14. února 2023

CNN Prima News: Mám strach o autoprůmysl kvůli konci spalovacích motorů

(CNN Prima News) Opatření mě štve od samého začátku. Mám strach z toho, jaká bude situace v automobilovém průmyslu a v dostupnosti automobilů po roce 2035 nejen v České republice. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto reagoval poslanec Jiří Havránek (ODS) na chystaný zákaz spalovacích motorů.

Celou debatu s Jiřím Havránkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Opatření mě štve od samého začátku. Mám strach z toho, jaká bude situace v automobilovém průmyslu jako výrazném zaměstnavateli a perle Evropy po roce 2035. Stejně tak se obávám, jak to bude s dostupností automobilů nejen v Česku. Jedná se o velké milníky, které jsou před námi – dostupnost alternativních paliv a elektrovozů pro běžné spotřebitele,“ podotkl Jiří Havránek ke konci spalovacích motorů.

„Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) jednal na úrovni Evropské komise minulý týden, ve Sněmovně ve výboru pak bylo přijato usnesení, které tuto normu odmítá jako naprosto nesplnitelnou. Je to nereálné a souvisí to s tím, co zaznělo – zvyšování cen aut, jejich kontroly, oděrky, brzdové obložení... Za mě je to naprostý nonsens,“ podotkl Jiří Havránek.

Dodal, že klíčové pro budoucnost českého automobilového průmyslu budou investiční dopady do takzvaných Gigafactory. „Myslím, že je to důležité pro to, aby byla zachována pracovní místa v České republika v autoprůmyslu,“ doplnil Havránek.

Evropský parlament definitivně schválil dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích v úterý. Předloha počítá s tím, že od roku 2035 má být v členských zemích prakticky nemožné pořídit si nový automobil na benzin či naftu.

Jiří Havránek

poslanec PČR