23. listopadu 2022

Události, komentáře: Apeluji na součinnost stomatologické komory a krajů

(ČT 24) Někteří Češi dojíždí za zubařem až desítky, ne-li více kilometrů. Stomatologové chybí hlavně na venkově a ve více odlehlých městech. Když už se je tam podaří nalákat, zájem je obrovský. Podle šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera jsou východiskem krajské dotace a důkladná spolupráce s pojišťovnami. Dle Hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) není řešení tak jednoduché a apeluje na součinnost stomatologické komory a krajů. Oba byli hosty Událostí, komentářů.

Celou debatu s Vítězslavem Schrekem můžete zhlédnout na ČT24.

Schrek: Dotace nejsou snadným řešením

Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka je situace v kraji kritická a mnoho lidí musí za zubařem dojíždět jinam. „Znám řadu lidí z Vysočiny, kteří třeba mají svého zubaře v Praze nebo v Brně, což logicky není komfortní. Pokud je člověk ještě ekonomicky aktivní ve středním věku, tak řada lidí to takhle dokáže vyřešit. Problém nastává ve chvíli, kdy se třeba jedná o starší seniory nebo lidi s nějakým typem handicapu,“ upozorňuje.

Zároveň odporuje Šmuclerovu tvrzení, že situace se dá jednoduše vyřešit dotacemi. „My do toho dáváme peníze, ale pochopitelně zákon nám říká, že máme zajišťovat jiné veřejné služby, nikoliv privátní služby stomatologů. Máme pět krajských nemocnic a naší povinností je skutečně přednostně zajistit péči léčebnou,“ zdůrazňuje hejtman Schrek.

Přesto se kraj dle Schreka snaží stomatologům pomáhat různými podpůrnými programy. Mimo jiné třeba stipendiem pro studenty nebo dotacemi pro města, která se snaží zřídit vlastní zubní ordinaci.

Hejtman apeluje na to, aby spolu jeho úřad a stomatologická komora úzce spolupracovaly. „Víme, že stomatology nelze vytáhnout z klobouku, že to je dlouhodobá záležitost. Pokud se budeme všichni snažit, především i ministerstvo zdravotnictví a komora, budeme nějak dávat síly dohromady, tak si myslím, že se snad stav podaří alespoň udržet, že se nebude zhoršovat,“ doplňuje Schrek.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS