31. července 2022

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie PLUS CNN Prima News byl poslanec Jan Bureš.

Celou debatu s Janem Burešem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Úvahu opoziční poslankyně z SPD, že zkapalněný zemní plyn, který k nám putuje ze zámoří, by měl horší kvalitu, striktně odmítl poslanec ODS Jan Bureš. „Prosím pěkně, ten plyn je stejný. Pouze se změnilo jeho skupenství na zkapalněný, aby se k nám snáze přepravoval,“ usadil Jan Bureš Pošarovou v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

Jan Bureš připomněl, že Česko má zásobníky plynu naplněné z 80 procent, což podle něho pokrývá tuzemskou spotřebu asi z 36 procent. „Je potřeba zdůraznit, že nejde jen o cenu plynu, ale i o bezpečnost. Proto se rozjely rozhovory s Polskem. Mrzí mě, že už k nám neproudí plyn z Norska, to už nakoupily jiné země v Evropě,“ dodal poslanec ODS.

Úvahu Pošarové však odmítl Jan Bureš. „ČEZ nyní prodává většinu produkce obchodníkům na tuzemském trhu, na burzu jde menší část. Energetický tarif má výhodu, že je fixní a jednoduchý. Pomáhá těm nejpotřebnějším. Musíme se snažit o cílenou pomoc. Je to v podstatě stejné jako sleva na poplatníka v daňovém přiznání. Na tento tarif se vyčlenilo 27 miliard korun. Plus minus ve stejné výši jsou tam i poplatky za podporované zdroje energie. Dalších deset miliard půjde do teplárenství,“ řekl v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

Ing. Jan Bureš

poslanec PČR