13. prosince 2022

Pirátská verze dobře zní, realita je ale jinde

(Metro) Hlavní město stále nemá nového primátora. Koalice SPOLU se nedohodla s Piráty a STAN o koalici na vládním půdorysu a nyní chce jednat o podpoře pro menšinovou radu města se všemi stranami kromě SPD. Zájem projevilo hnutí ANO. „Myslím, že voliči od nás čekají především výsledky, a ne dohady, kdo s kým bude. K jednacímu stolu s Piráty se ale vrátíme kdykoliv,“ říká kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS), podle kterého koalice Spolu během předchozích jednání splnila všechna přání Pirátů, včetně požadavku na radního pro dopravu.

Ani skoro tři měsíce po volbách nemáme v Praze vládu, proč? Kdo za to může?

Nechci tady na nikoho házet vinu, ale abychom se mohli domluvit, musí chtít i ta druhá strana, a to si o primátorovi Zdeňku Hřibovi, který na každé jednání vždy přišel se sérií dalších požadavků, opravdu nemyslím. Za SPOLU jsme udělali vše, aby preferovaná koalice na půdorysu vládních stran vznikla. Poslední návrh rozložení sil v radě zněl: Piráti – 4, ODS – 3, TOP 09 – 2, KDU-ČSL – 1, STAN – 1. Odmítnout tento návrh mohl jen někdo, kdo se dohodnout nikdy nechtěl. A musím říct, že mě to mrzí.

Navíc je prosinec a Praha dosud nemá primátora...

Osobně jsem si myslel, že v této době už budeme dávno pracovat ve prospěch Pražanů a naplňovat program, kvůli kterému nás zvolili.

Podle vás jste Pirátům dali nejlepší možnou nabídku. Ti ale tvrdí, že pozice radních by byly vykuchané z hlediska kompetencí. Co na tento jejich argument říkáte?

Tohle je pirátská verze, která zní asi dobře pro média, ale realita je někde jinde. Ostatně, jsou to právě oni, kdo si takto účelně vytvořil radního pro transparentnost, výsledkem jehož práce byla kauza Dozimetr. Já říkám, že korupční praktiky tolerovat nechci a nebudu. A proto jsme určili radního pro investice, který bude garancí kontroly investic napříč kompetencemi všech radních. Ostatně, přijde mi docela podivné, že po letošní korupční kauze, kdy musel na magistrátu zasahovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, za což nesou Piráti spoluzodpovědnost, se této transparentnosti a kontrole tak brání.

V minulých týdnech jste v řadě podmínek Pirátům ustoupili. Nešlo to více?

Piráti mohli mít ze všech v radě největší zastoupení: 1. náměstka pro dopravu – a to včetně inovací a Smart City, o kterého si řekl přímo pan Hřib. Potom další silové resorty: majetek, životní prostředí, školství. Všechno to jsou resorty, o které zástupci Pirátů projevili v průběhu povolebního vyjednávání zájem. Nevím tedy, co více bychom měli straně, která skončila ve volbách třetí, nabízet a kam ještě bychom měli ustupovat?

Piráti vytvořili spolu s Prahou Sobě takzvanou Alianci pro stabilitu a nechtějí se tohoto spojenectví vzdát. Proč na něm podle vás tak trvají?

Je to jednoduché. Pod záminkou deklarované stability doufají, že si tímto krokem ponechají faktickou vládu ve městě, a to i přesto, že prohráli volby. Jenže oni nešli do voleb společně, tak jako koalice Spolu, zároveň ani netvoří nějakou povolební koalici, jak se snaží nyní médiím prezentovat. Oni mají vyjednávací koalici – a ta je zjevným podvodem na voličích a k žádné stabilitě opravdu nevede. Naopak, jenom tím ukazují, že jim skutečně nejde o zájmy Pražanů, ale jde jim o křesla.

Co se stane na zastupitelstvu tento týden? Budete ve čtvrtek novým primátorem? Vznikne většinová, či menšinová rada?

Co se stane, je vždy v rukou jednotlivých zastupitelů. Po odmítnutí Pirátů složit koalici na bázi vládního půdorysu jsme nyní oslovili zastupitelské kluby a jednáme o podpoře menšinové rady. Není totiž možné, aby dále vládla rada bez mandátu z voleb, složená z lidí, kteří letos nedostali důvěru občanů a někteří nejsou ani zastupitelé.

Piráti či Praha Sobě tvrdí, že už dávno je připravená koalice s ANO a že tohle vše je jen hra okolo...

Pokud jim jde o stabilitu města, jak říkají ve své alianci, tak ať podpoří naši menšinovou radu a nikdo se nemusí spoléhat na podporu ANO. Víte, je úsměvné, když Jan Čižinský sám sebe prezentuje jako někoho, kdo varuje před koalicí s hnutím ANO. Přitom on jediný s ANO vládl a držel tuto koalici svým hlasem celé čtyři roky. A to samé platí pro Piráty. V Plzni to byli oni, kdo hned po vyhlášení výsledků voleb udělal koalici s ANO, i když s nimi koalice Spolu chtěla jednat. Takže tyhle výkřiky pana Hřiba či pana Čižinského beru opravdu jenom jako snahu na sebe mediálně upozornit.

Myslíte si, že by vašim voličům vadilo, pokud byste vládli s ANO?

Naší povinností, jakožto vítěze voleb, je především spravovat město a převzít odpovědnost. Té jsem se já nikdy nebál a všechny Pražany ujišťuji, že uděláme vše, co bude v našich silách, aby co nejdříve vznikla vláda, která bude stabilní, transparentní a funkční.

Dovedete si představit, že byste znovu sedli s Piráty k jednacímu stolu?

Určitě. K jednacímu stolu jsme připraveni se vrátit kdykoli. Náš návrh znají všichni potenciální koaliční partneři. Pokud bude ve čtvrtek zvolena menšinová rada, vytvoří nám to alespoň časový prostor domluvit vládu většinovou, na které budou participovat demokratické strany. Za sebe stále doufám v dohodu na vládním půdorysu.

Pokud se stanete primátorem, už jste se rozhodl, jak vyřešíte souběh funkcí? A cítíte se ve svém věku na to, stát již podruhé v životě v čele Prahy?

Samozřejmě že ano. Jinak mohu zopakovat to, co jsem slíbil Pražanům před volbami a proč mě i zvolili. Pro Prahu budu stoprocentní primátor a maximálně se budu snažit využít i svůj post poslance, abych pro hlavní město vyjednal na vládní úrovni ty nejlepší podmínky. Aby se Praha konečně posunula v důležitých projektech dál.

(Autor: Filip Jaroševský)

Rozhovor vyšel v deníku Metro.

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora
poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR