3. října 2022

Moji voliči jsou vzdělaní, chytří a volili moudře. Já jim za to moc děkuji

(Českobudějovický deník) V senátním obvodu Český Krumlov zvítězil senátor Tomáš Jirsa (ODS) nad místostarostou Prachatic Miroslavem Lorencem (ANO). Tomáš Jirsa, který je také dlouholetým starostou v Hluboké nad Vltavou, získal ve druhém kole 66,36 % hlasů. O vítězství se dozvěděl, když hrál tenis.

Jak jste viděl situaci před druhým kolem?

Byl jsem optimista, ale před druhým kolem nebyl v urnách ani jeden hlas a bylo nebezpečí, že se ANO poveze na vítězné vlně. Moji voliči jsou ale vzdělaní, chytří a volili moudře. Já jim za to moc děkuji.

Pozoroval jste v letošní kampani nějakou změnu oproti těm minulým?

Byla to z některých stran vyhrocená kampaň, kdy se bohužel objevily i negativní neférové letáky na některé kandidáty, nejen na mě. Já jsem ale kampaň vedl férově a lidé to vycítí.

Jaký úkol vás teď v Senátu čeká?

Řešení energetické krize. Šest let bubnuji na poplach proti Green Deal, který prosazuje Brusel. Hezká myšlenka, ale ještě na to nemáme technologie. Krize, která přichází, bude nejtěžší doba od roku 1989. Nejdůležitější bude udržet sociální smír a nedovolit rozšíření války na území Evropské unie. Doba bude těžká. Pořád ale máme jako republika nadvýrobu elektrické energie. I když nebude plyn, přežijeme zimu s elektřinou.