26. července 2022

ČRo Plus: Musíme analyzovat, jaká je vlastně kvalita a dostupnost péče

(ČRo Plus) Poslanci rozhodli o snížení platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Stát tak má letos ušetřit v rozpočtu asi 14 miliard korun. „Nebude to mít žádný vliv na kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ ujišťuje lékařka a poslankyně Zdeňka Němečková Crkvenjaš (ODS). „Musíme analyzovat, jaká je vlastně kvalita a dostupnost péče.

Celou debatu se Zdenkou Němečkovou Crkvenjaš si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Poslankyně za ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš upozorňuje, že debata o vyšší finanční spoluúčasti pacientů se sice v současnosti vede, ale je to podle ní spíš otázka na financování zdravotnictví v příštích letech, ne tento rok.

„Navíc se docela mylně říká, že chceme, aby si pacienti platili některé výkony, které jsou nyní hrazené ze zdravotního pojištění. To není pravda. Chceme, aby se připojišťovali jen na ty výkony, které si už nyní platí ze svého a aby to pak nemuseli najednou vydávat,“ vysvětluje Němečková Crkvenjaš.

Připomíná dále, že celkové příjmy zdravotních pojišťoven v tomto roce tvoří 420 miliard a snížení platby za státní pojištěnce o 14 miliard jsou tedy pouhá tři procenta.

„Ta nám teď chybět opravdu nebudou, protože v letošním roce jsou veškeré smlouvy se zdravotnickými zařízeními uzavřené. Ty peníze byly rezervní, pojišťovny je měly ve svých fondech. Jednalo se o zhruba 50 miliard, které tam jen tak ležely, a ve chvíli, kdy je budeme potřebovat jinde, tak si je z těch rezerv půjčíme a příští rok tam zase tu částku vrátíme,“ popisuje lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Němečková Crkvenjaš upozorňuje, že platby za energie tvoří zhruba dvě procenta rozpočtu velké nemocnice.

„Opět se bavíme sice o velkých sumách, nicméně v celkovém objemu péče jsou to opravdu drobné. Takže toho bych se pro tento rok rozhodně neobávala. Uvidíme, co nám nachystá ten další. Možná se budeme všichni divit, ale teď bych z toho rozhodně strach neměla,“ konstatuje.

Poslankyně s analýzou nesouhlasí. „Samozřejmě v době covidu se některé výkony odkládaly, nicméně nemohu souhlasit s tím, že by se odkládaly ty akutní,“ říká.

„Aspoň tedy v rámci naší nemocnice se tomu takto nedělo. Akutní výkony normálně běžely. Mohlo se stát, že někdo nedorazil na preventivní prohlídku a něco se zanedbalo. Ale není to tak velké množství pacientů a už nyní se dohánějí resty. Ministerstvo zdravotnictví se domluvilo, že tento rok nebudou na tuto péči stropy. Takže nemocnice mohou udělat více výkonů, než bylo původně domluveno,“ upozorňuje Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Zdenka Němečková Crkvenjaš

poslankyně PČR
členka programového týmu pro zdravotnictví