15. listopadu 2022

Reflex: Nechceme jít proti všem, s daní z příjmu jsme zarputilí, firmy by měly pomoc státu vracet

(www.reflex.cz) Ministr financí nebývá oblíbeným členem vlády. Zbyněk Stanjura (ODS) však schytává pohlavky ze všech stran jako málokdo před ním. Říká sice, že kritika zprava, že málo škrtá a deficity jsou příliš velké, mu nevadí, protože mu pomáhá v diskusi s méně střídmými kolegy ve vládě. Nicméně lhostejná mu ale vůbec není, v rozhovoru je to znát. S úspornými reformami přijde v příštím půlroce, bát by se měli učitelé i policisté, ale se zvyšováním přímých daní nepočítá ani náhodou.

Vláda je za podobu státního rozpočtu na příští rok často kritizována zprava kvůli příliš vysokému deficitu a neochotě k šetření. Překvapuje vás to?

Jsme více kritizováni zleva, že utrácíme málo.

Ale třeba exministr financí Miroslav Kalousek používá často velmi tvrdá hodnocení vaší práce, a to asi není levičák. Jak to snášíte?

Mně kritika zprava nevadí. Pomáhá mi při debatě s kolegy ve vládě. Jsme koalice pěti stran, a i v koalici dvou stran musíte dělat kompromisy. Žijeme v mimořádné době a představa, že se soustředíme pouze na fiskální disciplínu a budeme ignorovat, co se děje kolem nás, je politicky naivní. Ministr financí může vydávat tvrdá prohlášení a předvádět se před kamerami, aby vytvářel pocit, že je tím, kdo chce nejvíce šetřit. Ale ke skutečnému výsledku potřebujete hlasy ve sněmovně. A to se v té debatě velmi často zapomíná. Druhou věcí je očekávání veřejnosti. Máme vysokou inflaci, násobně vysoké ceny energií a říkat, že úkolem číslo jedna je v téhle situaci vyrovnaný rozpočet, to se podle mne míjí s realitou. Takže kritika zprava je dobře, a když tam nejsou osobní urážky, tak mi to nevadí. Vyvažuje to levicové požadavky na další rozdávání a debata není jednostranná.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou si můžete přečíst na Reflex.cz.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR