25. srpna 2022

Rádio Z: Domnívám se, že v otázkách národní bezpečnosti bychom měli být maximálně jednotní

(Radio ZET) „Výbor pro bezpečnost je politicko-odborným orgánem Poslanecké sněmovny a má povinnost jednat o tématech, která projednává vláda. Nedovedu si představit, že by náš výbor toto téma vynechal. Musíme to brát korektně. Pozval jsem ministra Rakušana i ředitele Mlejnka, abychom jim mohli položit otázky, oni dostanou prostor. Pak se můžeme na něčem usnést,” řekl pro Rádio Zet Pavel Žáček /ODS/ před začátkem jednání sněmovního bezpečnostního výboru.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na Rádiu Z.

„Myslím, že by měl být výbor otevřený, protože se to týká ředitele jedné z našich zpravodajských služeb, tedy minulosti, která předcházela jeho jmenování do funkce. To špinavé prádlo musíme vyprat před médii a před veřejností. Je to otázka také naší důvěryhodnosti,” řekl před začátkem jednání předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček. „Mezi námi a opozicí nesmí zůstat nic nevyřčeno.”

„Musíme se ptát u primárního zdroje, což je v této fázi ministr vnitra Vít Rakušan a ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek. Budeme se ptát, jak to vidí oni a jaká jsou tvrdá fakta. Abychom potom mohli diskutovat, jaké k tomu zaujmeme většinové stanovisko. Chci požádat kolegy ve výboru, aby souhlasili s tím, že by to mělo být od začátku otevřené, protože se otázky vznášejí ve vzduchu a jsme s nimi denně konfrontováni v médiích,” předjímal Pavel Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek