2. září 2022

Jak jsme vytáhli trn z paty Olafa Scholze

(Lidové noviny) Výsledek návštěvy Olafa Scholze v Praze je rozporuplný. Pozitivem je, že souhlasil s českým návrhem na hledání celoevropského řešení drastických cen elektřiny a se svoláním mimořádné evropské rady pro energetiku ministrem Síkelou. Bohužel k tomu, zda Německo podpoří jeho návrh na zastropování ceny plynu pro plynové elektrárny, se nevyjádřil.

Vysvětlení, proč Německo zatím odmítalo zastropovat nebo regulovat ceny elektřiny a plynu, je nasnadě. Už v březnu došel německý ministr hospodářství Robert Habeck, spolu se zástupci jednotlivých průmyslových oborů, k závěru, že hrozící ukončení dodávek plynu z Ruska a jeho následný nedostatek by byl pro velkou část německého průmyslu naprostou katastrofou. Dalším důvodem je samozřejmě zaměstnanost. Jen tři průmyslové obory – chemický, kovozpracující a potravinářský –, které mají největší spotřebu zemního plynu, zaměstnávají v Německu 1,2 milionu lidí.
Prvořadým úkolem Olafa Scholze tedy nebylo udržet cenu plynu (nebo elektřiny) na nějaké konkrétní úrovni, ale zajistit dostatek plynu pro německý průmysl. Potřeboval (mimo jiné) naplnit zásobníky plynu na maximum a donutit firmy, aby do zimy snížily jeho spotřebu. Stále rostoucí ceny plynu a poté elektřiny to udělaly za něj. Bič vysokých cen funguje v Německu a funguje i u nás v Česku. Kdo může, šetří, firmy (které mohou) přemýšlejí, jak optimalizací výroby snížit spotřebu energií. A zásobníky se úspěšně plní jak u nás, tak v Německu, to i přes skomírající dodávky plynu z Ruska. Daří se to i díky snížené spotřebě.

Na základě teze, že Olaf Scholz udělá všechno pro to, aby zachránil německý průmysl, si dovolím odvodit, že udělá všechno pro to, aby zachránil i ten český, bez jehož subdodávek se ten německý neobejde. A pokud jedinou cestou bude zastropování cen energií, tak to podpoří. V okamžiku, kdy cena plynu a cena elektřiny v den jeho návštěvy v Praze vystoupaly na úrovně, které jsou pro český průmysl a pravděpodobně i ten německý likvidační, mu nic jiného nezbývá. A podle mého názoru situaci nezmění ani jejich skokový pokles (u elektřiny dokonce o téměř polovinu) hned den poté. Zítra může být všechno jinak, nejpozději však bude všechno jinak, pokud Rusko po plánované zářijové třídenní odstávce plynovodu Nord Stream 1 dodávky plynu neobnoví. Česká vláda, jakožto vláda země předsedající EU, udělala v řešení energetické krize krok, který je, podle mého názoru, nutný i z pohledu Olafa Scholze. Ale k jeho spokojenosti jej nemusel udělat on a vysvětlovat, proč změnil názor.

Je ovšem také třeba dodat, že ke snížení spotřeby zemního plynu nevedla jen jeho vysoká cena, ale u řady lidí také snaha bojovat proti ruské agresi na Ukrajině alespoň tímto způsobem. Nedat Putinovi ani o rubl více, než je nezbytně nutné. Za což jim zejména v této složité situaci patří respekt.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR
předseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda poslaneckého klubu ODS
předseda regionálního sdružení ODS