5. září 2022

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Pomoc vlády s rostoucími cenami je podle premiéra
Petra Fialy čtvrtá nejvyšší v Evropě. Uvedl, že během září bude jasné, jak bude vypadat národní i evropské řešení vysokých cen energií. Kabinet obavy občanů podle premiéra nepodceňuje a věří, že se podaří situaci zvládnout tak, aby nebylo třeba demonstrovat na náměstích. Reagoval tak na sobotní protest, kterého se v centru Prahy účastnily desítky tisíc lidí. Moskva dnes varovala, že dodávky plynu do Evropy neobnoví, dokud budou platit protiruské sankce, uvalené po agresi vůči Ukrajině. Cena plynu na burze opět roste. Podnikatelé upozorňují, že české firmy přestávají být konkurenceschopné. Vládu kritizují za pozdní pomoc. Odbory požadují růst mezd i státní pomoc s jejich vyplácením jako v době covidu. Opozice říká, že vláda boj s cenami energií zaspala.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
První signál o tom, že bude řešit energie, vyslala někdy v únoru tohoto roku. Máme září a prostě posunuli jsme se kam? Že tento týden, tuším 9. bude Evropská rada, ale celá řada zemí přijímá národní řešení.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jedna z těch variant je také zastropování cen energií, ale bude záležet na tom, jak to bude vypadat. Vznik státního obchodníka. To je také jeden z těch kroků, ke kterému velmi pravděpodobně přistoupíme. A existuje celá řada dalších variant, které už jsou na stole.

Michal KUBAL, moderátor:
A aktéři slíbené velké debaty.
Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
František Vrabel, datový analytik, dobrý večer i vám.

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů, dobrý večer.

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A připojuje se k nám taky Ivo Vondrák, místopředseda hnutí ANO. Dobrý večer i vám.

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer z Moravskoslezského kraje.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Bendo, jak vnímáte sobotní demonstraci?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to demonstrace, která proběhla v Praze, bylo tam poměrně dost lidí, lidí zřejmě nespokojených s vládou. Když vidím ty titulky demisi, demisi. No je to hezké, ale to si jako lidé představují, že se tam vrátí Andrej Babiš, případně s Tomiem Okamurou po boku? Já vím, že část lidí je nervózních, ale ty organizátoři a ty skupiny, které zatím skutečně stály, prostě jsou lidé, kteří minimálně ti možná ne ze zlé vůle, ale podlehli tomu ruskému narativu a vykřikování, že máme okamžitě opustit NATO, opustit Evropskou unii, jít se dohodnout pokorně s Putinem, aby nám nadále dodával plyn, je opravdu takové jako hodně mnichovanské a podle mě proti zájmu této republiky.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste začal těmi nespokojenými účastníky, to první vyjádření premiéra mluvilo o té druhé části vaší odpovědi. To znamená o těch organizátorech, o proruských silách, které podle
Petra Fialy tu demonstraci svolali. Chybělo vám to B ve vyjádření premiéra? To znamená obracení se k lidem, kteří tam přišli. Podle policie 70 tisíc lidí, to není málo.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nechybělo, pan premiér to řekl, akorát prostě byl citován tak, jak to bývá obvykle, je citována jenom ta kontroverznější část. Ale to, že prostě tam byly zcela zjevně, a že to napětí teď tedy někdo říkal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, říkal napětí ve společnosti stoupá. Ano, stoupá s různým strachem, ale problém je ten, že současně se blíží komunální a senátní volby a současně se blíží prezidentské volby. A ta politika má tendenci místo toho, aby to uklidňovala, tak od Andreje Babiše až po Josefa Středulu všichni to jenom štěngrujou a štengrujou a štengrujou, místo abychom se pokoušeli hledat společná řešení. Tak bohužel každý vede jenom souboj o to, aby co nejlépe uspěl v nejbližších volbách.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondráku, co je pro vás hlavní poselství toho sobotního protestu?

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
No, já to vidím trošku jinak v tom smyslu, že zcela evidentně lidé vnímají tu bezradnost vlády s tím, jak s touto energetickou krizí naložit. A horší na tom je to, že oproti jiným, řekněme, nechci říct standardním, ale běžným manifestacím tady skutečně dochází k tomu, že to začíná zneužívat, řekněme, to, co bych nazval proruské síly a proputinovské síly, které samozřejmě se na tom svezou v tom, aby jim to v podstatě vyhovovalo. Takže ta propaganda, v podstatě dezinformace tady sehrávají klíčovou roli. Ale je třeba od sebe oddělit příčinu a následek. A ta příčina je ta, co jsem říkal na začátku. To znamená, ta bezradnost je zcela evidentní. A myslím si, že už moc času nezbývá na to, abychom nastavili nějaké mechanismy, které sníží ceny energií na přijatelnou mez nejen samozřejmě pro rodiny a pro domácnosti, ale samozřejmě také pro firmy. A to si myslím, že bude nezbytně nutné okamžitě začít řešit a bohužel to, o čem tady hovořil pan ministr Kupka, s tím jsme přišli my jako hejtmané, abychom skutečně už evokovali nějakou činnost, nějakou aktivitu na straně vlády.

Michal KUBAL, moderátor:
Premiér říká, že ta pomoc, kterou Česká republika poskytuje, je čtvrtá nejvyšší v Unii. Během září se doladí jednak unijní řešení, jednak národní řešení. Navzdory tomu od hnutí ANO zaznívá, vláda nic nedělá, vláda kašle na obyčejné lidi. Není i tahle rétorika to, co nahání lidi právě k těm organizátorům, které vy jste jmenoval?

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
No, já samozřejmě netvrdím, že ne. Je to v podstatě rétorika opozice. A myslím si, a tady si to prostě musíme říct, že stejně tak zaznívala rétorika ze strany opozice v rámci covidu. Takže i tam se v podstatě, jak řekl pan Marek Benda, štengrovali lidé proto, aby šli proti vládě. Takže já si myslím, že tady si nemáme co vyčítat. A já řeknu to, co jsem říkal i v rámci toho covidu. Tady je absolutně nezbytně nutné, abychom začali společně hledat řešení. A ty návrhy tady jsou, je třeba je cizelovat a v podstatě tyto věci řešit. Protože upřímně řečeno, kdyby to fungovalo tak, jak říká pan premiér, pak bychom se my nemuseli jako hejtmané mimořádně scházet. A myslím si, že by se ani nesešlo těch 70 tisíc demonstrantů na Václavském náměstí.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Samku, pro vás klíčové poselství to, co se v Praze odehrálo v sobotu?

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Tady už to zaznělo, je to v podstatě nespokojenost, ale ono je laciný říct, že za to může vláda. Problémem je, že třeba Francie již loni v listopadu zastropovala ceny energií. Má nejnižší inflaci v porovnání s námi. My máme 17,5, oni mají 7,5. Prostě jsou země, který pochopí, když je příčina, která je zjevná, že nemá cenu se kojit nadějí, že ono se to samo nějak vyřeší. My máme pocit, že jestli něco naše vláda dělá dobře, tak že velmi dobře přihlíží. Přihlíží tomu, co se odehrává. A ta reakce na to, co se odehrává, je velmi opožděná nebo skoro žádná. Tady třeba Marek Benda říká, místo toho aby se štengrovalo, mělo by se jednat. No, my po ničem jiným nevoláme. My jsme se setkali se zaměstnavatelským vedením s panem Jaroslavem Hanákem, šéfem Svazu průmyslu a dopravy, s panem, s panem Víznerem, prezidentem konfederace zaměstnavatelských svazů. A společně jsme se dohodli, že pokusíme se vládu za oba sektory, to znamená za zaměstnavatele i zaměstnance přesvědčit k několika konkrétním opatřením. Požádali jsme o mimořádnou tripartitu. Vláda ji odmítla, termín nám nedala, budeme jednat až příští týden v řádném termínu. Čili ona vždycky, jako my jsme si to ověřili i u těch platů. Vždycky jakoby je připravena jednat, přijdete na jednání a v zásadě se nikam neposunete. Hmatatelný návrh na stole není. Mohl bych uvést příklad kurzarbeitu. To je téma, kdy máme zákonnou úpravu, rámec, ale potřebujeme prováděcí nařízení vlády. Byl to Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Byl to druhý viceprezident Jan Rafaj, kteří vyzvali vládu, připravte prováděcí nařízení vlády, aby až ten malér nastane, až ty podniky se dostanou do těch potíží, že na ten klid mít nebudou, aby se jim mohlo pomoct, protože to nařízení musí notifikovat Evropská komise. Doteď není, ani se na něm nepracuje. Takže to je situace, kdy za minulý vlády to musíme uznat, se určitý věci udělaly. Antivirus Jany Maláčové tady byl raz, dva, tři a pomohlo se díky tomu překonat to tíživé období, kdy firmy musely zastavovat provozy a podařilo se překonat to obtížné období, který jsme měli v covidový krizi. My jsme teď v něčem podobném. Ten covid se jmenuje drahá cena energie. A s tou drahou cenou energie je třeba zacházet naprosto stejně. Efektivně pomáhat podnikům, protože ony se v té evropské konkurenci stávají nekonkurenceschopné. A to samozřejmě pak povede k propouštění, a to už je náš bytostný zájem, k tomu nesmí dojít.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Bendo, vrací se vám, co jste zaseli během covidové krize a jste horší vláda nebo máte horší vládu, než byla vláda Andreje Babiše?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já teda nevím, o čem pan Ondrák přesně mluvil. Jako my jsme kritizovali vládu, ale žádné demonstrace jsme nikdy nesvolávali. To svolával někdo jiný. A myslím, že rétorika minimálně byla možná kritická, ale rozhodně nedosahovala rétoriky Andreje Babiše. Když už jsme teda takhle osobní, Andreje Babiše teď při té důvěře vládě. Já nevím, kdo to viděl, já bych to pouštěl lidem jako pravidelnou špičku 24 hodin denně. Jako co by je čekalo, kdyby náhodou Andrej Babiš byl zpátky premiérem nebo prezidentem.

Michal KUBAL, moderátor:
A ta kritika ze strany partnerů v tripartitě, odbory a zaměstnavatelé se shodují občas, na tomhle se shodují?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že se jedná. My nevymyslíme tady jednoduché české řešení, které jako bude ignorovat všechny okolo. A máme v jedné věci problém, že jsme se samozřejmě bohužel zvykli za toho covidu, že jakmile se objeví jakýkoliv problém, tak se zakřičí, tak vládo pomoz. A Andrej Babiš s naprostou nezodpovědností vůči rozpočtu to vlastně vždycky jako udělal a nasypal a nasypal, pak se zjistilo z těch peněz, které měl utratit takzvaně na covidová řešení. To byla asi třetina a 2/3 rozfrcal někde úplně jinde. A já chápu, že vláda má pomáhat, že vláda má nějakým způsobem zasahovat, ale nemůžeme všichni furt nechávat všechna rizika jenom na vládu. Vracím se teď ze setkání z Prahy 4, kde jsme začínali kampaň. Mluvím se svým radním Jardou Mítem. A říkám, jak jste na tom s cenami energií pro školy? Jardovi říkám, my jsme samozřejmě ceny fixovali vždycky na tři roky. Já mám na 2 roky klid, protože jsem moudrý hospodář, který si je zafixoval, má na 3 roky zafixováno. Křičí nejvíc ti, co nemají zafixováno a říkají, no nám to teď začalo strašně růst a my potřebujeme, aby nám vláda pomohla. Já neříkám, že vláda nepomůže, ale jenom bych si vždycky každý měl začít tak trochu u sebe.

Michal KUBAL, moderátor:
Každá fixace někdy končí, někdy se stává, že, že ta fixace končí zrovna v tuto dobu.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Asi si nedokážeme představit, že vláda bude ceny energií jakoby sanovat natrvalo, to asi.

Michal KUBAL, moderátor:
To myslím, že tady ani nikdo neříkal. Teď jde o momentální sociální napětí, které se zajíždí ve společnosti.

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Já jsem chtěl jenom zareagovat. Ono je samozřejmě snadno útočit na každou vládu. Já rozdám ty rány na obě strany, protože tady máme spolupachatelé.
ODS byla spolupachatelem spolu s Andrejem Babišem, když schválili daňovou reformu od 1. 1. 2021. Ta daňová reforma připravila příjmovou stranu státního rozpočtu podle našich odhadů o 200 miliard korun. Podle odhadů včetně těch veřejných rozpočtů, ostatních o 230 miliard korun pro každý další rok. Čili kdyby se tato daňová reforma nedělala a bylo tam kde co, to byly soustavy daňových změn. My jsme tehdy udělali vše, co jsme mohli a já osobně… Jenže tam je to jádro pudla. Rozumíte, jestliže se na jedné straně chováme nezodpovědně k příjmům státního rozpočtu. Pak logicky dnešní vláda bude říkat, ale my nemáme peníze. No, vždyť si je sami společně prohlasovali, že půjdou pryč z toho státního rozpočtu. Takže na to musíme reagovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pravicová rétorika byla samozřejmě byla jiná a zdůvodnění také. Pane Vrabele, vraťme se k té akci, která se odehrála v sobotu. Když jste viděl desítky tisíc lidí na Václavském náměstí, překvapilo vás to nebo jste cítil, protože vy analyzujete data, věnujete se on-line prostoru, nebo jste cítil, že se něco začíná měnit?

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
No, bohužel mě to nepřekvapilo, ta situace nazrávala už dlouhou dobu a byla jenom otázka, kdy se tak stane. Já bych na tomhle místě rád řekl, že když mluvíme o dezinformacích a nepochybně ty hrají významnou roli v tomto, tak je to dáno i tím, že a bohužel budu kritický vůči vládě, že vláda proti dezinformacím téměř nic nedělá, vlastně nechává ten prostor, ten informační prostor těm silám, které demokratickému systému, u nás ho chtějí nějakým způsobem změnit. Mluví se dlouhé měsíce o tom, že se nastartuje strategická komunikace státu a to, co ve vší úctě pan premiér předvedl s tím, že řekl, že za tou demonstrací jsou ruské síly a tím pádem jako de facto oznámkoval nebo oznámkoval desítky tisíc účastníků, že jsou jakýmsi hráči té špinavé ruské hry, tak to si myslím, že to byl takový flagrantní případ, jak by taková komunikace být neměla. Protože ono je důležité těm věcem také předcházet. A bylo jasné, že se k té radikalizaci společnosti, že nastane. A my jsme mimo jiné skupina lidí, kteří rozumí dezinformacím, tak jsme napsali dopis panu premiérovi a panu prvnímu vicepremiérovi Rakušanovi s takovým urgentním apelem. Aby stát skutečně něco začal dělat a ten dopis jsme odeslali v polovině dubna letošního roku.

Michal KUBAL, moderátor:
O ruských vlivových operacích se ví, že nevytváří problémy, ale že ty problémy zesilují, že je využívají. Viděl vy jste, nebo cítil jste v tom, co se odehrálo v sobotu, minimálně na straně organizátorů proruskou stopu? Nebo je to vidění prostě ruských kremelských agentů za každým problémem?

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
Ti Rusové u nás působí informačně dlouhodobě. Ty jednotlivé dezinformace jsou pouze takovými střípky toho velkého proudu, kterému se říká informační operace, kterou proti nám Ruská federace dlouhodobě vede a jejímž cílem je změnit naši ústavnost. A z tohohle pohledu se na to musíme dívat. A bohužel český stát vůči tomu dostatečně nic nedělá. Ten problém není v těch jednotlivých webech nebo to, co se napíše, nebo co tomu předchází té konkrétní akci. Ale je především v tom, kdo je tím hlavním rozšiřovatelem těch dezinformací a tím hlavním rozšiřovatelem dezinformací je byznysový model, který stojí za internetem. A tím klíčovým hráčem v tomto jsou sociální sítě, především tedy Facebook v českém prostředí. A my jsme opakovaně se snažili vysvětlit vládě, nebo oni nám dali prostor, abychom vysvětlili, že ten problém je v převážné většině na straně Facebooku, ale nikdy jsme ten prostor nedostali.

Michal KUBAL, moderátor:
Zkusím jednoduchou otázku. Za tím sobotním protestem na straně organizátorů cítil jste prokremelské síly, viděl jste je tam? Byli tam lidé, kteří jsou zapojovaní s proruskou scénou?

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
Ano, samozřejmě tam byly, protože ta ruská scéna nebo ta strategie je taková, nalézat ty trhliny ve společnosti, které jsou, ať už je to tady nebo ve Španělsku nebo kdekoliv jinde, kde Rusové mají zájem změnit poměry. A samozřejmě ta věc s energiemi je teď naprosto klíčová, stejně jako předtím byl klíčový covid, stejně jako předtím byli klíčoví třeba migranti do Evropy.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vondráku, jste opozice, tohle byla demonstrace proti vládě, teoreticky nepřítel mého nepřítele by mohl být mít přítelem. Cítil jste něco podobného anebo tady prostě těch protínacích prvků, těch bodů, ve kterých vy jste se střetli s organizátory té demonstrace, prostě bylo málo nebo neexistovalo?

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ne, ne, my jsme v žádném případě žádnou takovouto demonstraci neorganizovali. Já se samozřejmě s těmi, co to organizují, vůbec neztotožňuji. Já si myslím, že to je obecné nebezpečí. To je ještě mnohem větší zlo, než že nemáme v daný okamžik dostatek energie. To znamená, je třeba tyto věci fakt řešit. Ale já bych tady chtěl říct jednu důležitou věc, ono to zaznělo. Ony ty dezinformace jsou zase následkem. A ta příčina je to, že v podstatě tady neexistuje jasně definovaný postup, procesy, které bychom měli skutečně implementovat, nastavit a využívat z pohledu právě toho, jak zamezit tomuhle nepřirozenému, nereálnému růstu energií. A to je to, co v těch lidech vyvolává samozřejmě ten pocit ohrožení a samozřejmě to je ten živný prostor nebo ta živná půda pro ty dezinformace. Takže pokud se nám toto podaří, tak já si myslím, že právě ty sociální sítě už jsou jen tím nástrojem právě toho, jak ty dezinformace šířit. Takže nevidím asi jednoduchou cestu, jak vyhledat v těch sociálních sítích ty dezinformátory. Já si myslím, že i naše vláda v rámci covidu si to zažívala s antivakcery. Teď se to zažívá v podstatě v rámci ukrajinské krize s tou, řekněme, proruskou propagandou. Ale zkusme se vrátit k tomu, jak uklidníme společnost. A tu uklidníme jedině tím způsobem, že jim řekneme, jakým způsobem zajistíme energetickou soběstačnost. A to si myslím, že je to klíčové, co teď mi stále v tom vyjadřování vlády chybí. Je z toho vidět bezradnost a ta bezradnost se promítá potom v tom, že vzniká tato panika a řekněme ty obavy z toho, co se stane.

Michal KUBAL, moderátor:
Pokládáte ten svůj přístup za konstruktivní? Vy jste mluvil o tom, že je nutné říct, jak tu situaci řešit. Neměla by předtím ještě být jakási závorka? Ta situace je naprosto bezprecedentní. Neměli jsme tady válku, neměli jsme využití energií jako, jako válečného nátlaku. Teď tahle vláda čelí něčemu naprosto, co tady nebylo, pojďme se tedy spojit?

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Pane redaktore, bezprecedentní jsou už ty tři celé roky, které teď prožíváme a pořád řešíme nějakou krizi, počínaje covidem. To byla taky bezprecedentní situace. Takže já bych chtěl říct, že toto není vůbec jednoduché. Ale já bych chtěl říct a tady se prostě musím zastat Karla Havlíčka, který prostě od začátku říká, jak bychom s těmi věcmi měli nakládat. Jako v podstatě ony se potom z části začínají implementovat, ale vždycky už opožděně. Vzpomínám si samozřejmě na ty projevy, které byly ve
Sněmovně. A teď řeknu narovinu - proč se vyvolává hlasování o nedůvěře vlády? No proto, že se v podstatě nedává prostor pro to, abychom ty jednotlivé body fakt vydiskutovali v rámci jednání Sněmovny. To třeba v rámci covidu bylo možné. Tam se to dělo. Ale teď se to neděje. Teď v podstatě funguje, řekněme axiom 108, který má samozřejmě tu výhodu, že teda je jednotný v tomto, ale dle mého názoru se to potom negativně obrací v tom, že nevidíme nic reálného, co by pomáhalo lidem. Takže já to tady vidím jako velkou výzvu k tomu. A já samozřejmě nemůžu mluvit za celé ANO, nebo ani za celé předsednictvo, ale já prostě říkám, pojďme si konečně sednout a já si myslím, že hejtmané jsme to udělali. Sedli jsme si a ten náš závěr je naprosto konsenzuální. Tam nebyl jediný hlas proti, protože hledáme cestu, jak pomoci celé té situace. My to všechno vidíme v přímém přenosu, protože řekněme, že některé domácnosti ještě nejsou v té situaci, že nedostaly ty skutečně hrozné faktury, některé už ano. Ale já jsem dneska měl tripartitu a v podstatě firemní sféra může skutečně se zhroutit v okamžiku, když ty ceny energií se nesníží. Takže je tady celá řada věcí, kterou je třeba řešit. Řešme ji, pobavme se o tom a hledejme konstruktivní řešení. Takže já si nemyslím, že by třeba Karel Havlíček a nemyslím si, že ani já bychom nehledali cesty a nenabízeli je tak, aby se to dalo skutečně nějakým způsobem napravit a vrátit zpátky, řeknu lidově na koleje.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Bendo, tady máte podanou ruku od opozice, konstruktivní řešení, proč nenasloucháte hlasům, které přicházejí například z hnutí ANO?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protože nepřicházejí, ony přicházejí takhle večer v televizi. Ale jako sorry, minulý týden jsme tam strávili 11 hodin schvalováním programu, kde hnutí ANO načítalo jeden bod za druhým, včetně možná důležitých a včetně naprostých ptákovin. Jenom tak jako aby zdržovali tu Sněmovnu. Tento týden jsme strávili 26 hodin nebo kolik ve
Sněmovně k takzvané důvěře vládě a poslouchali jsme fakt ten projev Andreje Babiše? Poslouchali jsme, co tam, co tam říkal? Měli jsme pocit, že to má něco společného vykládání, když přijedu na Moravu, tak doleva odbočím na Brno a doleva odbočím, odbočím na Vídeň a na druhou stranu odbočím na Varšavu. Prostě tam fakt konstruktivnosti je 00 nic. A ať se na mě nikdo nezlobí. Já jsem připraven se bavit s každým, kdo hledá nějaké řešení. Trošku mi přijde, že pan Havlíček jako od začátku vykřikuje taková ta triviální řešení, musíme zastropovat, musíme zastropovat. Ono to vypadá hezky, byla tady zmíněna Francie panem kolegou. Francie zastropovala pravda ceny pro domácnost. Výsledek je ten, že Francie má absolutně nejdražší energie pro průmysl. Tak jako hledáme vždycky, ono to nemá jednoduchá triviální řešení. Zatím vláda směřovala cestou, že se pokouší pomáhat domácnostem. Ať už jde o pětitisícový příspěvek na dítě. Ať už jde o důchody. Teď vymyslela a přinesla ty zlevněné tarify na tu základní spotřebu. Teď se ukazuje, že asi je nějaký zásadnější problém i v průmyslu a že budeme muset hledat cestu, jak i průmyslu umožnit fungovat. Ale zase říkám, jsou tam tací, kteří měli nasmlouváno a jsou v pohodě a tací, kteří neměli nasmlouváno a spekulovali na to, že ceny dále porostou a mají trošku problém.

Michal KUBAL, moderátor:
Svaz průmyslu a dopravy říká, že na to, že bude zásadní problém v průmyslu, upozorňuje vládu od června. Ta o tom začíná jednat od září. Pan Vondrák, poprosím velmi krátkou reakci, jenom hlásil jste se na to, jestli říkáte v televizi něco jiného než parlamentu.

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Díky za to slovo.

Michal KUBAL, moderátor:
A poprosím krátce.

Ivo VONDRÁK, místopředseda hnutí a hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ne, neříkáme, já jsem dokonce, já jsem dokonce přesně popsal ty věci, které zazněly, co jsme se dohodli hejtmané a řekl jsem, zařaďme tento bod na projednání a můžeme to hned začít projednávat. Takže to jsou, prosím vás, fabulace pana Bendy, které nechci dál komentovat, protože je to pod mou úroveň. Ale já bych tady chtěl říct jednu důležitou věc. Já jsem třeba byl ten, který otevřel v době, kdy se skutečně tato energetická krize začala objevovat na horizontu, jsem říkal, prosím vás, pojďme se pobavit o tom, aby se prodloužila těžba uhlí na Ostravsku, protože tam 6 milionů tun uhlí, které můžeme využít právě k účelům energetiky, vytápění a těchto věcí. A já jsem rád, že nakonec na to vláda zareagovala. Takže dle mého názoru existujou ty cesty té komunikace a mohou to zavnímat i řekněme vládní představitelé. Já za to moc děkuji, protože pro nás to bude znamenat určitě do jisté míry statisíce lidí, kteří budou mít zajištěné teplo ve svých domácnostech. Takže já tady chci říct, že to není pravda, že bychom nenavrhovali konkrétní věci. Velmi konkrétní věci se navrhují a teď jde skutečně o to, aby se reagovalo. Ale pokud se bude skutečně pan Benda arogantně tvářit, že ho to nezajímá, no tak pak samozřejmě tu není pomoci.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Samku, vy chystáte demonstraci nebo chystáte svojí vlastní akci? Dneska jste tam měli napsáno 5 minut po 12. Nebylo to trošku i na vaši adresu? Většinou odbory byly tím, kdo první upozornily na to, že je nějaký problém, teď najednou tady…?

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Těch 5 minut po 12 vyjadřuje ten stav, kde se nachází ta ekonomika. Sám jste to zmínil, my jsme opravdu v kontaktu se zaměstnavateli a ten strach tady narůstá, protože není větší strach, než když máte pocit, že ten, kdo vás má vést, ten lídr, který určuje tu cestu, ji prostě neurčuje. Podívejte se, třeba tady se mluvilo o dezinformacích. Tady se teď hovoří o nedostatku plynu. Ale současně se dává k ověření, já jsem sledoval všechny debaty různý za poslední dobu v televizi. Pan Fiala, ale ne předseda vlády, ale Fiala předseda klubu SPD říká - ten plyn si vyjednává v Rusku Rakousko, rakouský kancléř, Slovensko, tak kde je ta evropská jednota? Je to pravda nebo je to dezinformace. Co tam vyjednali? Mají opravdu levnější ceny plynu? To jsou věci, který ty lidi vidí. A to vysvětlení jim chybí. Tady je ta chybná komunikace, proč my tak snadno říkáme, my se smíříme s tou nejvyšší cenou na tom trhu, která bude, ono to říkáme nepřímo. Ten vzkaz je totiž nepřímý, protože my neříkáme, nenabízíme lidem světlo v tunelu. My vás dostaneme z těch vašich obav tím, že uděláme tyhle ty tři kroky, kterými srazíme tu cenu těch paliv na přiměřenou úroveň. A právě ta opozice vám říká, ale ten rakouský kancléř to udělal. Ten se s nimi domluvil. Nebudu mluvit o maďarském, protože ten tady není tak populární, ale maďarský premiér to taky udělal. Čili ty jednání tady jsou, ale současně vláda říká, my chceme celoevropské řešení. A my čekáme na celoevropské řešení a zatím jiné země zřejmě úspěšněji dojednávají ty nižší ceny prostřednictvím nějakých zvláštních jednání na národní nebo bilaterální úrovni.


Michal KUBAL, moderátor:
Nějakou jinou cenu, o které samozřejmě my můžeme jenom spekulovat….

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Ano.

Michal KUBAL, moderátor:
Co za tím je a zřejmě to nebude cena jenom v penězích.

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
No dobře, ale chtělo by to to slyšet, o tom by se mělo mluvit, místo těch ...

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Vrabele, je tohle ta otázka té strategické komunikace, o které vy jste mluvil, tzn. a je vůbec ještě šance nějakým způsobem zvrátit ten proces, který se teď napříč společností odehrává?

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
Čím později to začneme zvládat nebo snažit se o to, to skutečně tímto bude jenom horší. Ta situace v současnosti je o to nebezpečnější ve srovnání s těmi předchozími, když si vezmete covid, tak ty dezinformace šly tím směrem, že je to jenom nějaká rýma nebo že nám pomůže Sputnik, nebo že nošení roušek zabíjí a podobně. Takové jakoby zjevné nesmysly alespoň pro člověka, který má dostatečné IQ. V případě války, ruské války, ruské agrese na Ukrajině to znovu bylo takové černobílé a stále jsou to stejné zdroje, které ty dezinformace šíří. V současnosti, kde se bavíme o růstu těch energií, tak tam bohužel a nečinnost vlády nebo nedostatečné činnosti vlády, tak bohužel ti dezinformátoři a Rusové přicházejí na takové zorané pole, protože těžko se lidem vysvětluje, že když stouply energie, elektřina 5×, a přitom výrobní náklady de facto nestouply a že Česká republika je, myslím, pátým největším vývozcem elektřiny na světě, no tak ty peníze někde končí a jako někdo v tomhle státě má prostě astronomické zisky.

Michal KUBAL, moderátor:
Teorie posledního zdroje.

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
A kolem toho se dají dělat prostě mega, mega konspirace, kam to vlastně jdou ty peníze?

Michal KUBAL, moderátor:
Každopádně dneska, jestli se nepletu, bylo 25 °C, možná ještě je pořád čas +25, pořád čas do té doby, než bude -25 začít vysvětlovat a minimálně tu teplotu ve společnosti trošku zchladit. Pánové, díky za váš čas. Samozřejmě je to téma, ke kterému se budeme v následujících měsících vracet opakovaně. Děkuji, hezký večer.

Vít SAMEK, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Také tak.

František VRABEL, datový analytik, odborník na dezinformace:
Děkuji za pozvání.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha