25. srpna 2022

ČRo Plus: Ministr nemusí zdůvodňovat nejmenování místopředsedy soudu

(ČRo Plus) Soudcovská unie a státní zástupci kritizují rozhodnutí ministra Pavla Blažka (ODS) nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. Kvůli tomu, že se jako soudce nezákonnými rozhodnutími podílel na vzniku škod státu. „Jsme přesvědčeni, že je to nesprávné pojetí předpokladů pro jmenování či nejmenování do této funkce,“ říká soudkyně Daniela Zemanová. „Je to ministrova pravomoc, důvody uvádět nemusí,“ míní poslanec Marek Benda (ODS).

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Ministr podle poslance Marka Bendy může nejmenovat místopředsedu soudu naprosto bez odůvodnění. Je to jeho výlučná pravomoc, zdůrazňuje.

Marek Benda říká: „Tady jde o dělbu moci. O to, jakým způsobem jsou jmenováni soudní funkcionáři. A výkonná moc do toho nějak ingeruje. Musí to být na návrh předsedy soudu, to je v pořádku, aby mu výkonná moc nemohla někoho vnutit.“

„Ale ministr to musí potvrdit. Kdyby řekl, že to nepotvrdí, že chce někoho jiného, je to naprosto normální a běžné – teď se z toho dělá chaos,“ naznačuje místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru.

Kárný senát podle něj vyslovuje vinu ve věci, jestli soudce spáchal nějaké kárné provinění nebo jestli je po něm možné vymáhat regres. Ale ani o jednom z těchto případů se nebavíme, konstatuje.

„Nebavíme se o tom, že mu dáváme pokutu nebo že ho chceme zbavit funkce. Jen ministr řekl, že soudce nepovýší do funkce místopředsedy soudu, protože se podílel na rozhodnutí, za které stát platí. A nemalé peníze,“ dodává Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR