22. listopadu 2022

Rádio ZET: Válce se v rámci NATO neblížíme ani po dopadu rakety do Polska

(Radio ZET) „Válka na Ukrajině probíhá, ale tento konflikt by se neměl rozšiřovat do dalších zemí. Myslím, že se válce v rámci NATO nebo Ruska neblížíme ani po dopadu rakety na polské území. Je to také díky tomu, že je Severoatlantická aliance i Evropská unie jednotná, jako dlouho nebyla,” říká ministryně obrany Jana Černochová /ODS/, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu ZET. „Ukrajina je suverénní země a má právo být suverénní zemí i v budoucnu, na tom nemůže žádný Vladimir Putin nic změnit.”

Celý rozhovor s Janou Černochovou si můžete poslechnout na Rádiu ZET.

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka dnes na velitelském shromáždění mluvil o tom, že eskalace konfliktu je stále větší. „Putin používá stejné metody, které známe od Adolfa Hitlera z období druhé světové války. To je otřesné a nikoho by nenapadlo, že se něčeho takového dožijeme v roce 2022,” konstatuje Černochová. „Rusko se v posledních týdnech zaměřuje na likvidaci infrastruktury na Ukrajině. To znamená, že skoro deset milionů lidí na Ukrajině je v tuto chvíli bez tepla a světla. Pokud Putin tvrdí, že to je speciální operace vyvolaná fašismem, proč se zaměřuje na civilní obyvatelstvo, které ještě před 24. únorem vedlo podobný život, jako vede zbytek Evropy?” ptá se ministryně obrany.

Reakce Jany Černochové na dopad rakety na polské území byla velmi ostrá a ani později ji nezmírnila. Stále si stojí za tím, že je za celou věc zodpovědné Rusko, které válku začalo. „Ta raketa je ruské výroby. V tomto ohledu jsem neřekla nic špatně. Ani jedno slovo nebyla lež,” zdůrazňuje Černochová. Její reakce vzbudila i vlnu nevole. „Nenávist umím spláchnout, jinak bych nemohla dělat politiku tak dlouho. Emoce ve společnosti jsou teď větší než v minulosti. Mám kolem sebe tým lidí, kteří se mě snaží od některých věcí odizolovat,” dodává Jana Černochová.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu