, příjemně pohovoří a...?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Určitě je dobře, že zvolený pan prezident se rozhodl, že přijede do Karlovarského kraje. Někdo říká, že by měl přijet až po inauguraci. Je i vidět, že určitě to nese s sebou nějaké problémy, protože do toho Moravskoslezského a Ústeckého kraje už se teď rozhodl, že pojede až právě po té inauguraci.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, berme to tak, že se toho úřadu pomalu ujímá. Já to myslel spíš jinak, já to myslel obecně, když prezident nebo zvolený prezident nebo i premiér, zkrátka někdo z Prahy přijede třeba právě do takhle i dopravně odříznutého regionu, tak co to pro ten region znamená, kromě toho, že to je jistě čest?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Já si myslím, že je určitě dobře, že zvolený pan prezident přijel do našeho regionu, co ale vnímám, že by měl tedy nějakým způsobem se ty problémy, které tam samozřejmě načerpá, a které se tam dozví, tak pak by měl nějakým způsobem komunikovat s těmi jednotlivými ministry a s tou vládou. A co musím podotknout především, že k nám přijede nově zvolený prezident a za rok a 2 měsíce tam nepřijela celá vláda. A to musím teda velmi zkritizovat, protože si myslím, že tím, že ta vláda už je tak dlouho ve funkci, tak do kraje měla už dávno přijet, a měla se o ty problémy zajímat úplně stejně.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Bureši, proč, jak říká paní poslankyně Mračková Vildumetzová, nikdo z vlády, třeba váš stranický šéf Petr Fiala, do vašeho regionu nezavítal? Berete to tak, že když tam má zastoupení třeba tak vysoké, jako je ve vašem případě, vy jste zároveň starosta, zároveň poslanec, tak že má přímou linku, nebo jak to je?

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Určitě pan premiér samozřejmě přímou linku má, já mu velmi pravidelně předávám informace z kraje. Ale je potřeba si uvědomit, že jsme tady půl roku vedli Evropskou unii. Tam pochopitelně nebyla vůbec šance, aby se vláda takzvaně utrhla a vyjela někam na výjezdní zasedání. Předtím jsme od února vlastně začali řešit velký problém, který se jmenuje válka na Ukrajině. Takže toho času skutečně moc nebylo. I přesto se podařilo některé ministry, konkrétní, k nám do kraje dostat. Já sám jsem tu měl v září na návštěvě paní ministryni Černochovou. Vím, že tu samozřejmě byli na individuálních návštěvách i ostatní ministři. A intenzivně pracujeme právě na tom, aby vláda měla výjezdní zasedání u nás, v Karlovarském kraji. A myslím si, že to je zatím na dobré cestě.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme si vlastně představit tento region, jak už jsme říkali, je to tedy kraj specifický. Koneckonců je to kraj vůbec nejmenší rozlohou, i počtem obyvatel. V roce 2021 tam žilo podle Českého statistického úřadu 283 000 lidí. Naopak, nejlidnatější Středočeský kraj měl téměř 1 387 000 obyvatel, tedy téměř pětkrát tolik. Statistici Karlovarský kraj také řadí na první místo v žebříčku sledujícím úbytek obyvatelstva. S odstupem následují Ústecký a Moravskoslezský kraj. Naopak třeba v Praze počet obyvatel roste. V regionu je společně s Královéhradeckým a Zlínským také nejvyšší průměrný věk obyvatel. Zatímco třeba ve středních Čechách je průměr 41,5 roku, v kraji Karlovarském je to o víc než dva roky více. A ještě ekonomika. Karlovarsko má také nejnižší HDP na obyvatele ze všech českých a moravských regionů, je to 339 500. Například v sousedním kraji Plzeňském je to přes půl milionu. Podle statistiků si tamní zaměstnanci vydělají v průměru nejméně v celém Česku, hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí loňského roku, dosahovala 35 000 Kč. V sousedním Ústeckém kraji to je zhruba o 2000 více, v Plzeňském asi o 3000 nebo 3300 dokonce. A celorepublikový průměr se blíží ke 40 000 Kč. No a ta úplně poslední statistika, nezaměstnanost. Ke konci letošního ledna tam úřady evidovaly, tedy úřady práce, zhruba 4,5 procenta nezaměstnaných. Horší údaje vykazují opět jen Ústecký, Moravskoslezský a také Jihomoravský kraj. Co je tedy, pane hejtmane, pro vás teď tím vůbec největším problémem, o čem jste třeba se zvoleným prezidentem chtěl mluvit nejvíc?

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
My jsme, protože ten úsek pro jednání nebyl úplně dlouhý, vyselektovali čtyři zásadní oblasti, které jsme chtěli předestřít a hlavně s panem prezidentem řešit jeho možnou pomoc. Jednak je to oblast vzdělávání, a to jak na té předškolní bázi, tak základní školství, ale hlavně absenci univerzitního vzdělávání, protože to je také koneckonců jeden z hlavních důvodů, proč mladí lidé z Karlovarského kraje odcházejí. Odcházejí na studia do jiných regionů, a sem už se mnohdy nevrátí. A my máme připraveno, ať už se Západočeskou univerzitou nebo s dalšími univerzitami řadu oborů, některé už jsou akreditované, některé prochází akreditací, které by mohly jednotlivé české vysoké školy otevírat v Karlovarském kraji, ale stále narážíme na problém jejich financování, tak, aby nešel na úkor těch mateřských vysokých škol z jejich základního rozpočtu. Řešíme to s ministerstvem školství, zatím jsme se nedobrali výsledků, všichni nám chtějí pomoct, ale říkají, neumíme procesně dojít k tomu, abychom mohli přímo z ministerstva školství vyučovat a otevírat a financovat vysokoškolské obory. Takže vzdělávání byla jedna oblast, druhá oblast byla oblast dopravy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Ať už je to D6 a její napojení i na dálniční síť v Německu, byl to rozvoj karlovarského letiště. A byla to koneckonců i velmi důležitá strategická spojnice 1/13, která spojuje Karlovarský a Ústecký kraj, která se nyní plánuje a rozhoduje se, v jakém uspořádání bude postavena. My trváme na tom, že i s ohledem na výhled na desítky let dopředu, by to měl být plnohodnotný čtyřpruh. Třetí oblastí byla oblast sociálního klimatu v Karlovarském kraji, kdy opět máme poměrně výrazný počet v rámci republiky, počet exekucí v přepočtu na počet obyvatel, máme poměrně výrazný problém v obchodu s chudobou. A tu čtvrtou oblast, kterou jsme otevřeli, je oblast zdravotnictví, dostupnost primární péče, náš motivační program pro přilákání lékařů do regionu, naše stipendijní programy pro studenty zdravotních studií, kteří by potom po absolvování školy působili v Karlovarském kraji.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, tak to jsou čtyři oblasti, které asi netrápí zdaleka jenom Karlovarský kraj, ale zkusme je stručně rozebrat. Začněme tedy tím školstvím. Paní hejtmanko, proč se kraji zatím nepodařilo, anebo je to tím, jak říkal pan hejtman, že ani stát si s tím vlastně neumí sám poradit, nepodařilo přivést do Karlovarského kraje plnohodnotné univerzitní vzdělání?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
My v Karlovarském kraji máme veřejnou vysokou školu, máme tam pobočku Západočeské univerzity, je v Chebu, ale bohužel, ta budova je prázdná. Nám za našeho vedení se podařilo, že tam teda začala působit fakulta ekonomická, fakulta pedagogická, ale my potřebujeme především, aby tam byly ty obory typu IT, stavebnictví, ty technické obory potřebujeme a co mě velmi...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, to jsou ty obory, po kterých by tam byla poptávka, anebo naopak ty které by tam...

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Přinesou pak pracovní sílu s přidanou hodnotou, která tam chybí. A jsem prostě přesvědčena o tom, a velmi mně to vadí a velmi mě to zvedá ze židle, proč by Karlovarský kraj měl financovat vysoké školství. Za vysoké školství je zodpovědno ministerstvo školství. Já ještě v pozici hejtmanky jsem měla předjednáno, že to budou financovat, a do současné chvíle k tomu nedošlo, a velmi, velmi mně to vadí. Já bych samozřejmě Petrovi Kulhánkovi chtěla říct, že on musí vyvíjet tu aktivitu na tu vládu. Když jsem byla v pozici hejtmanky a bylo ve vedení hnutí ANO, tak jsem taky šla a bouchla jsem do toho stolu a podařilo se, že dneska máme v regionu policejní školu, vojenskou školu, která je plně hrazená ministerstvem obrany, ministerstvem vnitra. Přišel tam investor. Mně třeba dneska velmi chybělo, že Petr Kulhánek vůbec s nově zvoleným prezidentem nekomunikoval, aby do Karlovarského kraje přišla Gigafactory, proč jde do Plzeňského kraje? Plzeňský kraj je na tom daleko lépe. My potřebujeme příchod investorů, jako je BMW.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zůstaňme, prosím, teď u toho školství. Ta poznámka, že by kraj neměl financovat veřejné školství, jenom prosím pana hejtmana.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Vysoké.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, veřejné vysoké školství, samozřejmě.

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Kraj samozřejmě se může podílet, ale nemůže to být pouze na něm, ani větší měrou na něm. A to, že nevyvíjím aktivitu, těch jednání s ministrem školství, a s jeho týmem, těch bylo bezpočet, stejně tak vedení Západočeské univerzity to řeší napřímo s ministerstvem školství, takže se opravdu velmi intenzivně snažíme dobrat řešení, kdy by to financování oborů v Karlovarském kraji bylo možné.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A jak byste to vnímal vy, pane poslanče Bureši, tedy to, aby v Karlovarském kraji skutečně existovalo skutečné reálné hmatatelné vysoké školství, jak říkala třeba paní exhejtmanka, takové, které by mělo i přidanou hodnotu?

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Prosím pěkně je potřeba si uvědomit, že dneska je velká a velmi pestrá nabídka různých oborů na vysokých školách. A pokud má taková univerzita, nebo její pobočka v Karlovarském kraji fungovat, tak to musí být obor, o který je buď eminentní zájem a je těch míst relativně málo, anebo něco třeba úplně nového. Protože pokud tady otevřeme jakýkoliv obor, který má dostatek studentů, třeba v Praze nebo v Plzni, tak spousta studentů samozřejmě bude odcházet za studiem tam, kde mají možnosti ještě dalšího vyžití teda, plus samozřejmě brigády. To znamená, potřebovali bychom tady buď pobočku veřejné vysoké školy nebo samostatnou vysokou školu, o kterou je takový zájem, že nepostačuje naplňovat ty kapacity. To jsou mimochodem zrovna ty dvě střední školy, které přišly do Karlovarského kraje, tedy vojenská a policejní škola, o které byl zájem, a ti studenti potom přijíždí k nám do Karlovarského kraje a studují tady. Něco podobného by bylo záhodno právě i u toho vysokého školství. Protože pokud tady otevřeme pobočku, kupříkladu třeba ekonomické fakulty, kterých je v republice relativně dostatek, tak ti studenti sem za vysokoškolským studiem prostě jezdit nebudou, taková jsou fakta.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Já bych chtěla ještě zareagovat, že určitě bychom měli se pokusit, aby přišla Fakulta zdravotnických studií a tady bych třeba chtěla upozornit, že Západočeská univerzita nemá kapacity, například na obory zdravotní sestra, radiolog, fyzioterapeut.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čili to by mohlo být v tomto kraji.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Ano, ale nechce otevřít pobočku a Fakultu zdravotnických studií v Karlovarském kraji, a je to o tom děkanovi, a tady by měl ten stát pomoci.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To nevyřešíme.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Nevyřešíme, ale já na to chci upozornit. Já si myslím, že to je jako hodně důležité.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Abych se dostal k těm dalším tématům. Doprava, protože to si myslím, že váš kraj trápí určitě, a kdokoliv, kdo i z nás z jiných krajů kdykoliv jel k vám, tak se k vám prakticky nemohl dostat, ani po silnici, neřkuli po železnici. Tak kde je ten problém, proč třeba D6 se staví vlastně od poloviny osmdesátých let a staví se doslova salámovou metodou? Proč to nejde, jinak? Já vím, že to není věc kraje, ale přece vy politici, kteří s krajem máte co do činění, máte šanci minimálně lobbovat a říkat to je nemožné takhle.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Když jsem byla ve vedení kraje tři roky, tady s Honzou Burešem, tak se nám podařilo, že se teda postavily tři úseky D6. Bylo to historicky nejvíc 15 km.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Miniúseky, chtěl jsem říct, ale dobře 15 km, ano.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Ale předešlé vlády, za osm let byly 4 km, takže teď se povedlo 15 km. Co mně samozřejmě vadí, že se nerealizují úseky na území Karlovarského kraje a také se nám podařilo prosadit, že je teda v současné chvíli vyjmutá dálnice Karlovy Vary, Cheb. To znamená, že občané Karlovarského kraje neplatí dálniční poplatek, akorát se bojím, že novou vládou se to může změnit. Já samozřejmě budu velmi bojovat, aby to bylo nadále bez poplatku do doby, než tam bude dálnice kompletně hotová.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když se podíváme na tu mapu, tak opravdu vidíme, že Karlovarský kraj sice je protnut dálnicí, která je v provozu, ale vypadá to, že trošku vede odněkud nikam ne? Když se na to takhle člověk podívá.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Určitě problém je ten, a znova to zopakuji, že Karlovarský kraj je nejmenší. Má nejméně poslanců a musím říct, že všichni ví, že Karlovarský kraj je na tom nejhůře, ale všichni na to při té první příležitosti zapomenou. Setkávala jsem se s tím, setkávám se s tím neustále a strašně mě to zvedá ze židle. Já musím znovu říct, že není jednoduché někdy ty věci pro Karlovarský kraj prosadit.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Co udělat, pane hejtmane, aby ta dálniční síť vypadala opravdu, jinak než tak, jak jsme viděli před chviličkou na té mapě, co může udělat kraj, jestli vůbec něco?

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Myslím si, že může a dělá. A já to vezmu z toho pozitivního konce. Dneska všechny úseky, včetně těch v Karlovarském kraji, mají reálný termín dokončení. 2027, možná to bude rok 2028, pokud se vyskytnou problémy. To, co se nám podařilo jako vedení Karlovarského kraje, ve spolupráci s ŘSD, aby se obnovily práce, přípravné práce k realizaci toho chybějícího úseku od Chebu na státní hranici, tak, aby se celý ten úsek dostavěl ve čtyřpruhovém uspořádání, a byl to jasný signál pro německou stranu, aby i ona vzala tento úsek jako prioritní, ten její kousek na A93 na německou dálniční síť, a vzala ho jako svoji prioritu. A tady nám třeba pan prezident Pavel přislíbil pomoc při nadcházejícím jednání s hlavou státu Německa, protože toto rozhodnutí není na zemských vládách. Toto je rozhodnutí spolkové vlády a koneckonců i hlava státu v tom může udělat velmi pozitivní kus práce.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I ODS vedla a v současnosti vede ministerstvo dopravy, tak co udělat, aby ty termíny, o kterých mluvil pan hejtman, byly opravdu reálné, nejenom realistické, ale i reálné, pane poslanče?

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Ten nejklíčovější, fakt je, že je potřeba nebo bylo potřeba změnit zákon o liniových stavbách, to znamená, aby byl jednodušší proces k získání pozemků pro takové stavby, protože s tím jsme se potýkali v minulosti, nejenom náš kraj, ale i ostatní kraje, kdy prostě se nám některý vlastník toho pozemku vzepřel a bylo velmi složité a velmi těžké pro Ředitelství silnic a dálnic takový pozemek získat. Připomínám, že letos má snad Státní fond dopravní infrastruktury rekordní finance, které má k dispozici na stavbu silnic, a my jsme, tuším, minulý týden otevírali nebo začínali tedy stavbu obchvatu Hořesedel v blízkosti, za pár týdnů se bude zahajovat obchvat Hořoviček. To znamená, stále se ta D6 přibližuje ke Karlovarskému kraji. Na tom zahájení jsem říkal, že to je malý krok pro Středočeský kraj, ale velký skok pro Karlovarský kraj, protože čím víc se bude ta dálnice přibližovat k nám, tak tím samozřejmě se bude tomu kraji takříkajíc jaksi odlehčovat. To znamená, Ředitelství silnic a dálnic ty úseky intenzivně připravujeme, máme s nimi pravidelná jednání, pravidelné „kontrolní dny“, kdy sledujeme, jak se skutečně intenzivně připravuje a já v tomhle tom mám velkou důvěru právě v ŘSD, že se v těchto úsecích pokračovat bude a ta reálná naděje tam je.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Pane hejtmane, vy jste říkal, že těmi dalšími tématy byla témata sociální a zdravotní. Možná, když se řekne Karlovarský kraj, tak na první poslech leckdo si může říct, to jsou přece ty krásné mondénní Karlovy Vary, které koneckonců vy jste také vedl, tedy město jste vedl před časem, ale jak byste vysvětlil, že jsou tam tak silné sociální rozdíly a problémy, o kterých vy jste právě mluvil. A koneckonců, že tam je i to nedostupné zdravotnictví, které jste také zmiňoval, a také jste říkal, že jste ho zmiňovali v rozhovoru se zvoleným prezidentem.

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Tady asi potřebné delší ohlédnutí do historie, kdy Karlovarský kraj v poválečném období byl z velké části vysídlen, byl uměle osídlován, a to se odráží na tom, kdo sem přišel, jaký má vztah k tomu regionu. A koneckonců, i jeho charakter, kromě toho, že jsme lázeňským regionem, tak ale jeho dominantním průmyslem byl průmysl těžební. A to samozřejmě s sebou generuje nějaké sociální vrstvy, jejich rozložení, a to je prostě výrazně jiné než v ostatních regionech. Proto zde se pereme právě s tím počtem exekucí, pereme se s obchodem s chudobou, a to jsou věci, které bychom rádi do budoucna řešili výrazně efektivněji, než tomu bylo dosud, ale k tomu potřebujeme právě i pomoc vlády.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Co může udělat vláda podle vás, paní bývalá hejtmanko, aby se vyřešily, jak ty sociální problémy, tak třeba i problémy s tou ne úplně stoprocentně dostupnou zdravotní péči ve vašem kraji?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
V Karlovarském kraji máme mnoho sociálně vyloučených lokalit, tak, jak se bavím se starosty a také jsem byla starostka, tak samozřejmě dotační peníze je jedna věc, ale oni potřebujou ti starostové, aby měli ty lidi, aby měli ty psychology, aby měli ty sociology, aby někdo s těma lidmi pracoval. A to bohužel, v Karlovarském kraji není. Ohledně zdravotnictví, Karlovarský kraj nemá fakultní nemocnici, máme karlovarskou krajskou nemocnici, nemocnici v Sokolově máme pronajatou. A tady vidím velký problém toho, že pokud některý občan Karlovarského kraje, je mu identifikován nějaký nález, tak má velký problém pak třeba najít právě v té Fakultní nemocnici místo, máme také největší úmrtnost. A myslím si, že tak, jak je...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, ale do Plzně to zase není tak daleko. Plzeň má jakousi logickou vazbu na vás.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Není. Musím říct, že Karlovarský kraj teď velmi intenzivně usiluje, abychom měli komplexní onkologické centrum, protože tam máme jenom lineární urychlovač. Nevím, jestli se jim to povede. Má to veškerou podporu. Jediné to, že když se bavíte s těmi odborníky, tak, jestli se nám to podaří, tak my tam budeme potřebovat mít i lidi, i ty odborníky, kteří budou pracovat na tom komplexním onkologickém centru.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče, jak vy vnímáte tuhle otázku, tedy otázku sociálního vyloučení, otázku nedostupného zdravotnictví, vím, že to je na velkou přednášku. Zkuste to, prosím, stručně.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že potřebujeme do kraje především nalákat obyvatele, a lidé, kteří by sem k nám do kraje šli, tak potřebují rozhodně dvě věci, a to je bydlení a práce. To znamená, musíme samozřejmě shánět a nabízet, jako celý kraj, teď to nemyslím jako krajský úřad, kvalitní a dostupné bydlení pro mladé lidi, a pochopitelně i dostatečnou nabídku práce. Ta otázka potom v terénu je samozřejmě především otázka na ministerstvo práce a sociálních věcí, jak pracovat s těmi jednotlivými lidmi, aby do těch sociálních problémů nespadali. No a určitě zamezit těm kšeftům s chudobou, to znamená, aby někdo pronajímal za astronomické peníze byt jenom proto, že na to jsou poměrně vysoké sociální dávky.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Co se týče zdravotnictví, tak my máme velký problém v primární péči, to znamená praktičtí lékaři, praktičtí pediatři i ambulantní specialisté. A tam samozřejmě je to především otázka a tlak na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a ostatní zdravotní pojišťovny, aby výrazným způsobem bonifikovaly lékaře, kteří si u nás budou otevírat nebo budou přebírat praxe.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Děkuju vám. Pane hejtmane, s vámi se rozloučím, mějte se hezky a na shledanou.

 

Petr KULHÁNEK, hejtman Karlovarského kraje /KOA/:
Pěkný večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A využiju přítomnosti dvou poslanců ještě k dalšímu tématu. Vláda se shodla na nižší mimořádné valorizaci penzí. Důchodci mají v červnu dostat 750 Kč, o tisícovku méně, než se čekalo. Důvod? Stát ušetří 15 miliard přibližně. Předtím než návrh poputuje do sněmovny, ho chce kabinet diskutovat s opozicí, ale ta už teď hlasitě nesouhlasí.

 

Kateřina SAMKOVÁ, redaktorka:
O tom, že se chystá úprava valorizačního mechanismu, mluvil ministr práce už dříve, s tím, že chce snížit její výši u lidí s nadprůměrnými důchody.

 

zdroj: návrh MPSV
Od června by se mohly všechny penze navýšit o 400 Kč. K tomu poroste procentní výměra podle výše důchodů, například lidé s 16 000 dostanou navíc kolem 680 Kč. Ti se 24 000 pak 860 Kč.

 

Marian JUREČKA, předseda strany, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
Jsme šli cestou určité míry zohlednění té mimořádné inflační a sociální situace, proto ta shoda na těch 400 korunách. A zároveň je tam ponechána ještě i ta zásluhová část.

 

Petr FIALA, premiér ČR, předseda strany /ODS/:
Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu i z hlediska nějaké obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity, udržitelnosti toho všeho do budoucna.

 

Vít RAKUŠAN, ministr vnitra, vicepremiér a předseda hnutí /STAN/:
Toto je společný závěr pěti koaličních stran, tak, jak vám ho představujeme, a to, že na pracovní bázi se probírají alternativy, to považuju za přirozené.

 

Kateřina SAMKOVÁ, redaktorka:
Zástupci opozice jsou k debatě připravení. Nově představený návrh ale kritizují. Podle dřívějších propočtů by totiž červnové navýšení mohlo být vyšší.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen výboru pro sociální politiku /ANO/:
To, že to bude vláda navyšovat o 1 000 Kč méně, tak je pro mě opravdu velké překvapení, je to de facto způsob, kdy se mění pravidla uprostřed závodu.

 

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku /SPD/:
Prosazujeme, aby se přidávalo všem o stejnou částku, ale takto, v době, kdy je takto vysoká inflace, tak je to zcela nedostatečné přidání.

 

Vítězslav KOMENDA, redaktor:
Jako nejzazší termín, do kdy by měla nová pravidla vyjít ve Sbírce zákonů, označuje ministr práce 21. březen. V opačném případě by od června důchody, a tím i výdaje, rostly více. Kateřina Samková a Vítězslav Komenda, Česká televize.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Bureši, vláda hledá způsob, jak ponížit valorizace. Teď je to o tisícovku méně, pan poslanec Juchelka říkal v tom příspěvku, že je to měnění pravidel uprostřed závodu nebo říká se uprostřed hry, tak proč?

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já to takhle nevnímám, že by to bylo měnění pravidel v průběhu hry. Ale musíme si také uvědomit, že jenom v letošním roce půjde na penze o 62 miliard více, než kolik se na ty penze vybere. Ten systém, pokud by takto pokračoval dál, tak někdy v roce 2050 jsme na nějakých 300 miliardách minus, a to samozřejmě je neufinancovatelné. A potom ve finále by se také mohlo stát, že se ten celý systém tak zhroutí, že vlastně nebude na důchody vůbec. Připomínám, že v minulém roce ta valorizace byla o 4000 v průměru dostali důchodci navíc, a ač to nerad připomínám, tak za vlád ČSSD a hnutí ANO byla průměrná valorizace těch penzí někde okolo pětistovky, takže i těch 750 Kč, které jsou na letošní rok chystány, tedy na tu mimořádnou valorizaci, tak je pořád víc.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Do toho samozřejmě připomínám ještě, že máme zastropované ceny energií a že jsme ve své době také měli i sociální tarif na energie.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Vlastně penze se valorizují s inflací...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. Pane poslanče, jestli dovolíte, já už dám slovo..

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
… to znamená víc, než kolik mzdy.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, omlouvám se, ale to už bychom se dostali trošku někam jinam. Zůstaňme, prosím, u valorizací důchodů. Bude teď opozice křičet, že vláda škrtí důchodce a že přidává méně, že mění pravidla uprostřed závodu atd., přece to, co říkal pan poslanec, je asi logické, když je něco neufinancovatelné, tak je to prostě neufinancovatelné, nebo je to ufinancovatelné?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Já si myslím, že to je vůči seniorům velmi nefér. Ti lidé tady pracovali, odváděli daně a ta valorizace se schválila v zákoně. To znamená, že na ni mají mít nárok. Pan ministr financí, když předložil rozpočet na rok 2023, tak tam tu valorizaci neměl. My jsme ho na to upozorňovali, protože přišli s úsporným tarifem, pak měnili to na zastropování, tak samozřejmě...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A to vy jste chtěli přece tak.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Určitě, ale ta valorizace samozřejmě i vychází z toho, mezi prosincem a lednem, ale to bychom zacházeli do velkých detailů. Prostě tato vláda dostala inflaci přes 17 %, a teď chce přijít s tím, že tedy důchodcům tuto valorizaci nedá a že ji změní. Mělo by se to schválit někdy do března, protože důchodci by to měli dostat vyplacené v červnu. My proti tomu budeme bojovat, je to velmi nefér díky vysoké inflaci.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, navrhnete také vládě, kde právě ty finanční prostředky vzít?

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Já musím říct, že paní ministryně financí Alena Schillerová, samozřejmě exministryně, připravila tu konsolidaci veřejných financí a pan ministr Stanjura v tom do současné chvíle neudělal vůbec nic. A já chci říct, že v tom rozpočtu chybí finanční prostředky i na zastropování energií, chybí tam finanční prostředky i na dopravní infrastrukturu. Dobře, ale jsou to věci, to je absolutně nezodpovědný rozpočet. Já si nedám peníze do rozpočtu na valorizaci důchodů a předpokládám, že bude 20 miliard, teď bude 35 miliard, tak přijdu s tím, že změním zákon a tu valorizaci lidem vezmu. A já vám řeknu ještě jeden paradox, pane Železný, pan ministr vnitra teď chce předložit, že se mají starostům a komunálním politikům automaticky valorizovat jejich odměny. Takže on přijde s valorizací odměn, ale to je přece nefér, jestliže je něco v zákoně, tak nemůžu něco měnit v polovině hry.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To jsme už opravdu ale někde jinde… Ale bavíme se o důchodech, tak prosím o reakci na ty důchody, pokud mohu poprosit, pane poslanče Bureši. Na to třeba, že paní ministryně nebo exministryně Schillerová něco připravila a pan ministr Stanjura nikoliv, nebo na to vůbec nehleděl, prosím.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Paní ministryně Schillerová v těch důchodech nic nepřipravila, tam když se podíváte zpátky, tak už v roce 2019, když byla ministryní financí, tak už tehdy byla sem pozvána expertní komise OECD, která měla navrhnout, co s těmi důchody, protože sama paní Schillerová konstatovala, že ten systém je neudržitelný, že se skutečně musí změnit. Ale celých osm let, co tady vládlo ANO a ČSSD, tak se vlastně na tom systému nezměnilo vůbec nic. A ten systém je skutečně dneska nastaven tak, že by vedl k rozvratu ve své podstatě státních financí, pokud by nezačala fungovat ta dluhová brzda, kterou máme zakomponovanou...

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte...

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Musíme s tím skutečně něco udělat. To se nedá svítit.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jestli takhle bude vypadat to projednávání změny valorizace mezi opozicí a vládou, tak to bude jistě velmi zajímavé, protože takhle to na velký konsensus nevypadá. Nicméně vám děkuji oběma, že jste přišli. Děkuju vám, paní poslankyně.

 

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, poslankyně a členka předsednictva hnutí /ANO/:
Děkujeme za pozvání a přejeme hezký večer.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám, pane poslanče, na shledanou.

 

Jan BUREŠ, člen rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Hezký zbytek večera, na shledanou.

Ing. Jan Bureš

poslanec PČR