2. prosince 2022

Epicentrum Blesk.cz: Vláda má připravené řešení pro všechny

(www.blesk.cz) České domácnosti platí v rámci Evropy jedny z nejdražších energií, mají největší propad reálných mezd v rámci zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a také jednu z nejvyšších inflací. Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (za ANO) je na vině česká vláda i váhání Petra Fialy, který jakožto premiér předsedající země nevyjednává a spíše mlčí. Ve studiu Epicentra jí oponovala europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), která trvala na tom, že čeští představitelé situaci zvládají a konají velmi dobře. Připravenou pomoc mají pro všechny, s některými částmi plánu však doporučuje počkat až na celoevropské řešení.

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Vrecionová: 35 miliard korun pro velké firmy

Veronika Vrecionová má na situaci jiný názor a zdůraznila, že nemůžeme jednat jen sami za sebe a je nutné hledat řešení na celoevropské úrovni. Vláda podle jejích slov má připravené řešení, a to pro všechny: „České domácnosti již ví, malé, střední firmy, které do toho spadnou také. Mluvíme pouze o balíčku pro velké firmy, kde ten plán je připravený, ale je naprostý nesmysl, abychom s tím přišli dřív, protože v tu chvíli Německo nebude na nic čekat. Nyní se na Německo vyvíjí tlak, aby prostě k tomuto (národní podpora německých firem ve výši 250 mld. eur - pozn. red.) nepřistoupilo, případně, aby se podílelo na celoevropském řešení. A jestliže my půjdeme do souboje s Německem, tak se naše firmy dostanou do daleko větších problémů.“

„Česká republika je připravená pomoci, přijít se svým samostatným řešením, ale pouze v případě, že nedojde k řešení na celoevropské úrovni,“ uvedla Vrecionová a prozradila, že se pomoc velkým firmám pohybuje na úrovni 35 miliard korun.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství