6. září 2022

Události, komentáře: Energetická krize se řeší v Evropě i doma, výsledek se do návrhu rozpočtu dostane

(ČT 24) Energetická krize se řeší na evropské i národní úrovni, řekl v Událostech, komentářích místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda sněmovny Jan Skopeček. Reagoval tak na kritiku, že v návrhu rozpočtu na příští rok není uveden úsporný energetický tarif. Podle Skopečka se do návrhu rozpočtu promítne až výsledek jednání. Hovořil také o inflaci, ze které částečně obvinil i bývalou vládu, za což jej kritizoval bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle kterého byla inflace za bývalé vlády kolem čtyř procent. Odmítl i údajné rozhazování během pandemie covidu-19.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jan Skopeček reagoval na zjištění ČT, že v návrhu státního rozpočtu na příští rok není uveden úsporný energetický tarif. „Debata o státním rozpočtu se rozbíhá. Rozpočet musí být vládou schválen a do sněmovny poslán na konci září. Jsem přesvědčen, že bude reagovat i na ty věci, které se týkají energie,“ uvedl. Připomněl, že energetická krize se nyní řeší na evropské i národní úrovni. Výsledek jednání bude podle něj návrh rozpočtu obsahovat.

Skopeček také dodal, že velký podíl na rostoucí inflaci má také bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Podle Skopečka rozpočtová politika bývalé vlády inflaci přifoukla. „Inflace má samozřejmě nějaké zpoždění, takže vláda Andreje Babiše se samozřejmě podílela vedle celé řady jiných faktorů na té vysoké inflaci,“ reagoval.

Skopeček upozornil, že pomoc, i když jde o bezprecedentní situaci, musí mít nějaký strop. „Posunuli jsme se z dob, kdy jsme si nedovedli představit schodky v řádech desítek miliard korun. Nyní se bavíme o čísle v řádu stovek miliard korun,“ upozornil s tím, že toho se bude Česko zbavovat dlouho. „Já jsem určitě pro to, abychom pomáhali, pokud možno co nejvíc cíleně,“ dodal.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice