29. listopadu 2022

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) Funkce odborných náměstků na ministerstvech od ledna zaniknou a zruší se také omezení počtu náměstků členů vlády. V úterý novelu služebního zákona stvrdila Sněmovna, když přehlasovala veto Miloše Zemana. „SPD nemá žádnou zkušenost s výkonem moci ve vedení ministerstev,“ reagoval člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS).

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

V úterý odpoledne poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana a potvrdili novelu služebního zákona, která mění organizaci na jednotlivých ministerstvech. Z odborných náměstků, tedy náměstků pro řízení sekcí, se stanou vrchní ředitelé sekcí. Náměstky pak budou pouze ti, kteří se dnes označují za „politické“ a jejich počet nebude omezen. Opozice to kritizuje, podle ní se totiž otevírá cesta ke vzniku takzvaných trafik, na které padnou desítky až stovky milionů korun.

Podle člena sněmovního výboru pro obranu Pavla Žáčka (ODS) je to ale nesmysl. „SPD nemá vůbec žádnou zkušenost s výkonem moci ve vedení ministerstev. To, co říká pan Kobza, je absolutní nesmysl. Ministři ručí za to, jakým způsobem vláda vládne,“ sdělil Žáček s tím, že náměstky si vybere ministr a nese za ně zodpovědnost. „Vůbec se neobávám toho, co říká Kobza a nerozumím tomu, jak to myslí,“ dodal Žáček.

Změny služebního zákona mají podle předkladatelů, předsedů klubů pětice koaličních stran, prohloubit odpolitizování státní služby tím, že stanoví jasnou hranici mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek