13. září 2022

ČRo Plus: Zastropování cen potravin k jejich zlevnění nepovede. Byl by to faul českému zemědělství

(ČRo Plus) Vláda rozhodla o zastropování cen elektřiny i plynu, opozice a odbory ale požadují, aby zastropovala i ceny potravin. „Kdybychom je zastropovali, omezujeme šanci lidí si v oblasti zemědělství a produkce potravin i vydělat,“ reaguje poslanec Petr Bendl (ODS).

Celou debatu s Petrem Bendlem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Problém vysokých cen potravin je v oblasti cen energií a tam vláda chystá řadu opatření,“ připomíná exministr zemědělství a člen sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl.

Petr Bendl drahé potraviny označuje za dlouhodobý problém. „Nikdy nebudeme moct říkat: hurá, máme ty nejlevnější potraviny na světě. Ale zastropování jejich cen k tomu zcela určitě nevede,“ míní exministr zemědělství.

Zastropování marží potravin by podle Bendla zničilo konkurenční prostředí na trhu v Česku. Byl by to, jak říká, faul českému zemědělství. „Jestli si někdo myslí, že když někomu nařídíte, jakou cenu bude mít, že bude produkovat kvalitní potraviny, opačný trend bude pravdou. Všichni víme, že kvalita něco stojí. V okamžiku, kdy řekneme, že marži budou mít všichni stejnou, ten trh zničíme. Nikdo nebude muset bojovat o svoje místo na trhu, nebude se nabízet, nebude hledat lepší a kvalitnější potraviny, tím pádem je ten trh bude nabízet horší. Pár firem se uchytí a zbytek zkrachuje,“ dodává poslanec Petr Bendl.

Bendl upozorňuje, že například v Polsku bylo toto opatření časově omezené. Ceny tam podle něj moc neklesly a teď o to výrazněji stoupnou. „To samé se stalo v Maďarsku. My jsme navíc v situaci, kdy je vysoká inflace. Takže snížíte DPH, trh s cenou automaticky nepohne, lidé budou nakupovat za stejné ceny. Mezitím doběhne inflace a nic se nestane. Jenom stát přijde o finanční prostředky. Dokud nezkrotíme inflaci, tak se s tímto nedá nic moc dělat,“ konstatuje poslanec.

Petr Bendl

poslanec PČR
místopředseda zemědělského výboru PS PČR