5. srpna 2022

Libčice zruší poplatek za odpady

V době vysokých nákladů na energie a vysoké inflace ukončíme platbu za odpady. Tato místní daň z odpadu nyní představuje pro čtyřčlennou rodinu 2 100 Kč ročně. Město v posledních letech hospodařilo s obřím přebytkem rozpočtu. Není to ctnost. Peníze vybrané z daní mají sloužit ke zkvalitnění života ve městě. Mít přebytek pro přebytek ničemu takovému neslouží.

Pokud veřejná organizace vybírá peníze, které není schopná utratit, nemá důvod a ani právo tyto peníze od lidí chtít. Město samozřejmě neovlivní, kolik peněz získá přerozdělením z daní. Může ale rozhodovat o tom, kolik od svých obyvatel vybere navíc z místních poplatků.

Navíc pokud stávající vedení města tvrdí, že vytvořilo rezervu 100 milionů korun, letos kvůli inflaci reálně přijde o 20 milionů korun, které před tím od lidí vybralo.

V současné době je proto rozumné a správné tyto peníze vrátit. Zrušení poplatku nebude trvalé, bude platit po čas vysoké inflace, vysokých cen energií. Město je vlastně jen spořilo za libčické domácnosti a k ničemu jinému tyto peníze městu dnes ani v minulých letech nesloužily. Teď je čas vynucené úspory využít. Libčice ročně vyberou na dani z odpadu 1,6 milionu korun. To rozpočet bezpečně vydrží. Naopak domácnostem tyto peníze hmatatelně pomůžou.

Navíc si myslíme, že odpady jsou přesně tím, co má obec dělat, stejně jako se má starat o schůdnost chodníků, kvalitu komunikací, veřejného osvětlení. Zároveň ve chvíli, kdy za odpad platí všichni stejně bez ohledu na to, kolik odpadu vyprodukují, zrušení poplatku nijak nezmění motivaci odpady třídit a správně s nimi nakládat.

Zrušením poplatku za odpady čtyřčlenná rodina ušetří 2 100 Kč ročně. Spolu s úsporným tarifem, který ODS prosadila na celostátní úrovni a který budou všichni čerpat automaticky, to rodinám ušetří skoro 20 tisíc korun ročně.

Jiří Sochor

zastupitel
místopředseda místního sdružení