17. listopadu 2022

Původ zla je Rusko. Tam leží veškerá odpovědnost za cokoliv, co se stane

(FORUM 24) Zatímco ještě do loňska to bylo spíše takové ohlédnutí se, otevření okna do minulosti a připomenutí si všech těch událostí a souvislostí, najednou mám pocit, že si přítomnost vyžaduje naši maximální pozornost. To, co jsme si mysleli, že je v roce 89 pádem systému bezpráví, útlaku a totalitního režimu definitivní, tak se ukazuje, že zlo si cestu vždy najde, říká v rozhovoru pro deník FORUM 24 k letošnímu 17. listopadu senátorka Miroslava Němcová (ODS), která právě dnes slaví své sedmdesátiny. Připomíná tak válku na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko. Podle ní se musíme silami, které máme, bránit zlu a musíme být odhodláni mu čelit.

Dnes si připomínáme 17. listopad 1939 a 1989. Jak trávíte tento významný den vy?

Každý rok chodíváme na Národní třídu a pak se tam v průběhu dne několikrát vrátíme. Dojdeme se někam najíst nebo se ohřát a korzujeme po Václavském náměstí, Národní třídě a prostě si užíváme tu atmosféru s lidmi, kteří tam přicházejí ze stejných důvodů jako my – připomenout si svět, který byl světem nesvobody a bezpráví, a sdílet radost, že v takovém světě už nežijeme.

Co pro vás znamená 17. listopad?

Řekla bych, že se to trochu mění. Zatímco ještě do loňska to bylo spíše takové ohlédnutí se, otevření okna do minulosti a připomenutí si všech těch událostí a souvislostí, najednou mám pocit, že si přítomnost vyžaduje naši maximální pozornost. To, co jsme si mysleli, že je v roce 89 pádem systému bezpráví, útlaku a totalitního režimu definitivní, tak se ukazuje, že zlo si cestu vždy najde.

Tentokrát nás od února trápí válka, která je blízko nás a která bude mít na naše životy ohromný dopad. V denním přenosu máme obraz její otřesné krutosti a nelidskosti před sebou. Myslím, že i vzkaz 17. listopadu je v tom, že silami, které máme, musíme bránit zlu a musíme být odhodláni mu čelit. Jinak bychom upadli do stejně bezvýchodné situace jako byla ta před rokem 89.

Pro mě je to jako vzkaz, že se nesmíme vzdát, že tady je velký úkol, že Rusko okupuje Ukrajinu, že Rusko rozpoutalo válku a že my se tomu musíme postavit. Takto chápu letošní 17. listopad.

V Praze se kromě tradičních událostí chystá také několik akcí, za kterými stojí lidé nakloněni Rusku. Obáváte se, že by to mohlo dnešní svátek nějak ovlivnit, nebo dokonce zničit?

Nemyslím si, že mohou ten svátek zničit. Budou se pokoušet ho zneužít k dezinformacím a k tomu, že jsou šiřitelem myšlenky zla, tak to určitě udělají. O tom nepochybuji, pořád se někde ozývají. Jsem si ale stoprocentně jistá, že většina občanů České republiky takhle nesmýšlí a že ten svátek budou vnímat jako oslavu znovunabytí svobody, života demokracie, rozhodování o sobě, odpovědnosti za osobní rozhodování. A když se objeví pár křiklounů, že se tím nebudeme vůbec trápit.

Proruských akcí se zřejmě zúčastní například i předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková, která je bývalou poslankyní za ODS. Jak se na to díváte?

Že paní Majerová Zahradníková sama za sebe někde vykřikuje a představuje se, že představuje nějakou relevantní politickou sílu, jsou její bludy, ve kterých uvázla. Není na tom nic pravdy. Zneužívá část lidí, kteří jsou zmatení a obávají se budoucnosti, ale z větší části jsou to lidé jejího podobného smýšlení. Ukazuje se, že tady je část lidí, kterým právě odkaz 17. listopadu nic neříká a kteří nepochopili, že základní hodnotou a kvalitou lidského života je žít svobodně, žít v právním demokratickém státě. Jestliže se obrací směrem k Rusku, tak nám říkají, že pro ně je představou správného života žít v zemi zločinu, terorismu, bezpráví a nesvobody. A to já s nimi v žádném případě nesdílím. Oni ale žádnou relevantní politickou moc nemají, proto i bez jakékoliv odpovědnosti chodí a takové zločinné kecy šíří.

Na twitteru jste ostře reagovala na úterní raketový útok na Polsko. Napsala jste, že nevěříte, že Rusko zaútočilo na Polsko omylem. Ve středu se ukázalo, že jde nejspíše o ukrajinskou raketu. Mluvil o tom například generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Změnilo to váš pohled na věc?

V každém případě platí, že Rusko rozpoutalo válku a jakákoliv raketa, která dopadne na území Ukrajiny nebo mimo něj, je v důsledku Ruskem rozpoutané války a plnou odpovědnost za zmařené a zničené životy a materiální hodnoty nese Rusko. Kdyby Rusové nevtrhli na Ukrajinu, dnes bychom se vůbec nebavili o tom, jestli je vyhozený Kerčský most, jestli jsou vyhozeny ukrajinské elektrárny, jestli Rusové bombardují civilní cíle, nemocnice, školy a tak dále. Kdyby tam nebyli, tak by se tato hrůza neodehrála. Původ zla je Rusko a tam leží veškerá odpovědnost za cokoliv, co se stane.

Dnes slavíte jubilejní narozeniny. Jak je plánujete oslavit?

Nejsem žádný velký „slavič“ a vzhledem k tomu, že jsem nyní v rekonvalescenci, to bude jen velmi skromná rodinná oslava.

Máte nějaké konkrétní přání do příštího roku?

V osobní rovině bych si strašně přála, abych měla všechny své blízké a milované lidi v rodině a okruhu přátel zdravé. Ve společenské rovině si přeji, aby skončila válka na Ukrajině vítězstvím Ukrajiny a vyhnáním Ruska.

(Autor: Tereza Hübscherová)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

senátorka PČR