13. prosince 2022

Konference obecní energetika: Elektřinu za pár korun prostě nevyrobíme

(281.cz) Vystoupení místopředsedy ODS Zdeňka Zajíčka k energetice uzavíralo konferenci Obecní energetika, na které spolupracovaly enovation a CEVRO. Celou konferenci s návodem, jak v obcích snížit náklady na energie a kde na to vzít peníze, včetně jednotlivých prezentací ke stažení.

Celou konferenci můžete zhlédnout zde.

Elektřinu v jaderných elektrárnách vyrábíme za 70 € za MWh, v uhelných elektrárných za 170 € za MWh, ale u uhelných elektráren, který nestojí přímo u uhlí, je to 230 € za MWh. A i to je nad zastropovanou částkou, tedy 200 € za MWh, kterou stát garantoval. Velkou část ceny tvoří povolenka, která může být až 90 €. Mimo jiné cenová krize nastala také i proto, že netekla voda, takže v Norsku a v Itálii se nevyrábělo tolik elektřiny, ve Francii nebylo dost vody na chlazení jaderných elektráren. Na společném trhu jsme vydělávali. Byli jsme schopni často nakoupit energii levněji, než jsme ji tady vyrobili. Teď je to mnohdy obráceně.

Česko dnes spotřebovává 70 TWh elektřiny, ze stávajících zdrojů jsme schoni vyrobit 80 TWh. Během deseti let budeme spotřebovávat 130 TWh. Musíme zjednodušit pravidla pro výstavbu zdrojů. Jak obnovitelných, tak stabilných zdrojů včetně velkých i modulárních jaderných elektráren. Teď je potřeba tuto legislativu otevřít a zjednodušit. Platí to jak pro velkou energetiku, tak pro komunitní energetiku v obcích.


 

Mgr. Zdeněk Zajíček

místopředseda strany
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy
předseda oblastního sdružení Praha 5