4. prosince 2022

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Kdybyste se v roce 1938 chovali jako dnes, byli by tu Němci, vyčetl hejtman Martin Kuba (ODS) šéfovi opozičního hnutí SPD Tomiu Okamurovi v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. Pohádali se kvůli dodávkám plynu z Ruska.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Vůbec si dodávky plynu z Ruska teď neumím představit. Když se dívám, co teď dělá Rusko na Ukrajině, jakým způsobem devastuje a útočí na civilní cíle a před přicházející zimou totálně devastuje energetickou infrastrukturu, tak mi to připadá, jako by německá armáda odjížděla z Lidic a my říkali, že jakmile přijedou z těch Lidic sem, jsme připraveni s nimi jednat o dodávkách plynu. Možná to někdo myslí vážně, možná si o tom pan Okamura myslí, že je to dobře. Ale já ne,“ řekl Martin Kuba šéfovi SPD Tomiu Okamurovi.

„Když se podívám na jakoukoliv kandidaturu, plakát nebo profil fanouška SPD, vidím tam českou vlajku. Chci vás upozornit, že kdyby tak, jak mluvíte vy dneska, mluvili lidé v roce 1938 v momentě, kdy se česká území měla postupovat Německu, tak českou vlajku už nemáte. Měli bychom tady všude německou. A to vaše češštví, za které se furt schováváte, by možná dneska už nebylo,“ pokračoval Kuba.

„Prosím, zkuste jak vy, pane Okamuro, tak i politici z vládní koalice, přibrzdit v těch strašeních a osočování. V této chvíli by měli být politici zodpovědní za to, že co nejklidněji provedou zemi tím, co se teď děje. Není to tak, že by za to mohl jeden politik nebo jedna strana. Je to součet atributů,“ apeloval Kuba v Partii.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pěkné dopoledne. Přeji vám krásnou druhou adventní neděli a děkuju, že i v tomto čase sledujete Partii. V první části, jak jste u nás na Primě a CNN Prima News zvyklí, nabízím názorový duel dvou politiků vládní opoziční strany, ve druhé pak velkou politickou diskusi. Témata, proč u nás roste cena elektřiny tak dramaticky, zvládneme případnou zimní vlnu uprchlíků z Ukrajiny a nejnovější průzkum k prezidentské volbě. Má 3 favority. Naše pozvání tento týden přijali pan
Martin Kuba předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje, člen ODS. Dobrý den.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký den a děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vítám vás. Pan Tomio Okamura předseda hnutí SPD a předseda petičního výboru
Poslanecké sněmovny i vás vítám pane předsedo. Dobrý den.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Dobrý den vám i divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, že jste přijali naše pozvání do Partie. Pane hejtmane, já začnu u vás. Vy jste byl jedním z prvních politiků z vládního tábora, který volal po cenovém stropu na energie. 26. 8. jste řekl: „Je to kolaps, vládo, dělej něco“. Souhlasíte pane
hejtmane s tím způsobem, jak to vláda udělala? To znamená zastropované ceny, nikoliv u výrobců a pak nastavený konstrukt mimořádných daní a odvodů pro energetické firmy, jste s tím takto v pohodě?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Myslím, že ano. Jsem rád, že se ten náš názor, který jsme vlastně vyslovili jako
hejtmani, a skutečně jsme byli jedni z prvních, nakonec realizoval. Myslím, že je třeba si uvědomit, že nic z toho není zadarmo, že vždycky do toho musí doputovat nějaké peníze, protože ten trh, na kterém se vlastně celá ta situace kolem té války na Ukrajině, která na to má dopad, dělá, byl do té doby prostě liberalizovaným trhem, kde se obchodovalo všude. Přinášelo to dlouhodobě relativně nízké ceny energie. Nutno říct, že celý ten příběh si malinko Evropa, nebo ne malinko, do určité míry způsobila sama, protože jediné, na co se poslední roky zaměřovala, je, aby energie byla co nejzelenější a všechny ostatní faktory jsme ignorovali. To znamená, aby byla bezpečná, abychom ji udrželi na svém území, to všechno bylo vlastně trošku ignorováno pouze vlastně pod jediným systémem, ať je ta energie co nejzelenější. Takže to, co se stalo teď u nás v České republice, to zastropování je podle mého správný a racionální krok. My jsme na to upozorňovali, protože jsme mysleli, že se to mělo stát trochu dříve. Já v tomhle tom jsem vždycky to otevřeně říkal, ale ten model, tak jak je teď nastaven, je pro českou ekonomiku ještě únosný. A myslím si, že je nastaven správně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na to se chci zeptat. Ta výše toho stropu 6000 za elektřinu 3000 za megawatthodinu plynu je to utáhnutelné, když vidíme i srovnání s ostatními evropskými zeměmi, tak s výjimkou Německa vypadá, že elektřinu máme zdaleka nejdražší z okolních zemí.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ona se ta situace celá...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
I po tom stropu myslím.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ona se ta situace celá samozřejmě i v té Evropě bude vyvíjet a vždycky je to o tom, kolik ty státy jsou schopné vlastně do celého toho systému dávat peněz. Když se na to podíváme, dneska se často tady bavíme o inflaci, o ceně elektrické energie, všechny ty věci spolu do určité míry souvisí, ale je třeba, abychom si je zasazovali do kontextu. Je třeba, abychom se podívali jaké ty státy mají zdroje, z čeho tu energii vyrábí, jestli drží vlastně ty zdroje ve svém jakoby majetku, jestli jsou to majetky státu, jak moc snadno se do toho zasahuje. Protože třeba nejnižší inflaci v téhle té chvíli vykazuje Francie. Je to díky opravdu nějaké masivní podpoře pro domácnosti. Na druhou stranu je třeba k tomu dodat, že včera vyšla zpráva, kdy vlastně ratingové agentury snížily rating Francie právě kvůli tomu, že začínají říkat, že takhle masivní podpora dlouhodobě nebude udržitelná z těch veřejných peněz a bude zhoršovat pozici Francie. Takže ono je třeba ty věci neposuzovat jenom tak, že tady je 14,9 % inflace a tady 15,1. Čelíme skutečně jako bezprecedentní situaci, kdy se sešly 2 faktory po sobě. Je to covidová pandemie a na ni navazující ta ukrajinská vláda. A v téhle té chvíli, tak jak energie v Evropě byla historicky postavená, je to obrovská zátěž a je třeba, aby se s tím státy postupně nějak vyrovnaly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Naši diváci viděli na grafice ceny elektrické energie. Zmiňovaná Francie vámi, pane
hejtmane, maximální růst cen o 15 %. Pane Okamuro, vy ten koncept kritizujete od začátku velmi silně v Poslanecké sněmovně, vaše opoziční hnutí, jak byste to konkrétně ale udělal v našich podmínkách v tom, jak je nastavená majetková síť energetických firem, jak byste to udělali, protože voličům to slibujete, a chci od vás vědět, jak by to konkrétně šlo?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Samozřejmě děkuju za tu otázku, tak za prvé je potřeba a my už jsme to říkali od jara, zastropovat cenu přímo u výrobců, nikoliv u distributorů či obchodníků. První obrovská chyba
Petra Fialy. To znamená, nejenomže pozdě, ale ještě špatně. Česká republika patří mezi největší vývozce elektrické energie vůbec. Přesto máme v podstatě, například v červenci měly naše domácnosti za elektřinu nejvyšší ceny v Evropě. Samozřejmě diváci vidí, že už to nemá logiku a za všechno má plnou odpovědnost Fialova vláda. Mimochodem já vám řeknu, jak by se to mělo udělat dále. Například čeští občané budou příští rok platit elektřinu 4× vyšší než občané Slovenska, přitom Slováci vlastní v tom hlavním výrobci elektřiny slovenské elektrárny pouze 30 %. My vlastníme v ČEZu, respektive vláda to má pod palcem, 70 %.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale jsou tam jenom 3 vlastníci u nás je potom těch 30 % minoritářů…

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
My jsme my jsme říkali už na jaře, že je potřeba udělat mimo jiné všechny kroky k zestátnění ČEZu. Je to kalkulováno na nějakých 200 miliard korun. Ale já si myslím, že je potřeba mít tu infrastrukturu nejenom výrobce jako ČEZ, ale i distribuci, aby byla pod kontrolou státu. Je to i na Západě, to bývá, podívejme se Norsko třeba další země, že strategická infrastruktura, kde je to monopolní odvětví, tak to mívá ten stát. Jinak u nás to tak, že v meziročním srovnáním máme dokonce nejvyšší zdražení elektrické energie ze všech zemí Evropské unie o 62 %. V Polsku a Maďarsku se naopak ceny snížily, jsou to čísla evropského statistického úřadu Eurostat. Takže to, co tady slyšíme, jsou opravdu. Já chápu pana
hejtmana Kubu, protože je za ODS, tak hájí ty barvy vládní strany, ale je to opravdu neskutečná blamáž. Je to na okamžitou demisi. Protože mám tady ještě další průzkum a všichni to ví, že už třetina domácností nemá ani na základní životní potřeby. Dokonce polovina důchodců už nemůže vůbec vyžít. A vy skutečně, řekl bych, ta vláda, konkrétně uvrhává tu Českou republiku do neřešitelných problémů. A samozřejmě že řada občanů se ptá, jak to, že mají v Německu zastropované ceny na polovině, než zastropovala Fialova vláda. Česká vláda zastropovala 6 Kč za kilowatthodinu ,Němci za 3 Kč 20. Česká vláda zastropovat přitom my jsme exportéři elektrické energie, to je šílený, to je šílený…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, pojďte na to reagovat je vláda zralá na demisi jste členem vládní strany, jste členem
ODS, členem výkonné rady?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si myslím, že ta rétorika, pan Okamura reprezentuje opozici. Já rozumím, že opozice je tu od toho, aby kritizovala. To je jasný, politika SPD je na tom dlouhodobě postavená. Mě trochu mrzí, ale to může být můj osobní názor, že v téhle chvíli je více postavená na tom strašení a na tom vytváření té špatné nálady, protože nutno říct, že to, v čem jsme se ocitli, není chyba téhle té vlády. Ta vláda, ať už se týká inflace, nebo ať už se týká energetiky do určité míry prostě dědí něco, co se tady dělo dlouhodobě. Ta energetika, a shodneme se v jedné věci, pane Okamuro, a já myslím, že to je fajn. Vláda podle mého má dělat všechno pro to, aby výrobce elektrické energie do budoucna zestátnila. Je to podle mého jako jediná věc, protože ta energetika přestává být tržním faktorem. Je to, protože do ní ta Evropská unie vnáší tolik parametrů. Ty ceny jsou tvořeny tím, jak pořád ukládá ta Evropská unie, aby to bylo čistší a platí se řada jiných věcí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takto to říkáte i panu premiérovi, vašemu panu předsedovi?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já to takhle říkám dlouhodobě. Já jsem přesvědčen, že energetika v téhle chvíli už jako nebude dlouhodobě schopná vlastně tvářit se, že je úplně volným trhem. A kdybychom drželi ty výrobní kapacity skutečně v rukou jako stát, tak se nám v tom jedná trochu jinak. A správně jste reagovala na to, že 30 % na Slovensku sice vláda drží, ale sedí proti ní další 2 minoritní akcionáři, zatímco u nás ta procenta jsou opravdu jako řada minoritních akcionářů, v zahraničí tisíce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, pane
hejtmane, stále tady chybí mnoha lidem odpověď na tu jednoduchou otázku, když padlo to rozhodnutí, že se ceny elektřiny budou stropovat, nepřišla ta jednodušší, průhlednější regulace, kdy ten strop za tu cenu, za níž je možné elektřinu prodávat, se nastaví přímo na začátku toho řetězce, ne na konci. A vy na to umíte odpovědět?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Akorát vy nemůžete v té chvíli, pokud je to normální společnost, která může prodávat kamkoliv jinde, tak nemůžete stropovat přímo u těch výrobců, protože oni se musí chovat s péčí řádného hospodáře. To znamená, pokud se pohybujeme na trhu, kde oni mohou tu elektřinu prodat někde jinde v jiném státě, tak ji nemůžete stopovat. Tohle to se třeba stalo v Austrálii, a to riziko potom nakonec nese to, že ti výrobci přestanou vyrábět, protože se jim to jako nevyplatí. Tady se musí hledat nějaký model.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale my jsme čistý exportér elektřiny na rozdíl od Austrálie, tam je ta situace trochu jiná.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
To jsme čistý exportér, ale je třeba se na to prostě dívat z toho pohledu, že ČEZ je společností, která se kvůli tomu, že má i minoritní akcionáře, musí chovat, kdyby vy jste byla předsedou představenstva ČEZu nebo pan Okamura nebo já, tak nemůžeme prostě říct, že budeme prodávat České republice za polovinu ceny, zatímco můžeme prodávat někde jinde ve světě díky tomu, že ty dráty jsou propojené za cenu dvojnásobnou. To je prostě něco, co v téhle chvíli musí zpět. A teď možná poznámka důležitá a snad se s panem Okamurou shodneme. Ta energetika v České republice a v Evropě se bude muset přenastavit a vůbec začít jako fungovat jinak, protože dlouhodobě byla skutečně postavena na tom, že si ty zdroje přivezeme, že budeme budovat obnovitelné zdroje, že všechno už bude jenom čisté, že než se postaví ty obnovitelné zdroje, tak budeme využívat levný plyn z Ruska. A teď najednou do toho vpadla tahle situace. A je to skutečně věc, která a to může říkat pan Okamura, co chce, kdo z politiků, co chce, nebude to nikdo umět vyřešit za týden. Je to podle mého systémová věc. Bavit se o tom, jaké máme mít zdroje. A já tvrdím, že to má být jádro. Tvrdím, že ho má držet v rukou Česká republika jako stát, v tom předpokládám, že se shodneme, ale že to nejde vyřešit za týden. V tom doufám, že se shodneme taky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, vy jste chtěl reagovat, možná shodneme se, shodnete se s panem
hejtmanem, že to nemá vlastně rychlé okamžité řešení ta situace, protože ČEZ je společnost a. s. kótovaná na burze a musí se tak chovat podle zákona?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Já se tady ve většině věcí neshodnu v některých ano. Takže za prvé s tou péčí řádného hospodáře, že musí postupovat management ČEZu, protože tam má minoritní akcionáře. To je pravda, ale zároveň jste zapomněli, že SPD už před půlrokem navrhlo zákon a už jsme to chtěli navrhnout, diskutovali jsme to, měli jsme připravené, aby právě pod tzv. péčí řádného hospodáře byl nově zařazen i státní zájem, a právě proto, protože aby ti zástupci státu, když by třeba vláda rozhodla, že ve státním zájmu je například při této krizové situaci zastropovat ceny energií pro občany tak, aby občané dostávali, tak jak navrhlo SPD, aby se vytvořil tzv. sociální tarif. To znamená pouze výrobní cena elektřiny s přiměřeným ziskem, levná elektřina pro české občany pro české firmy a na vývoz případné přebytky. To samozřejmě vláda ale nechtěla udělat. Takže my jsme SPD o tom víme, to jsme chtěli řešit, vláda nechtěla. Co se týče té výmluvy na to, že je to všude v Evropě. Pan
hejtmane, vždyť jsem tady říkal čísla a srovnání, dodáme ještě další, teď je to číslo z uplynulých dní. Český statistický úřad vydal čísla, je to porovnání s evropskými zeměmi, že životní úroveň v České republice v letošním roce klesla v průměru více, než poklesla v průměru v jiných zemích Evropské unie. Jsme opět nehorší v tomto parametru. To znamená, prostě vláda Petra Fialy nefunguje. A národní řešení, o tom jsem chtěl mluvit. Vy tady pořád vykládáte, jak prostě Green Deal, Evropská unie a podobně. My jsme to kritizovali od začátku. Vláda Petra Fialy říkala - Síkela, Fiala říkali počkejme na evropské řešení, už to říkají rok, žádné evropské řešení. My jsme byli jediní, který říkali, že evropské řešení není, neexistuje. Samozřejmě Němci, já už jsem o tom mluvil v úvodu pořadu, vykašlali se na nějaké evropské řešení, napumpovali si do ekonomiky 200 miliard korun a to, že zastropovali si na polovině ceny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Okamuro 13. 12. je další energetická rada, vy tedy nevěříte, že se tam něco dohodne?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Na to já zareaguju, teď nevím, jestli jste mi chtěla nahrát na smeč.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechtěla, mě zajímá, jestli věříte, že se na něčem dohodnou státy Evropské unie, to znamená na zastropování cen.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
To už nám tady ministr průmyslu Síkela za hnutí STAN slibuje pokaždé, že už konečně něco v rámci předsednictví České republiky vyřeší. Teď, když se vrátil z té poslední rady, tak jak víme, proběhlo to před týdnem médii, tak oznámil velkohubě médiím nebo i pan premiér, že se dohodli, že se zase dohodnou. Podívejte ona ta krize už je rok. Jako mimochodem ta energetická krize, že šly ceny nahoru, už vznikla před konfliktem na Ukrajině. Vláda v tom neudělala nic, zaspala a v ostatních evropských zemích, jak říkám, mají levnější ceny energií než v České republice. My ale my nemáme německé platy, ale jsme exportéry levné elektřiny, takže už s tím konečně vláda něco udělá, už začíná být opravdu pozdě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane Kubo, Evropa se nedohodla na té ceně, na cenovém stropu pro plyn 275 eur, tak zněl ten původní návrh Evropské komise za megawatthodinu. V těch podmínkách i čeští politici říkali, že to je de facto nespustitelné, ta hranice je nesmyslně vysoká, na 13. 12. je další svolaná energetická Evropská rada, věříte v to společné řešení, věříte, že se dohodnou?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já jsem od začátku byl trošku skeptický k tomu, že se Evropa může dohodnout prostě na celkovém řešení, protože je třeba si uvědomit, že každá ta země má úplně jiný energetický mix. To prostě hraje strašnou roli. A já jsem to taky říkal, že to od začátku víme, že prostě Francie má výhodu v tom, že má 70 % jádra. Teď prostě nebudu jenom Evropskou unii. Norsko má nebo severské země mají extrémní podíl prostě vodních elektráren. Já jsem vždycky, i když jsem byl ministrem, tvrdil, že prostě energetický mix má být něco, co si mají určovat státy samy, protože to v těch krizových dobách může rozhodovat o tom, jak to situaci zvládnout. A znovu to, co tu teď popisujeme, je dlouhodobý problém, který si Evropa vytvořila sama tím, že se soustředila jenom na to, aby vlastně ta politika energetická byla jenom dokola zelená, zelená, zelená a nic jinýho jsme neposlouchali. A dostali jsme se do situace, že najednou přišla válka a my jsme žili ve světě, kdy už jsme vlastně měli pocit, že lidstvo už bude spět jenom k jako k světlým zítřkům a nikdy už se mu nestane nic nepříjemného. A ono to tak na tom světě není. Není to chyba žádné vlády, je to prostě svět, v kterém žijeme. A já tvrdím a v tomhle se možná zase shodneme, že bychom jako Češi měli ten svůj energetický mix maximálně uzpůsobovat našim klimatickým podmínkám. Prostě je máme jiné, než je mají ve Španělsku nebo někde jinde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Toho 13.12. Čekáte od toho něco, nebo ne?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
V téhle té chvíli znovu a tady se omlouvám, já jsem sice zástupce vládní strany, ale
hejtman. Já jsem pana ministra průmyslu a obchodu neviděl fyzicky půl nebo tři čtvrtě roku možná, nebo to určitě,

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

O čem to vypovídá?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:

To nevím, já jsem ani neměl potřebu s ním něco řešit. A on zřejmě se mnou taky ne, což si myslím, že je prostě tak. A v téhle té chvíli já neznám detail a neumím na něj odpovídat. Omlouvám se, není to, že bych se z něčeho chtěl vymlouvat, ale prostě nejsem v tom detailu toho vyjednávání EU.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu, ale jste bývalý ministr průmyslu a obchodu, a když vidíme, slibujeme, čekáme, vláda slibuje nějaké evropské řešení, vidíme, jaká národní řešení přijímají okolní země a lidé čtou, že Polsko elektřina 4100 za megawatthodinu a Rakousko maximálně 2400, je tam omezení na průměrnou spotřebu, Slovensko 1500 za megawatthodinu elektřiny. My máme strop na šesti tisících. Umíte to vysvětlovat svým voličům v Jihočeském kraji?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si myslím, že je třeba v tomhle opravdu se na to podívat, jak celá ta věc historicky vznikala. A myslím si, že v kontextu v téhle chvíli síly České republiky, rozpočtu České republiky, tak, jak je postaven, a schopnosti vlády do toho, a to znovu, říkejme to není prostě o tom, že řekneme těm výrobcům – vy za tohle budete vyrábět a nic jiného neexistuje. Pokud přijmeme tu filozofii, kterou říká pan kolega Okamura, pak si ale musíme říct, tak dobře, my jsme státem, který má nadbytek elektřiny a my vám jí nebudeme vyvážet, kolegové v Evropě. Pak ale řekněte, že my sice máme hodně elektřiny, nemáme plyn, nemáme ropu a musíte těm lidem doříct, že, pak nám ty státy kolem řeknou - fajn, tak nám nevyvážejte elektrickou energii, ale my vám zase nedodáme plyn a nedodáme ropu. Vlastně to, že jsme v prostředku té Evropy a že jsme její součástí má do určité míry svoje nějaké výhody a nevýhody. Buď je budeme respektovat, anebo ne. Já znovu říkám, já jsem ochoten diskutovat o řadě problémů, které k tomu vedly. Tvrdím, že je lež, když tady někdo, říká, já to vyřeším za týden. Já to vyřeším druhý den. Jediný, čím to vyřeší, že bude víc a víc peněz z veřejných rozpočtů pumpovat do té ekonomiky, bude je rozdávat lidem, pak si teda také dořekněme, že to bude mít čím dál tím větší jako spirálový efekt na roztáčení inflace. To je třeba doříct, a to si myslím, že je vidět už u té Francie. Protože jiné řešení v téhle té chvíli není a je třeba ho hledat systémově dlouhodobě a tam je řada kroků, kdy se prostě shodneme. A já tvrdím, že to, že už u nás 20 let diskutujeme o tom, jestli postavíme jádro, nebo ne, a ještě jsme nezačali jeden z fatálních problémů, které v té ekonomice máme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, uznáte to, co říká pan
hejtman Kuba, že sice vyrábíme elektřinu, máme jí nadbytek prodáváme jí, ale nemáme ropu a nemáme plyn a jako země uprostřed Evropy musíme být solidární?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Tady musím říci, že to, co říkal pan
hejtman v závěru, tak s tím skutečně souhlasit lze. A to je to, co říká dlouhodobě SPD. To znamená pumpovat peníze formou dotací a tímto způsobem se snažit řešit problém, což ovšem předvádí Fialova vláda, kde je právě ODS hlavní stranou, tohle roztáčí skutečně tu inflační spirálu. Proto my jsme říkali, že tím hlavním faktorem, proč máme, tak vysokou inflaci i ve srovnání s jinými unijními zeměmi, tak je právě, jsou ty vysoké ceny energií a ty je potřeba snížit. Právě proto říkám zastropovat u výrobců, což nežádá tím pádem ty dotace. Pochopitelně, protože my jsme exportérem té levné elektřiny, když to řeknu jednoduše principiálně. Co se týče toho řešení, plyn ropa. No tak podívejme se na Rakousko. Podívejme se na Maďarsko, protože ony se oni dělají politiku národní, a pro ně je Rakousko na prvním místě a Maďarsko na prvním místě, tak samozřejmě odebírají plyn z Ruska, odebírá ho mimochodem i Německo. A samozřejmě do těchto problémů se dostávají, řekl bych méně. Takže já říkám, že v případě, že nás Německo, a to tady říkal premiér Fiala, že nám pak sem nebudou pouštět plyn, no tak privatizace ostatně našeho obchodníka s plynem, že se prodal Transgas, no, tak to bylo za vlády ČSSD při opoziční smlouvě s ODS, byla to velká chyba. A já říkám, v takovém případě si nasmlouvejme plyn přímo s Ruskem. Já jsem mluvil s maďarským ministrem zahraničí Petrem Szijjártó, máme velmi přátelské vztahy. Píšeme si i esemesky a samozřejmě oni jsou nám ochotni otevřít dveře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A promiňte, pane Okamuro, jednak vy znáte, jaké má Maďarsko smlouvy s Ruskem, protože ty smlouvy veřejné nejsou? Zadruhé, když vidíte to, co se děje na Ukrajině, jakým způsobem Rusko útočí na svobodnou zemi, jakým způsobem postupuje, jakým způsobem vydírá Evropu, to je pro vás spolehlivý partner v případě takto jako důležité strategické suroviny?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Zaprvé, ceny kontraktů neznáme. Na druhou stranu to, co je ta pointa, je, že váš dotaz zněl, že by nás vydíralo, například Německo tím, že nám potom nebude dávat plyn, což už mimochodem tato diskuse tady probíhala letos. Jako ze strany české vlády ovšem. Takže já říkám, že ty možnosti, jak si nasmlouvat plyn, jsou. Co se týče ropy, tak jak víte, tak naše rafinérie, konkrétně Unipetrol jsou uzpůsobeny na ruskou ropu, ono tam jinou ani rafinovat nelze mimochodem pro vaši informaci, protože tam je takzvaná těžká ropa, lehká ropa, ta ze Saúdské Arábie, z Kataru má jiné složení, jen tak mimochodem nechci zabíhat do nějakých detailů, ono to nejde přecvaknout a najednou tam mít arabskou ropu. Takže jenom chci říct, že po vzoru demokratického Rakouska, demokratického Maďarska, ale i Slovenska, ale i Německa, já jsem pro to, aby se zajistily základní životní potřeby pro české občany. A tady řeknu důležitou větu. Zajištění základních životních potřeb pro občany a naše firmy nesmí být předmětem ideologie. A já říkám, že je potřeba mír, je potřeba stejně jako to řekl Macron, konečně už to řekl i významný západní politik, to, co říká SPD, teď si to přečtete na Novinkách klidně, je potřeba jednat o míru o mírových jednáních. Já to tady říkám celou dobu jako, protože ten konflikt, já jsem už na jaře říkal, že to bude konflikt, který bude prostě dlouhodobý, vyčerpá nás všechny ekonomicky a je potřeba tlačit na mír. My chceme mír, nechceme válku, chceme normální život, nechceme bídu, to je heslo SPD mimochodem heslo i našeho kandidáta Jaroslava Bašty.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Pojďte reagovat, pane
hejtmane.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Pokusím se to, ono je toho vždycky hrozně moc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme to strukturovat možná odzadu, jednání s Ruskem o plynu o přímých dodávkách plynu, za této situace.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si to v téhle chvíli vůbec neumím představit. A omlouvám se, když se dívám na to, co dělá dneska Rusko na Ukrajině, jakým způsobem tam prostě devastuje a útočí skutečně na civilní cíle a před přicházející zimou totálně devastuje energetickou infrastrukturu, tak mně to vlastně trochu připadá, jako pokud by německá armáda odjížděla z Lidic a my jsme tady říkali, že jsme připraveni hned, jak přijedou z těch Lidic, si s nimi sednout a domluvit se na dodávkách plynu. Možná to někdo myslí vážně, možná si o tom pan Okamura myslí, že je to dobře, pro mě ne. A já, když se podívám na jakoukoliv kandidaturu nebo jakýkoliv plakát nebo na jakýkoliv facebookový profil fanouška SPD, tak tam vidím českou vlajku. Já vás chci jenom upozornit, že kdyby, tak jak mluvíte vy dneska, mluvili lidé a všichni přijali tu myšlenku v roce 38 prostě v momentě, kdy se česká území měla podstupovat Německu, tak tu českou vlajku už dneska nemáte. Měli bychom tady všude německou. A to vaše češství, za který se prostě pořád jako schováváte, berete ho jako na prvním místě, by prostě už dneska možná nebylo. Já prostě tvrdím, že tohle to není možný a není možný přijmout filozofii, že s někým, kdo vedle nás ve státě útočí na civilní cíle, rozmlátí tam energetickou infrastrukturu a vy s ním druhý den jdete jednat o tom, aby vám dodal lacinou energii, je něco, co je prostě v evropských parametrech přijatelné a pro mě není a možná pro vás ano. A teď přejdu k tomu Maďarsku. Já si teda nejsem jistý, že Maďarsko je na tom extrémně líp. Já tam nižší inflaci nevidím. Já tam dokonce vidím to, že tam ty lidi nemají, kde natankovat, protože začínají mít problém, že u těch benzínových pump prostě ten benzín není a ta nafta není. Ono totiž všechny tyhle věci zní strašně hezky, ale prostě často zapomínají na to, že jsme v nějakém světě, který je prostě propojen. A ano, abych nebyl jenom střetový. Souhlasím s tím, že celá Evropa byla desítky let teď zpětně budovaná na to, že bude dostávat lacinou energii z Ruska, jsou to nějaký historický konsekvence a teď bude třeba ty věci změnit, předělat. Dívejme se u nich na národní zájem, a to si myslím, že je jako klíčový. Pro mě je to opravdu debata o jaderné energetice a možná u toho řeknu, proč bychom se měli jako začít chovat s národním zájmem. Já si vzpomínám, omlouvám se, možná to to bude jako odstup, ale na tom možná uvidíme, jak je to důležitý. My jsme v roce 2013, kdy končila naše vláda, vlastně připravovali tendr na jadernou energetiku. Pan Okamura si možná pamatuje. Vždycky, když se má stavět jádro, tak se počítá, kolik z něj bude stát ta vyrobená kilowatthodina, ne kolik to bude stát. Vždycky všichni říkali, ne to nestavte, to bude moc drahý, když to bude stát 200 miliard, tak už se to nevyplatí. A já jenom upozorňuju, že všechny tyhle úvahy se ukazujou jako úplně nesmyslný, protože počítáte cenu výrobního zdroje, který začnete stavět za 10 let, a on pak 60 let bude vyrábět. Takže něco, co je v roce, kdybychom si říkali dnešním roku, tak 70 let zpátky. To by v roce 53 seděla komise, která by počítala, jestli se vyplatí Temelín. To je úplně absurdní. Ta jaderná energetika je prostě národní zájem, který se prostě musí postavit a já si dokonce neumím představit, co bychom dělali, kdybychom tu ty 2 jaderné elektrárny v téhle chvíli neměli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, poprosím vás o krátkou reakci k Rusku, půjdeme potom zpátky k energiím a ještě k ekonomice.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Krátce to zrekapituluju, takže znovu. Jsme ve středoevropském regionu a já bych rád postupoval právě podobně jako demokratické Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Německo. Opakuju to tady už podruhé, takže nepodsouvejme tady nějakou politiku, že snad politika SPD je jiná. Naopak ta chybná jiná politika je politika Fialovy vlády, a jelikož máme ohledně životní úrovně a cen energií nejhorší čísla v Evropě nebo jedny z nejhorších, tak si to znovu zopakujme. 1938. Zajímavé je, že já jsem léta jediný člověk, který chodí na pietní akty, kde právě uctívám památku obětí druhé světové války. Památku obětí nacismu. A mimochodem, když jsem byl místopředsedou celými 4 roky, nikdy jsem na žádném pietním aktu tady v Praze a okolí nikdy jsem se tam nepotkal s vaším premiérem
Petrem Fiala a předsedou ODS. Takže to byste se měli trošku si zpytovat svědomí. Já chodím na, já chodím do kasáren Ruzyně na 17. listopadu, bylo by dobré, kdyby se tam Petr Fiala taky někdy zastavil. Nikdy jsem ho tam za léta neviděl. Co se týče jádra, tak tady určitě souhlasím. Já jsem určitě pro ochranu životního prostředí, nicméně právě ty jaderné elektrárny, to jádro nám zajišťuje tu energetickou bezpečnost, zajišťuje nám to energickou soběstačnost. Je to v rozporu s tím Green Dealem Evropské unie. Green Deal Evropské unie je nesmysl, já to říkám narovinu, od toho je potřeba prostě odstoupit. A mimochodem je to 1 právě z těch dlouhodobých důvodů, podle mě je to dokonce ten hlavní důvod, proč dochází k tomuto zdražení energií, protože ty alternativní zdroje jako soláry, vítr, ty můžou být doplňkovými zdroji. Tady pan hejtman Kuba velice dobře, poznamenal, to se mi líbilo, jak říkal v severských zemí voda. Občané se ptají, proč my nemáme taky ty vodní elektrárny, nemáme, protože nemáme prudký řeky. Každá země má jinou sílu prostě větru i jinou větrnost, jinou sílu řek, proto my jako Česká republika skutečně geograficky je pro nás vhodný to jádro, ať se to někomu líbí nebo ne, abychom měli energetickou bezpečnost. Takže my jsme pro dobudování těch bloků a jsme pro vybudování energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky. A ještě jednu větu. Já jsem byl ten, pane hejtmane, v minulém volebním období jediný, kdo mluvil o diverzifikaci zdrojů. Tenkrát se mi pětikoalice, když byly taky v opozici smála, Andreje Babiše to nezajímalo. Já jsem byl ten, kdo říkal, nebuďme závislí na Rusku, protože jsem v tom viděl nebezpečí pro Českou republiku, ale já jsem mluvil o plynu pro tuto zimu, pro příští zimu, ale to, že musíme pracovat na té diverzifikaci zdrojů, aby jsme nebyli závislí na jiném zdroji. To jsem byl já, který to léta osamoceně ve Sněmovně říkal a za tím si stojím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
hejtmane, už to tady zaznělo, Česko prochází prudkou ztrátou životní úrovně. Čechům klesá reálná mzda české domácnosti podle statistického úřadu výrazně omezují spotřebu. Ani v roce 2008 za krize to tak nebylo. Lidé šetří na jídle. Mnoho lidí nemá už ani na splácení životních potřeb. Vy jste se jako Jihočeský kraj rozhodl, že přiděluje příspěvky potřebným. Čekáte, že se v roce 2023 zhorší jejich situace, bude těch žadatelů víc?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já nevím, ono se to ukáže. My jsme vlastně v téhle chvíli schvalovali první vlnu té podpory, jak nám začínají chodit od těch sportovních klubů a dalších věcí nebo dalších organizací ty žádosti a od obcí. Jenom pro vysvětlení, my jsme jako Jihočeský kraj schválili prostě podporu pro jihočeské občany, protože jsme měli pocit, že je skutečně třeba pomoct. Protože musím říct, že jsem úplně nebyl v souladu s pětitisícovým příspěvkem vlády, protože mi připadalo, že ho skutečně rozdáváme trochu zbytečně plošně, že si myslím, že v těchhle těch chvílích je víc třeba pomoct jako těm, kteří to opravdu potřebují a nerozdávat ty peníze zbytečně. My jsme tam definovali poměrně striktní kritéria přímo na hlavu v té domácnosti. Ten projekt funguje, funguje velmi dobře. Mimochodem já jsem se včera díval na konkurenční televizi a ukazuje se, že lidé v téhle chvíli méně investují třeba do rozvoje svých dětí. Právě proto my jsme ten projekt zaměřili na to, že jim přispíváme na kroužky, na sportovní kluby, na to, aby prostě ty děti se mohly rozvíjet, protože já nechci, aby v Jihočeském kraji museli lidé šetřit právě na rozvoji těch dětí, protože to je naše budoucnost, ať chceme, nebo nechceme. Ale možná korektně je dobré si u toho popsat. My vlastně vždycky máme představu může za to vláda, a opozice to říká jako logicky a správně, ona nic jiného říkat nemůže, patří to do jejího politického scénáře. Ale když se podíváme na všechny ty studie, když se podíváme třeba na to, co k tomu psal Cyrrus. Ano, klesá nám v téhle chvíli úroveň. Ale pojďme si říct, co tam je napsáno. Je to dáno pandemií, kdy se zbrzdily dodavatelské řetězce, lidé začali víc šetřit, vlády napumpovaly do té ekonomiky mnohem víc peněz, pak se to uvolnilo. Lidé chtěli začít využívat spotřebu. Ty dodavatelské řetězce byly zabrzděné, takže to zboží nebylo. Nutně to v té chvíli vedlo k inflaci. A do toho přišla válka a ceny energií. Ani za jednu z těchhle těch věcí nemůže vláda. Je třeba si tohle jako připustit. A pak možná taky říkat a já tvrdím, že to je možná trochu problém mediální scény u nás. My vytváříme titulky, jen se omlouvám, neberte to jako kritiku, které vlastně děsí lidi a vlastně nutí je na to více klikat. Protože třeba v závěru té studie toho cirusu je napsaná strašně jako důležitá věta, sice zažíváme zhoršení, to se někdy stane, ale zůstáváme jednou ze zemí, kde se žije nejlíp. A pokud nenastane žádná katastrofa, tak pořád budeme zůstávat mezi málem zemí, kde se žije na tom světě opravdu velmi dobře. Takže říkejme všechno, co v těch studiích je napsáno. A nevytahujme jenom ty strašící věci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, pojďte na to reagovat, vy vládu často kritizujete ve svých politických prohlášeních, ve svých projevech. Není na tom kus pravdy, že když budete své voliče stále více strašit, ještě víc to dopadne na ekonomiku, lidé budou šetřit a méně utrácet a bude to mít další dopad?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Opět děkuji za ten výborný dotaz. Protože já myslím, že řada diváků televize Prima ví, že ten, kdo tady rozdělil společnost nejvíce od roku 1989 ten, kdo vystrašil občany tím, že máme nejdražší energie, protože je neschopný je právě vláda
Petra Fialy. My naopak tlačíme jako opozice na to, abychom vládu vůbec, aby začala konečně něco dělat. Takže ti, z koho jsou vystrašení občané, to je právě paní Pekarová Adamová a podobné vyjádření, ala že tady vláda není pro lidi, řekla to u vás v pořadu, že jsou potřeba 2 svetry pro lidi. Pak ale posílá…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To, že vláda není pro lidi paní Pekarová tady uvedla v kontextu své pravicové politiky, že by ráda byla, aby stát čím méně zasazoval do života lidí, jenom pro kontext to vyjádření.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
No jasně, no tak řekla letos na jaře v té těžké už energetické krizi a při zdražování potravin. Děkuju, že jste to potvrdila to její asociální cítění. Tady jste jenom potvrdila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem uvedla ten její výrok do kontextu, pane Okamuro.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Ano, to znamená, že si mají vzít 2 svetry. A minulý týden tady u vás v pořadu posílala 82letou zoufalou paní, která pracovala celý život jako účetní dokonce na sociální dávky. Takže to je politika, vláda
Petra Fialy, to je otřesný. Já se vrátím k tomu, pane hejtmane, prosím vás, vy tady ukolíbáváte občany, ale marně. Já vám tady zopakuju tu informaci českého statického úřadu, rozvedu to jenom o 2 věty, že hrubý domácí produkt české republiky na obyvatele v paritě kupní síly se snížil více než v průměru Evropské unie. To znamená výmluvy Fialovy vlády, že za vše může jen Rusko nebo něco jiného, anebo covid, jsou lež, protože životní úroveň českých občanů klesá více než životní úroveň ostatních evropských států. To znamená, jestli někdo vytrhával z kontextu, tak vy jste teď vytrhl tady takový úzký kontext. Pojďme to zasadit do toho porovnání s jinými unijními zeměmi, evropskými zeměmi, a tady vidíte, že výsledky Fialovy vlády jsou skutečně jedny z nejhorší. Co se týče těch samospráv. Já bych tady jenom, dodal, my jsme třeba, my jsme teď ve vedení po komunálních volbách v řadě měst i ve větších městech, tak si vezmeme třeba, konkrétně Děčín, jak doléhá skutečně tvrdě neschopnost Fialovy vlády na rozpočty, aby si občané. Já myslím, že na Primě nezaznělo, třeba Děčín má 48 000 obyvatel a mají rozpočet 1,2 miliardy korun. Víte, kolik dělá v rozpočtu nárůst kvůli zdražení? 140 000 000 Kč. To znamená víc než 10 % rozpočtu takto poměrně velkého města dělá vlastně to, že tam rostou energie. To znamená, oni musí, teď zvažují snížení frekvenci dopravy a musí se topit v těch sociálních zařízeních atd. Ale to ta samospráva, a to mi dáte určitě za pravdu nemůže přebít tu vládu, protože vláda má ty exekutivní pravomoci, jak s tím zahýbat, vy jste v podstatě hodně příjemci. A zase tady platí poděkování, tady musím teda, budete možná překvapeni, ale musím poděkovat panu hejtmanovi, protože byl jeden z těch, přestože je za vládní koalici, kdo v podstatě byl vlastně slyšet, když tlačil na Fialovu vládu, aby skutečně tu věc prostě Evropa řešila. Ale ty problémy v těch samosprávách, je to velký problém…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám reagovat pana
hejtmana Kubu, jenom poznámka, jestli dovolíte, k příběhu paní Evy z Karlových Varů, který jsme tady jsme prezentovali minulý týden, tak po odvysílání naší reportáže, potom v pondělí dostala vyplacenou mimořádnou pomoc a velmi za to děkuji našim divákům, kteří se ozývali a paní pomáhají.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Ale těch lidí je statisíce a miliony, a to.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ujal se jí také Člověk v tísni, takže ten příběh možná bude mít lepší konec, než to vypadalo. Jenom pro uvedení do kontextu, pojďte, pane
hejtmane, reagovat na tu kritiku vlády a potom půjdeme k dalším tématům, děkuju.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ale já myslím, že znovu a je to z té rétoriky jako strašně cítit, jak pan kolega Okamura prostě potřebuje ve všech vyvolat pocit, že je to úplná katastrofa. Totální selhání vlády. Já vám mohu garantovat, že kdyby v té vládě sedělo SPD, tak všechny ty věci neumí vyřešit takhle. Prostě neumíte, je to jenom o tom, že ta vláda nemá nějaké peníze navíc. Ona má peníze, které vybere prostě z té ekonomiky, ta ekonomika nějakým způsobem funguje. Znovu, to, co se tu děje, je teď součtem více atributů. Znovu to zopakuji, je to strašně důležité. Pandemie způsobila to, že přestala pořádně fungovat ekonomika, lidé více šetřili, vlády pumpovaly ty peníze, byl to křik, u kterého jste byli taky, dejte těm podnikatelům víc peněz, dejte těm lidem víc peněz. A najednou ti lidé prostě ušetřili, mají peníze, teď najednou chtějí kupovat zboží, ono to zboží není, zdržuje se, do toho přišla válka. O tom celém je dneska ta inflace. To, že jí budeme procházet, bude komplikovaný. Ano, v některých státech je menší, ale není to tak, že by se vyhýbala Německu, Rakousku, i tam už je dneska nad 10 %, což je u té inflace nějaké, řekněme, kritérium, podle kterého se posuzuje. A když už teda doříkáváme všechny ty věci, tak si taky pojďme říct, že za poslední roky ale rostly příjmy českých domácností řádově víc, než rostly v okolí v té Evropě. Prostě to tak bylo. Ty platy my jsme se poslední roky dotahovaly na tu Evropu, a tohle to je prostě okamžik, který se stane. Já chápu, že do politického souboje patří říkat si, ten by to dělal líp, ten by to dělal hůř, ale velmi by prospělo, a to musím říct, jak kolegům z opozice, tak kolegům z koalice, aby přibrzdili v těchhle těch strašeních svetrama, tím, jak všechno zkolabuje, protože pořád žijeme v zemi, kde se žije velmi dobře, kde prostě pořád ten životní standard, to, že i lidé velmi nízkými příjmy mají ale nadstandardní péči v nemocnicích oproti rozvinutým státům, mají k ní přístup, že je tady relativně klidno a bezpečno. Já myslím, že je to třeba těm lidem říkat. A prosím, zkuste, jak vy pane Okamuro, tak i politici z vládní koalice přibrzdit v těch strašeních a osočováních. V téhle té chvíli by všichni politici měli být zodpovědni za to, že co nejklidněji provedou tu zemi tím, co se teď prostě děje, protože není to tak, že by za to mohl 1 politik tady nebo 1 vládní strana. Je to součet atributů a prosím připusťme, že svět není místem, kde už se jenom budeme mít krásně a šťastně. Svět je místem, kde se prostě někdy stanou nepříjemné věci a musíme je jako společnost řešit. A hledejme ta řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Děkuju, pánové, pojďme k prezidentské volbě. Tam předpokládáme, že ta atmosféra ve společnosti může ještě zhoustnout. Pane hejtmane Kubo, vy jste 13. listopadu v Novinkách řekl - se zveřejněním svého favorita si počkám. Je ta doba už teď?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ne, já si myslím, že se s ním pořád počkám. Já tu kampaň budu sledovat. Myslím si, že trošku to samozřejmě ta přímá volba v téhle chvíli do téhle rozjitřené atmosféry ještě ponese nebo možná bude trochu přilívat to, že prezidentští kandidáti si budou jako atrahovat ambice, co by oni dělali, kdyby byli premiér, protože už to v některých těch rozhovorech je slyšet. Já bych tohle udělal, já bych tohle udělal, možná je dobré si uvědomit, že prezident nemá tyhle ty pravomoci v České republice. Bohužel ta kampaň takhle bude vypadat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To všichni víme, přesto ta kampaň je tak vedená, bude tak vedená, je to dvoukolová přímá volba, velmi štěpící. Pane
hejtmane, zveřejníte vůbec svého favorita, koho budete volit, jestli je to někdo z té trojice, kterou koalice SPOLU doporučila svým voličům?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já uvidím, jestli to zveřejním, myslím si, že bych si mezi těmi kandidáty, které doporučovala koalice, vybral, že si mezi nimi budu vybírat, ale v téhle té chvíli je na to zveřejnění relativně brzo. Já tady musím opravdu říct, že jako
hejtman Jihočeského kraje v téhle té chvíli jsem měl maximální starosti nebo ne starosti, ale nejvíc času mi zabíralo sestavení s kolegy rozpočtu pro příští rok. Připravení těch věcí. Mimochodem to, co říkal pan kolega Okamura, ještě poslední poznámka. Je třeba taky říct, že ta města ale vybrali na daních více o 17 % oproti loňskému roku. Takže ony tam jsou sice výdaje, ale taky jsou tam zvýšený příjmy kvůli té inflaci. Takže ono to do těch obecních rozpočtů jde zvládnout. V téhle té chvíli nemám ambici zveřejňovat svého kandidáta, nepovažuju to vůbec za nic, co by prostě bylo od hejtmana Jihočeského kraje něco, co by tady zatřáslo tou volbou nebo něčím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To se asi nedá předpokládat, ale na druhou stranu jste významný člen
ODS, významně postavený hejtman, proto se na to ptám. Podle nejnovějšího průzkum agentury Ipsos má prezidentská volba v tuto chvíli 3 favority - Andrej Babiš, Petr Pavel, Danuše Nerudová. Mají přes 25 % pak už je propast s jednociferným čísly. Pane Okamuro, váš kandidát Jaroslav Bašta v tom průzkumu promiňte, 3,6 %. Vy říkáte, že by mohl oslovit až 60 % voličů, kde jste k tomu číslu přišli?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Já bych jenom jednou větou ještě reagoval. Ono se sice tam vybralo více kvůli inflaci, ale také o inflaci se zdražily náklady poměrně v mnoha segmentech. Takže zase si řekneme Bé, aby to bylo správně. Tak, co se týče toho prezidentského modelu, tak já si myslím, že ten model, který tady je, je nereálný, protože Jaroslav Bašta je skutečně jediným vlasteneckým kandidátem. Já vám řeknu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, co je na tom nereálného? Z těch průzkumů vyplývá, že i voliči SPD se přiklání k Andreji Babišovi.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Já vám to hned vysvětlím, protože rozdíl mezi Andrejem Babišem a Jaroslavem Baštou, SPD je zcela zásadní a řeknu to v jednom krátkém souvětí. Andrej Babiš prosazoval povinné očkování. My jsme byli jediní, kteří prosazují dobrovolné, Andrej Babiš hlasoval pro přijímání migrantů z Afghánistánu, ostatně sem přijeli do České republiky. My jsme byli jediní proti, Andrej Babiš je zásadně proti referendu o vystoupení z Evropské unie, aby mohli občané sami rozhodnou o své budoucnosti. SPD je jediné pro referendum. Andrej Babiš teď hlasovalo hnutí ANO před pár dny. Spolu se spolčil se stranami Fialovy vládní pětikoalice a hlasovali pro to, aby se na českém území cvičilo 4000 ukrajinských vojáků za miliardu korun z našeho rozpočtu, kteří by potom šli zabíjet na Ukrajinu není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro…

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Jaroslav Bašta a SPD bylo jediné proti…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nebylo to ani souvětí a nebylo ani krátké. Mě zajímá, kde jste přišli na to číslo 60 %, když vidíte ty průzkumy, jak se na to díváte, okomentuje to, prosím, 3,06 % při účasti 70 % volebním s tím, že 50% je nerozhodnuto.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Moment, ještě jednou, 60 %, že má potenciál oslovit, to není žádný průzkum SPD, my jsme žádný takový průzkum nevytvářeli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Bašta to tak řekl, že má potenciál oslovit 60 % voličů a vy jste také.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
To už je správně řečeno, to nebyl oficiální průzkum, protože.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto mě zajímá, kde jste na to přišli, na to číslo...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
To vám řeknu jednoduše. Z průzkumu, který tady máme a byly prezentovány u vás, vládě
Petra Fialy věří už něco přes 20 % občanů. To znamená, ti občané, kteří uvažují proti vládě Petra Fialy, a Jaroslav Bašta je jediný z kandidátů, který je připraven postavit se politice současné vlády. Zcela jasně, protože na těch příkladech, co jsem tady řekl, tak Andrej Babiš přímo u zásadních témat kooperuje s vládou Petra Fialy, tak ten potenciál nám vychází, že by mohl oslovit až 70 % voličů. Samozřejmě je to otázka i mediální, je to taková teorie, je to takové to maximální přání. Ale hlavně preference SPD jsou mezi 12-15 procenty, a jelikož SPD rovná se Jaroslav Bašta a volba Jaroslava Bašty rovná se SPD, a teď jsem naznačil jenom 4 programové body, které jsou z poslední době úplně jiné, než prosazuje Andrej Babiš. Tak Andrej Babiš prosazuje pro bruselskou prounijní politiku a vlastně stejnou jako koalice Petra Fialy v zásadních bodech. To znamená, tady je potřeba to zdůraznit, že kdo je skutečnou opozicí proti současné politice Petra Fialy proti tomu zdražování, zdražování potravin, o tom jsme tady nemluvili, v tomhle tom taky vláda nedělá absolutně nic. My jsme říkali, jasně, že se má snížit DPH na základní potraviny k nule, že se musí veškeré dotace, zemědělství. Takže Jaroslav Bašta je jediným oponentem, tak z tohoto pohledu si myslím, že může zabojovat o druhé kolo, protože těch 12-15 %, co má SPD preference. To je jasný souboj o druhé kolo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane poslední otázka k prezidentské volbě, když vidíte ten průzkum od IPSOS, Andrej Babiš těsně pod 30 procenty. Petr Pavel, Danuše Nerudová přes 25, kolem 25 %. Nebylo to chyba, že koalice spolu ODS neměli ambici postavit svého vlastního kandidáta, nenahráváte Andreji Babišovi?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, já se omlouvám, musím položit jednu otázku. Co je pro vás, pane kolego, vlastenectví, shodneme na tom, že čeští letci a parašutisti, kteří byli školeni v Anglii, byli vlastenci, anebo se na tom neshodneme?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Děkuju za tu skvělou otázku, proto by v Resslově ulici, kde já jsem každý rok na...


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Takže se na tom shodneme, že to byli vlastenci.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Necháte mě domluvit, teď jste se zeptal, tak aspoň dvě větičky mi dejte. Ano, já jsem byl každý rok byl v Resslově ulici, na tom pietním aktu a váš
předseda Petr Fiala tam nebyl ani jednou.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Shodneme se na tom, že to byli vlastenci a vy mi tu teď říkáte....

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, ne nenávist k cizím.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
A vy mi tu teď říkáte, že ukrajinští vojáci půjdou zabíjet na Ukrajinu. Koho tam půjdou zabíjet, vždyť oni jsou tam doma. Ti lidé půjdou tu Ukrajinu bránit.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
My jsme v České republice, taky doma doufám, že ano.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Zaplaťpánbůh, že jsme tu doma, a jsme tady doma, nechte mě teda teď.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
A já tady žádný cizí vojáky nechci, ani zleva ani z Východu ani ze Západu.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Takhle kdyby se chovali v té Anglii, tak tady dneska už nemáte tu českou vlajku, a to vaše češství...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Taky si to nechali hezky....


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Můžete mě nechat, pane Okamuro, domluvit, a to vaše vlastenectví a češství, kterým se tady pořád jako zaštiťujete, by už dávno neplatilo, co to je za nesmyslný výrok, že půjdou ukrajinští vojáci zabíjet někoho na Ukrajinu, to je jejich země. Země, kterou totálně devastuje prostě ruská agrese, jestli vám připadá normální, že tam rozmlátí a útočí na civilní cíle. A my je budeme školit.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Mně to nepřipadá normální.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Jestli vám to nepřipadá normální, no tak zaplaťpánbůh. Tak, proboha, neříkejte, že oni tam půjdou někoho zabíjet, my jim pomůžeme v tom, že budou bránit tu svoji zemi stejně jako tenkrát. A proto jsem se vás ptal na to co je vlastenectví, prosím, tohle to je jako šílený, co tady říkáte, není to vůbec přijatelná prostě komunikace. A ano, u prezidentský volby, přijde jako téma, nechme tu volbu proběhnout, každý může kandidovat, jak chce. Z mého pohledu to pouze bude trochu jiskřit v téhle té chvíli, trochu rozjitřovat tu atmosféru před volbami, ale jsme ve státě, kde se schválila přímá volba. Můžeme si o tom myslet, jestli je to správně, nebo špatně, ale už to prostě tak je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy na to odpověď máte, je to správně špatně?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Samozřejmě volba, která byla daná komorami
parlamentu byla z tohoto pohledu klidnější. V téhle té chvíli je to trochu prostě soutěž, do které se hlásí kdekdo a někdy je to taky trochu vidět, pak to rozjitřuje tu atmosféru. Jestli to prostě bylo dobře, nebo špatně uvidíme do budoucna. Zatím se mi nezdá, že by to přinášelo nějakou převratnou výhodu. Ale prostě, tak to je, nechme tu volbu proběhnout, ať kandidáti kandidují. Prostě jsme v demokratickém státě, kde každý může kandidovat, na co chce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Okamuro, pojďte na to reagovat, na tu kritiku od pana
hejtmana.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Vy jste tady hezky pomíchal jablka s hruškama, znovu vám zopakuji svoji definici vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoliv nenávist k nějaké nějakému cizímu národu. Takže vůbec nevím, co to má co společného s tím, že vy...


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Vy jste říkal, že ukrajinští vojáci půjdou zabíjet na Ukrajinu.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
No, to budou, proto je tady cvičíte, pro vás mají lidské životy různé hodnoty?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Můžu se zeptat, proč ti ukrajinští vojáci vůbec musí být školeni? Oni, než tam zaútočilo to Rusko, měli ambici někoho chodit zabíjet?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Ještě jednou. Já jsem byl jediný, SPD je proti válce a za mír. Vaše ministryně Černochová je válečný štváč, která nás tady štve do války a snaží se nás zatáhnout do války s premiérem Fialou. Já říkám dost tomu štvaní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte ještě reagovat, nechám na to reagovat pana
hejtmana, když říkáte, že paní ministryně Černochová je válečný štváč. Musím...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Já jsem neměl prostor k tomu zareagovat... k tomu vlastenectví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu, ale pak bude ještě reagovat pan
hejtman Kuba.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
My jsme proti, vlastenectví, láska k vlastnímu národu neznamená, že se tady budou cvičit zahraniční vojáci, který nejsou ani v NATO, a že nás budete zatahovat do války. My tady žádný výcviky ukrajinských vojáků v České republice nechceme, jsem hrdej na to, že jediný SPD hlasovalo proti. Andrej Babiš se spolčil s vládní pětikoalicí. Vy jste si to tady prohlasovali. Miliarda korun z českýho rozpočtu na dluh, na dluh samozřejmě, protože ty peníze nemáme. Už jste si na Ukrajince, kteří žijou v České republice, chci zdůraznit, jste si teď půjčili u evropský rozvojový banky 10 miliard na dluh za půlmiliardový úrok ročně úplnej skandál prostě. Takže, zatímco miliony českých občanů nemají peníze na základní životní potřeby. Já s touto politikou prostě zásadně nesouhlasím. A co se týče toho prezidenta. Je to vlastně úplně jasně daný. Já nevěřím tomu, že paní Nerudová s panem Pavlem, mají dohromady 50 %, když jsou to kandidáti vládní pětikoalice, kterou podporuje 20 % lidí. Toto jsou kandidáti vládní pětikoalice, dokonce paní Nerudová se plně ztotožnila s hnutím STAN Víta Rakušana, šla na 17. listopadu dokonce v první řadě vedle pana Rakušana. A pak jsou tady 2 kandidáti, kteří jsou opoziční, je to Andrej Babiš, už jsem popsal jeho program.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Už jste to říkal. Petr Pavel i Danuše Nerudová jsou, pane Okamuro, občanští kandidáti, jenom pro úplnost. Pojďte reagovat na kritiku paní Nerudové a pana premiéra Fialy, to je podle mě důležité, abyste na to mohl reagovat.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní ministryně Černochová.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co jsem řekla? Paní Nerudové, paní ministryně Černochové samozřejmě.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
V tom tempu, který to na vás sype pan kolega Okamura se těžko jako...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se paní ministryni Černochové.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ne to je přece úplně absurdní debata, jako, kdybyste říkal, že nemáme český parašutisty školit v Anglii, protože, až se vrátí, tak budou zabíjet na území Český republiky za války s Německem, to je úplně jako absurdní.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
To jsou čeští parašutisti, nikoliv ukrajinští.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Pane Okamuro, prosím buďte chvíli zticha. Sypal jste to teď tady na paní redaktorku, tak že se to nedá stíhat.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Nemůžete manipulovat moje slova.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já je nemanipuluju.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
To je manipulujete.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Opakovaně říkáte, ale říkal jste to, že je budeme školit, aby šli zabíjet na Ukrajinu. Ukrajina je státem, který je napadený, oni tu válku nezačali. Ukrajinští vojáci se brání. Brání svoje území. A vy odmítáte tu paralelu prostě s druhou světovou válkou, chováte se v tomhle tom úplně stejně jako Chamberlain prostě v roce 38 v Mnichově. Já vám znovu říkám, že kdybychom tuhle filozofii přijali, tak prostě dneska tu českou vlajku nemáme, nemáme to české území. Nemyslím si, že je to silné kafe na větu, kdy řeknete, že ukrajinští vojáci půjdou zabíjet na Ukrajinu, se nedá říct nic jiného, že prostě ignorujete, že Ukrajina je státem, který je napadený a musí se bránit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju.
Martin Kuba, hejtman z ODS, předseda SPD Tomio Okamura. Pánové, díky, že jste byli mými hosty. Na shledanou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a předseda petičního výboru /SPD/:
Děkuju. Děkuju bylo to příjemné. Hezkou neděli.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Děkuji, hezkou neděli.

 

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení