1. února 2023

Česká republika po 33 letech od revoluce odešla z postsovětských bank

(www.ods.cz) Na konci ledna jsme po 33 letech ukončili členství ve dvou postsovětských institucích - v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce a v Mezinárodní investiční bance. Rozhodnutí odejít jsme iniciovali bezprostředně po zahájení agrese Putina na Ukrajině!

„Na konci ledna jsme oficiálně ukončili členství ve dvou postsovětských institucích Mezinárodní bance hospodářské spolupráce a Mezinárodní investiční bance. Rozhodnutí odejít jsme iniciovali bezprostředně po zahájení agrese Putina na Ukrajině a následovaly nás i další členské země Bulharsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko. Vystoupení z obou bank ovládaných Moskvou považuji za jednoznačný úspěch české zahraniční politiky a další potvrzení našim západním spojencům i válčící Ukrajině, na čí straně stojíme.

Během 6 měsíců výpovědní lhůty jsme ve vyjednáváních o vypořádání závazků aktivně prosazovali dohodu na vrácení našeho podílu v obou institucích ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Především kvůli velmi nevstřícnému postoji dalších členů v čele právě s Ruskem jsme ale zatím dohody nedosáhli. Pokud se nedomluvíme ani v následujících týdnech, zvážíme právní kroky k vymožení našich pohledávek včetně arbitráže. Pro obě banky navíc bude případná nedohoda znamenat zásadní reputační problém. Jejich partneři, ratingové agentury a obecně finanční trhy nepochybně promítnou jejich nezodpovědný přístup do svého rozhodování, zda s těmito institucemi jakkoliv dále spolupracovat,“ řekl ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR