5. prosince 2022

Rádio ZET: Datové schránky jsou novým prostředkem komunikace a ušetří se spousty peněz

(Radio ZET) Lidé zřejmě budou moci získat datovou stránku i nadále výhradně na svou žádost. Sněmovna totiž schválila vládní novelu, která ruší automatické zakládání schránek občanům, pokud by se po lednu poprvé přihlásili například bankovní identitou ke kterékoliv digitální službě státu. „Když by někdo použil třeba Portál občana, objevila by se tam vyhláška, zda chce uživatel zřídit datovou schránku, či ne,“ vysvětlil předseda ústavně právního výboru Senátu Tomáš Goláň v ranním vysílání Rádia ZET. Předlohu novely teď dostane k posouzení horní komora parlamentu.

Celý rozhovor s Tomášem Goláněm si můžete poslechnout na Rádiu ZET.

Podle předsedy ústavně právního výboru Senátu by zřízení datových schránek byla nová forma komunikace. „Ušetří to spousty peněz, ta služba je sama o sobě mnohem pohodlnější,“ vysvětluje Tomáš Goláň. „Z mého pohledu jde o velmi moderní věc, pořád mluvíme o digitalizaci státu, a tady děláme krok zpět,“ konstatuje předseda ústavně právního výboru Senátu Tomáš Goláň z ODS.

Tomáš Goláň

senátor PČR