5. srpna 2022

K věci CNN Prima News: Boj s inflací

(CNN Prima News) Inflace v jakémkoliv státě tvrdě dopadá na jeho občany a postupně společnost rozleptává. Vláda tak zvažuje další opatření jako například zavedení sektorové daně. O úskalích takového kroku hovořil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Inflace rozleptává společnost a je to ekonomický nepřítel číslo jedna,“ prohlásil Skopeček. Proto je podle něj důležité udržet sociální smír. Ve hře jsou různé možnosti, jak ji dále krotit. Jednou z těch, o kterých vláda uvažuje, je zavedení sektorové daně. Skopeček o ní hovoří jako o dani z mimořádných zisků. Sám se však staví proti.

Pokud by byla zavedena a firmy by musely do státního rozpočtu podle svých zisků odvádět více peněz, tak by to podle Skopečka vedlo pouze k tomu, že by si našly cestu, jak zákon obejít. „Ve chvíli, kdy zavedeme tuto daň, tak co můžeme čekat? Budou uměle zvyšovat náklady, a všichni víme, že náklady firmy uměle zvyšovat umí, jen aby se vyhnuly placení té nové daně z mimořádných zisků,“ řekl. Stát by tak zřejmě první rok sice vybral více peněz, ale později už by se nařízení minulo účinkem.

Sektorová daň není férová

Skopeček navíc nepovažuje sektorovou daň za férovou. „Je celá řada cest, jak přimět energetické společnosti a bankovní systém, aby se v této složité ekonomické situaci podílely na nákladech jejího řešení,“ poukázal místopředseda Sněmovny. Jako jednu z možností jmenoval například fond pro banky, který před časem založil expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten měl přispívat na investiční činnost.

Nová daň by navíc mohla odradit řadu potenciálních podnikatelů a investorů, protože by si kvůli ní nemohli být jisti stabilitou daňového prostředí. Jasno by v otázce zavedení sektorové daně podle Skopečka mohlo být během září.

Jako další možnost, jak krotit inflaci, navrhoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) také tzv. solidární daň. V podstatě chtěl progresivní zdanění, které znamená, že člověk odvádí tím větší daň, čím víc peněz si vydělá.

Podle Skopečka byl však tento návrh rychle smeten ze stolu. „Myslím, že progresivní zdanění nebo zvýšení progrese podle pana Jurečky se hned setkalo s odmítnutím,“ uvedl v pořadu K věci s tím, že diskuse v tomto směru už nejspíš nebude pokračovat.

Jan Skopeček

předseda ODS Hořovice
místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS