9. srpna 2022

ČRo: Andrej Babiš je kontroverzní lídr ANO a právě on je tím hybatelem, který to celé rozpoutal

(Radiožurnál) Nedávné zásahy policistů na politických mítincích bývalého premiéra Andreje Babiše přinesly další reakci. Mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán informoval, že policejní velitelé dostanou školení o zásazích na veřejném shromažďování. Jde tak o reakci na nepřiměřené chování policie vůči účastníkům mítinku. Příznivci a odpůrci Andreje Babiše budou teď zřejmě nově na jeho politických setkáních striktně odděleni.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo.

To, jak na celý problém zareagoval policejní prezident Vondrášek, hodnotí velmi kladně předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček z ODS. Sám také řekl, že i toto je situace, ke které by se politici měli vyjadřovat, jelikož se jedná právě o politické téma. „Andrej Babiš je kontroverzní lídr ANO a právě on je tím hybatelem, který to celé rozpoutal. Podle záběrů provokoval a směřoval své provokace jak vůči občanům, tak dokonce proti antikonfliktnímu týmu a dnes se podle mého názoru směje někde za bukem, jak se mu podařilo ovládnout média, aby se toto řešilo,“ míní Žáček.

Podle něj je sice nutné celou situaci vyřešit a prošetřit, aby se nic takového už neopakovalo. Na druhou stranu z celé kauzy obviňuje Babiše, který na mítinku útočil svými výroky o nacistech, fašistech a dalšími putinovskými řečmi.

Žáček celý návrh, že by měli být lidé na mítincích oddělení, odsuzuje. Podle něj celou dobu až doteď policie na podobných akcích dělala svoji práci spolehlivě. Myslí si, že za nesváry mohou i lidé, kteří na taková shromáždění chodí a kteří jdou doslova za konfliktem. „Je to také dáno tím, že dnes má každý mobil, každý je schopen si cokoliv natočit a ten konflikt je věc, která je vyhledávaná. Víme, že na ty mítinky chodí lidé, kteří tam jdou i, řekl bych, jako na zápas a jdou se tam nějakým způsobem vyřvat a někdy možná i něco víc. Proto je tam ta policie a proto tam jsou nasazení asi i policisté v civilu,“ dodává na závěr.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek