18. srpna 2022

Události, komentáře: Spojené státy dají Česku zdarma osm vrtulníků

(ČT 24) Česká republika dostane od Spojených států šest bojových vrtulníků a dva transportní, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Tyto stroje věnuje americká strana tuzemsku nad rámec objednávky dvanácti vrtulníků, které Česko od USA kupuje.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

„Tato informace byla potvrzena před několika hodinami,“ dodala ve vysílání ČT24 ministryně obrany Jana Černochová s tím, že stroje zdarma jsou výsledkem jejího letošního jednání s americkým protějškem Lloydem Austinem.

Česká armáda tak bude mít dvacet moderních vrtulníků americké provenience: deset transportních a deset bitevníků.

Dohodu potvrdila večer na Twitteru také americká ambasáda v Praze. Česko podle ní získá šest bitevních strojů AH-1Z a dva víceúčelové vrtulníky UH-1Y v rámci programu Excess Defense Articles. „Díky němu bude Česká republika platit pouze za modernizaci a transfer strojů,“ uvedla ambasáda.

„Myslím, že to ocení i vojáci. Nevím, jestli se to nějakému ministrovi podařilo, vyjednat patnáct tanků Leopard zdarma a osm vrtulníků zdarma,“ připomněla Černochová i německé bojové tanky.

„Beru to jako úspěch, je to skvělé. Paní ministryni za to tleskám,“ reagoval na informace o získání osmi amerických vrtulníků zdarma místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO).

V listopadu 2019 schválilo ministerstvo obrany nákup dvanácti vrtulníků ze Spojených států v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH). Smlouvu podepsal tehdejší ministr Lubomír Metnar (za ANO) v USA v prosinci 2019.

Česká armáda podle této smlouvy získá osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by měly do Česka dorazit v roce 2023.

Ministryně Černochová letos v červnu na letecké základně v Náměšti nad Oslavou zopakovala, že v budoucnu by pro českou armádu chtěla až 24 nových vrtulníků. Důležité je podle ní nastavit parametry tak, aby se mohly vyměnit i stroje, které slouží jako vrtulníky záchranářů.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu