11. října 2022

Pro a proti ČRo Plus

(ČRo Plus) Předsedkyně krajně pravicového hnutí Bratři Itálie a pravděpodobná budoucí premiérka Giorgia Meloniová prohlásila, že se chce inspirovat českou a polskou politikou. Jsou namístě obavy z nové italské vlády? „Obavy namístě nejsou. Ostře odmítám nálepkování fašistická, je to regulérní pravicová strana,“ reaguje europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Vrecionová připomíná, že europoslanci ODS patří v Evropském parlamentu do stejné frakce jako uskupení Bratři Itálie a Giorgii Meloniovou zná i osobně.

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Měla jsem možnost s ní několikrát mluvit. Vím, že to je demokratická politička, která se od podobných politiků, jako je Marine Le Penová (představitelka francouzské krajní pravice), distancuje,“ naznačuje europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Považuji to za zcela nehorázné,“ reaguje na slova kolegy z Pirátské strany Kolajy Veronika Vrecionová. Bratry Itálie za postfašistickou stranu nepovažuje.

„Je to jako kdybych já o německém kancléři nebo finské premiérce říkala, že jsou ultralevicoví a že jsou to neomarxisté. Prostě to je naprostý nesmysl. Dlouhodobě sleduji politickou práci Bratrů Itálie, sledovala jsem jejich předvolební kampaň a sleduji jejich politický program. Nic takového tam nevidím. Je to velmi konzervativní strana a jejich politika nemá s fašismem vůbec nic společného,“ zlobila se Vrecionová.

Podle Vrecionové jde v tomto případě o vnitropolitickou záležitost Itálie, do které unijní instituce nemají právo zasahovat. Přiznává, že má problém s tím, že Evropský parlament pravidelně jednotlivým členským státům vnucuje pohled na některé hodnotové věci. „Nemyslím si, že máme ohledně interrupcí například Polákům nebo Italům do něčeho zasahovat a máme jim vnucovat naší představu. Asi bych nepodporovala to, co podporuje v této oblasti Giorgia Meloniová, ale je to čistě věc italského voliče. Evropská unie dělá ohromnou chybu, když zasahuje do těchto hodnotových záležitostí členským státům. Myslím si, že nám to vůbec nepřísluší. Evropská unie se má věnovat jiným věcem,“ míní.

Obavu, že by Itálie za vlády Meloniové oslabila svoji dosavadní podporu Ukrajiny, Vrecionová rozhodně nemá. „Zrovna v týdnu, kdy Putin napadl Ukrajinu, jsem byla s Giorgií Meloniovou na večeři a ona byla úplně naprosto zděšená. Shodli jsme se na tom, že byla chyba, že Evropa daleko důrazněji nereagovala na anexi Krymu,“ připomíná.

Připouští ale, že vnímá jako problematické pravděpodobné koaliční partnery Bratrů Itálie - strany bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

„Nicméně pevně doufám, že Georgia Meloniová jako velmi důrazná a silná politička tyto dva své koaliční partnery dokáže nasměrovat správným směrem,“ věří europoslankyně Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství